El Banc d'Espanya s'ha sumat aquest dimarts a l'optimisme generalitzat dels principals analistes de conjuntura espanyols i ha millorat totes les previsions per a aquest any. Així, preveu que el PIB el 2024 creixi l'1,9%, quan tres mesos enrere apostava per un 1,6%; sobre la inflació, ha reduït mig punt la seva previsió de desembre i creu que, de mitjana, els preus pujaran un 2,7%, quan al desembre parlava del 3,3% (mig punt més). I sobre l'atur, també dona bones notícies, ja que considera que la taxa d'atur baixarà del 12,1% de l'any passat a l'11,6%, una dècima menys que el seu pronòstic de desembre.
Però potser la dada més rellevant és que després de dos anys, la inflació subjacent (descomptant els aliments frescos i els preus de l'energia) aboca a col·locar-se per sota de l'índex general (IPC). En cas de complir-se els càlculs del Banc d'Espanya, la inflació mitjana aquest any serà del 2,7% i, tanmateix, la subjacent se situarà en el 2,2%. Les bones perspectives de la contenció en la pujada dels preus aquest any cobren més importància en venir del regulador financer espanyol, pertanyent al Banc Central Europeu, responsable de marcar els tipus d'interès i reforça la hipòtesi que a es produirà la primera baixada de tipus a l'estiu i, fins i tot, podria ser més gran de l'esperat.
No obstant això, malgrat la reducció dels tipus oficials del BCE, el Banc d'Espanya aposta perquè la mitjana de l'euribor (índex de referència per als tipus d'interès dels crèdits) repetirà el 3,4% del passat 2023, i no tindrà un descens a la mitjana anual fins a 2025, on se situaria en el 2,5%, per descendir al 2,3% el següent. BBVA Research, el departament d'anàlisi d'Economia, preveu que l'euribor es col·loqui en el 3,3%.
El gabinet d'estudis del BBVA i el de Caixabank Research han refet les seves previsions del trimestre passat, elevant en ambdós casos el creixement del PIB en mig punt, encara que amb resultats diferents. El primer ha pujat de l'1,5% al 2,1% i el segon, de l'1,4% a l'1,9%, la mateixa que el Banc d'Espanya. En ambdós casos molt propers al 2% que ha previst el Govern, encara que el quadri macro només es mou dues vegades a l'any: l'abril, amb la remissió del pla a Brussel·les i en els pressupostos generals de l'Estat.
2025 i 2026
El Banc d'Espanya estima que el 2023 el PIB va créixer el 2,5%, s'alentirà el 2024 fins i tot l'1,9%, xifra entorn de la qual es mantindrà el 2025, abans de desaccelerar-se de nou el 2026 fins i tot l'1,7%. Per la seva part, la taxa d'atur, que el 2023 es va situar en el 12,1%, mantindrà una lleu senda descendent en els anys vinents, si bé encara romandrà lleugerament per sobre de l'11% el 2026. Pel que respecta als preus, la inflació general disminuirà al llarg de l'horitzó de projecció, passant d'una taxa mitjana del 3,4% el 2023 al 2,7%, l'1,9% i l'1,7% el 2024, 2025 i 2026, respectivament. També la inflació subjacent es desaccelerarà gradualment durant el pròxim trienni, des d'una taxa mitjana del 4,1% el 2023 fins al 2,2% el 2024, l'1,9% el 2025 i l'1,8% el 2026.
Els economistes del Banc d'Espanya argumenten les seves noves projeccions per un conjunt de presumptes tècnics sobre l'evolució futura de determinades variables macrofinanceres i fiscals, fonamentals per determinar el dinamisme de l'activitat i el comportament de la inflació futura. A més, ha influït sobre manera la revisió de l'evolució del PIB en trimestres precedents, implica realitzada per l'INE respecte a les anteriors previsions, un punt de partida diferent sobre el qual projectar-les sengles futures de l'activitat i els preus. Les noves dades de Comptabilitat Nacional han condicionat les pujades de les previsions de creixement del PIB dels últims dies.
Alentiment en el primer trimestre
No obstant això, malgrat el comportament de l'economia en l'últim trimestre de l'any, que va agafar per sorpresa a molts analistes, l'Informe Trimestral de projeccions econòmiques del Banc d'Espanya, donat a conèixer aquest dimarts, assenyala que la informació conjuntural més recent suggereix que el dinamisme de l'activitat econòmica espanyola s'hauria alentit lleugerament en el primer trimestre d'aquest any. En l'arrencada de 2024, el consum privat mantindria un ritme de creixement similar al del quart trimestre de l'any passat, mentre que la inversió empresarial continuaria mostrant una certa debilitat, un fet que preocupa especialment els analistes de conjuntura de BBVA i Caixabank.
A més, després del fort creixement que van registrar en l'últim trimestre de 2023, tant el consum públic com els inventaris perdrien vigor. En concret, en el cas dels inventaris, l'evidència més recent suggereix que, un trimestre després que aquests mostrin una elevada contribució positiva al creixement, és freqüent que l'aportació de la variació d'existències a l'avanç del producte sigui negativa. Amb tot, l'anàlisi conjunta dels diferents indicadors disponibles per al primer trimestre d'aquest any —entre d'altres, l'Enquesta del Banc d'Espanya sobre l'Activitat Empresarial (EBAE), les dades d'afiliació a la Seguretat Social i els índexs de gestors de compres— resulta compatible amb una desacceleració del ritme d'avanç del PIB durant aquest primer trimestre de l'any fins al 0,4% intertrimestral. No obstant això, en BBVA Research aposten per un increment del 0,6% trimestral.