La ministra d'Inclusió i Seguretat Social, Elma Saiz, va suggerir aquest dijous una reforma de les baixes laborals o incapacitat temporal (IT) per fer-la més flexible, la qual cosa podria suposar que els treballadors malalts poguessin compaginar treball i baixa. La ministra no va donar gaires detalls, però el mer suggeriment va fer saltar les espurnes. Primer en els agents socials -els sindicats en contra i els empresaris a favor-, però també entre els dos socis de Govern. Yolanda Díaz, vicepresidenta segona i ministra de Treball, i el cap del grup Sumar dins de l'Executiu de coalició, es va mostrar taxatiu davant la proposta al cap de poques hores de les declaracions de Saiz.
El 2023, els metges del Sistema nacional de Salut van impartir més de 8,1 milions de baixes per malalties i accidents no laborals, un 11,3% més que l'any anterior. Els empresaris han alertat de l'augment de les baixes i l'efecte sobre l'organització del treball, especialment en sectors on hi ha escassetat per trobar mà d'obra.
Díaz va insistir aquest divendres que "només hi ha una raó darrere de la incapacitat temporal: protegir la salut de les persones treballadores. No hi ha més opcions ni raons. Ni flexibilitat, ni parcialitat, amb la salut no es juga", missatge llançat a través de les seves xarxes socials. Poc després, ja en directe, va declarar que el Ministeri de Treball "no consentirà cap alteració en la incapacitat temporal, per la qual vostès cotitzen, treballen i que és un dret que han aconseguit al llarg dels anys". Va quedar servit un nou desacord entre els socis del govern.
La visió mèdica
Però des del Ministeri de Sanitat, cartera en mans de Sumar, van apaivagar les aigües, després de les dures paraules de Yolanda Díaz. El secretari d'Estat de Sanitat, Javier Padilla, va recalcar que les baixes flexibles que permetin incorporar-se al lloc de manera gradual en determinades circumstàncies, és una mesura que "ben implementada, i amb el treballador en el centre, pot ser beneficiosa".
Padilla, que és metge de família de professió, ha opinat que "cal esperar a veure com de concret que es proposa" i ha considerat "irrenunciable" tenir clar que la suposada "voluntarietat" no sempre s'exerceix "sense coaccions", i que no s'ha "de supeditar la salut de les persones treballadores a criteris laborals". Però, "dit això" va dir: "qualsevol que hagi passat consulta en Atenció Primària pot identificar escenaris on aquesta mesura, ben implementada i amb el treballador en el centre, pot ser beneficiosa".
Aquest dissabte, la ministra de sanitat, Mónica García -també de Sumar i també metgessa de professió- ha avalat la posició del seu número dos i s'ha obert a estudiar la possibilitat que existeixi un mecanisme que permeti als treballadors amb baixa mèdica realitzar una reincorporació "gradual", però ha recalcat que les baixes laborals "les donen els metges" i "no les dona (Antonio) Garamendi" (president de la patronal CEOE). Un missatge que ha llançat en l'acte d'obertura del curs polític Madrid en Marxa; és a dir, en l'àmbit polític de la coalició Sumar. Aquest dissabte, el portaveu de Sumar en el Congrés, Iñigo Rejón, ha llançat en presència d'Unai Sordo, secretari general de CC.OO. un "missatge de màxima tranquil·litat.
"Els mateixos metges i algunes associacions de pacients ens diuen que potser la reincorporació al treball ha de ser gradual i hem de buscar mecanismes", ha dit després de reiterar que la "baixa no la dona Garamendi i no pot ser una eina de suposada flexibilitat o voluntarietat en la qual al final acabem veient coaccions perquè hi hagi altes voluntàries o perquè els pacients vagin a treballar abans de temps".
Ministres del PSOE
Una segona opinió dins de Sumar en resposta a l'allau de les declaracions de ministres del PSOE demanant una negociació assossegada. Aquest mateix dissabte, el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, ha assenyalat que la proposta sobre baixes flexibles d'Elma Saiz, és una iniciativa "de partida" que caldrà dialogar i millorar i, per tant, veu normal que ara hi hagi diferències sobre ella, amb referència a les declaracions de Díaz. Bolaños ha explicat que el que s'ha plantejat en el Govern és una proposta de treball sobre les crides baixes flexibles amb la que es pretén millorar les prestacions d'incapacitat temporal i, alhora, facilitar la reincorporació dels treballadors en un procés de baixa mèdica. "Ara és el moment de treballar-la, de parlar-la, de negociar-la, de dialogar-la, d'intentar millorar-la i fer aportacions", ha afegit el ministre.
I ha recordat que es farà de la mà del diàleg social, "senyal d'identitat del Govern" com ha ocorregut amb altres reformes que s'han anat aprovant. Aquest diàleg amb els agents socials s'ha mostrat convençut que és la manera més segura d'arribar a regulacions raonables i que beneficiïn l'interès general.
Bolaños ha reforçat la posició expressada pel dos dels socialistes, la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús, Montero -igualment mèdic de professió-, que aquest divendres ha demanat de "donar-li una oportunitat" al diàleg sobre una reforma de la incapacitat temporal. La millora de la "capacitat d'atenció dels professionals sanitaris" i les "noves tècniques" fan que "la situació de la persona treballadora que pugui estar en situació de baixa o en situació d'alta no sigui tan dicotòmica, de blanc o negre, sinó que hi pugui haver estats intermedis a què voluntàriament el treballador vulgui incorporar-se progressivament", va assenyalar.
Agents socials
El secretari general de CC. OO, Unai Sordo, ha qualificat aquest dissabte d'"absolut disbarat" la proposta de Saiz. "La ministra s'ha posat en un bassal del qual convindria que sortís com més aviat millor", ha dit Sord en presència del portaveu de Sumar en el Congrés, Íñigo Errejón, que ha llançat un "missatge de màxima tranquil·litat" en relació amb aquesta polèmica. Sordo ha ratificat la posició mostreu dijous per Carlos Bravo, el dirigent del sindicat responsable de les negociacions amb el departament de Saíz.
Més mesurats es mostren des d'UGT, encara que tampoc no els ha agradat ni el fons ni la forma del missatge de la responsable de la Seguretat Social. "Em genera moltíssims dubtes", ha declarat a EFE la secretària de política institucional i polítiques territorials d'UGT, Cristina Estévez, qui també ha enlletgit la manera de plantejar aquest debat i ha citat al Govern a portar una proposta concreta a la taula de diàleg com més aviat millor.
Del costat dels empresaris, la posició ha estat unànimement favorable a negociar fórmules que permetin la incorporació gradual dels treballadors depenent de certes malalties. El mateix president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, ha considerat positiu aquest plantejament i ha remarcat que la incapacitat temporal necessita una gestió més eficient. "Ens agrada el model", ha declarat als mitjans i ha assenyalat que "negar la més major o el contrari, així perquè sí, és negar l'espai al diàleg social que nosaltres reclamem permanentment".
Proposta de Saiz
Elma Saiz va avançar aquest dijous la seva intenció d'abordar una reforma de la incapacitat temporal, les baixes laborals, per donar més flexibilitat en alguns supòsits que permetin incorporar-se a l'activitat laboral. Va aclarir que des de "la voluntarietat i la garantia de la salut i la seguretat", hi haurà supòsits a què algunes persones de baixa puguin incorporar-se a treballar, com en els tractaments de càncer o els casos de pluriactividad, on la baixa pot impedir de treballar en una de les ocupacions però no en l'altra.
Fonts del Ministeri de Seguretat Social van explicar posteriorment que es posarà en marxa "amb caràcter imminent" un grup de treball, la finalitat del qual serà fer un seguiment de la seva evolució i les seves prestacions, a més de treballar en noves propostes, al costat dels agents socials, sindicats i patronal. El ministeri ha detallat que una de les opcions de la reforma és "obrir la porta a una flexibilitat més gran i a estudiar casos en els quals una incorporació gradual al treball pugui suposar una millora en la recuperació".