El Banc d'Espanya dona per completada la translació de les pujades de tipus d'interès a les hipoteques. El preu dels diners es va elevar deu vegades entre juliol del 2022 i setembre del 2023, passant del 0% al 4,5%, la qual cosa ha encarit el preu de les noves hipoteques, però també de les ja existents. Si bé, l'euríbor —l'índex que marca el preu dels préstecs a tipus variable— ha seguit el ritme de pujades del Banc Central Europeu i ha passat del -0,2% que marcava l'abril del 2022 al 3,7% actual, i fins i tot va arribar a superar el 4% alguns mesos.

La pujada de l'euríbor ha afectat més de la meitat de la població espanyola. Atès que els préstecs a tipus variable representen entorn del 70% del crèdit bancari de les empreses, segons dades del BdE, i aproximadament el 65% en el cas de les llars. Però el supervisor confirma que l'encariment de les quotes ha acabat, i fins i tot anticipa preus més baixos per a aquest 2024.

"La transmissió de les pujades dels tipus d'interès als préstecs de les llars espanyoles estava pràcticament completada a finals del 2023", destaca el Banc d'Espanya al seu últim Informe d'Estabilitat Financera publicat aquest dilluns. I ateses les expectatives d'evolució descendent dels tipus d'interès, "hi hauria un percentatge creixent de préstecs a tipus variable que experimentarien reduccions en el seu tipus d'interès el 2024, en particular en les hipoteques a tipus variable", afegeix.

I és que el Banc Central Europeu ha deixat sense canvis els tipus d'interès en cada reunió que s'ha celebrat des d'octubre, en espera que la inflació continuï baixant cap al seu objectiu del 2%. Però el mercat i el mateix BCE ja apunten que hi haurà una baixada de tipus al juny, a la qual podrien seguir dos d'addicionals al llarg de l'exercici.

En qualsevol cas, adverteix el BdE al seu informe, "els tipus d'interès se situaran el 2024 significativament per sobre del nivell previ al cicle d'enduriment monetari, la qual cosa farà romandre en un nivell relativament alt el cost de les llars per accedir a nou crèdit o renovar imports vençuts".

La banca i les entitats de crèdit van tancar l'aixeta del crèdit entre finals del 2022 i durant el 2023 com a mesura de prudència. En concret, van endurir les condicions per deixar diners atès el context d'elevats tipus i alta inflació, per evitar un augment dels impagaments i la morositat. I encara que els tipus baixaran ja aquest any després de dos de pujades, el Banc d'Espanya preveu que el cost de demanar un crèdit continuarà sent alt. També ho serà el cost dels refinançaments.

"Les expectatives dels mercats apunten que els tipus d'interès romandran en nivells sensiblement superiors als vigents el 2021, abans del cicle d'enduriment monetari. Com a resultat, i malgrat que els tipus d'interès dels préstecs nous ja han començat a reduir-se, és previsible que una part dels préstecs a tipus fix que s'hagin de refinançar al seu venciment experimentin un augment en el seu cost, ja que van ser concedits anteriorment a l'últim cicle d'enduriment monetari".

La prolongació de l'entorn de tipus d'interès en nivells alts "va contribuir a intensificar la contracció del crèdit al sector privat resident a Espanya", ja iniciada el 2022, explica el supervisor a l'informe. Aquesta contracció va ser generalitzada a les diferents carteres, amb decreixements notables del crèdit a l'habitatge i del destinat a finalitats empresarials, si bé els seus saldos van tendir a estabilitzar-se en el tram final de l'any.

I en aquest context, l'organisme que presideix Pablo Hernández de Cos assenyala que si bé la morositat s'ha controlat i fins i tot s'ha reduït el 2023, el percentatge de crèdit dubtós en hipoteques per a adquisició d'habitatge "ha experimentat increments molt moderats el 2023" per a la majoria de quintils de renda.

La pujada dels crèdits dubtosos s'ha produït per les entrades més grans en aquesta classificació de risc i les menors sortides. En concret, l'any 2023, els nous dubtosos es van incrementar un 18,2% i les sortides a fallits van descendir un 6,8%, mentre que la resta de les sortides (fonamentalment amortitzacions, recuperacions a situació normal o a situació de vigilància especial i vendes de carteres) es van reduir en un 14,5% respecte al 2022.

Per la seva part, els préstecs en vigilància especial van pujar també per les entrades més grans i les menors sortides registrades l'any. Les entrades de préstecs en la categoria de vigilància especial van augmentar un 15,3% el 2023 en comparació amb les de l'any anterior, a causa d'aquells crèdits provinents de la categoria normal, que es van incrementar en un 19,3%. Per la seva part, les sortides van descendir un 15,1% en el període, degut sobretot al menor flux de crèdits que tornen a classificar-se com a normals, que va descendir un 22,9%.