El Banc d'Espanya ha revisat aquest dimecres tres dècimes a l'alça la seva previsió de creixement del Producte Interior Brut (PIB) el 2023, fins a l'1,6%. No obstant això, ha retallat les seves projeccions per a 2024 en quatre dècimes, fins al 2,3%, i ha mantingut en el 2,1% les seves estimacions de cara a 2025. Quant a la inflació, l'entitat ha retallat en 1,2 punts l'IPC general per a aquest any, fins al 3,7%.
Les dades publicades s'emmarquen en l'actualització més recent de les projeccions macroeconòmiques del Banc d'Espanya per a l'economia espanyola, que van acabar d'elaborar-se a començaments de març, abans de la recent aparició de tensions als mercats financers internacionals. "El desencadenament d'un episodi de fortes tensions financeres a escala global ha suposat una nova pertorbació adversa, la magnitud del qual i persistència són molt incertes", adverteix l'organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos al seu informe.
En aquests moments, el Banc d'Espanya indica que no és possible precisar si, de cara al futur més immediat, aquestes tensions financeres persistiran o si, al contrari, es reduiran de forma gradual. En qualsevol cas, l'organisme ha advertit que sembla probable que la incertesa que s'ha generat exerceixi un "cert efecte advers" sobre el desenvolupament de l'activitat econòmica en els pròxims trimestres i contribueixi, així mateix, a debilitar la dinàmica inflacionista.
En aquest context tan incert, en la seva reunió del 16 de març, el Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) va decidir pujar els seus tipus d'interès oficials en 50 punts bàsics i va anunciar que vigilarà estretament les tensions als mercats financers i que està preparat per respondre com resulti necessari a fi de mantenir l'estabilitat de preus i l'estabilitat financera a la zona de l'euro. "El BCE compta amb tots els instruments de política monetària precisos per subministrar suport de liquiditat al sistema financer de la zona de l'euro si fos necessari i preservar la transmissió fluida de la política monetària", remarca al seu informe el Banc d'Espanya.
Recuperació del PIB prepandèmia aquest any
Malgrat això, l'informe publicat aquest dimecres ressalta que l'evolució de l'economia espanyola en els primers mesos de 2023 estaria sent "una mica més favorable" del que s'anticipava al desembre. En aquesta direcció apunta, per exemple, la millora gradual dels indicadors de confiança que s'ha produït en els últims mesos, el creixement de l'afiliació a la Seguretat Social o la recuperació de l'activitat turística.
El director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Ángel Gavilán, ha explicat que la revisió de dades el 2023 de l'1,3% a l'1,6% s'explica per la millor evolució de l'activitat en la segona part de 2022, així com per les favorables projeccions externes i domèstiques. Al contrari, les estimacions es retallen en quatre dècimes de cara a 2024 per l'enduriment de les condicions financeres, l'apreciació més accelerada de l'euro i l'ajustament fiscal més gran.
Amb tot, l'organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos estima que el creixement intertrimestral del PIB en el primer trimestre de l'any se situarà en el 0,3%. A partir de la primavera, s'espera que l'activitat econòmica presenti un "grau de dinamisme creixent". Sota tota aquesta trajectòria projectada, l'economia espanyola recuperarà el seu nivell previ a la pandèmia en el segon semestre de l'any, la qual cosa suposa una lleugera millora respecte al previst a l'informe passat, en el que s'estimava que això succeiria entre finals de 2023 i començaments de 2024.
La inflació subjacent es reduirà de forma més lenta
Les projeccions actuals incorporen, en comparació amb les anteriors, una revisió a l'alça de la inflació subjacent i de la dels aliments el 2023, però una correcció significativa a la baixa de la inflació general. En concret, el Banc d'Espanya ha retallat les seves previsions per a la inflació general de 2023 des d'una mitjana prevista del 4,9% al 3,7%. A més, les perspectives milloren lleugerament de cara a 2024, quan l'IPC se situarà en el 3,6%, la mateixa xifra respecte a l'anterior previsió. El 2025, s'estima una taxa de l'1,8%, la mateixa que en la passada projecció.
Del seu costat, es preveu que el component subjacent assolirà el 3,7% aquest any, davant el 3,4% anterior, i es moderarà fins al 2% el 2023 --més baix del 2,2% de la passada estimació-. El 2025, aquesta referència se situaria en l'1,8%. Així, la reducció de la taxa d'inflació subjacent al llarg del període de projecció es preveu més lenta que la de la inflació general. De fet, les dinàmiques més recents apunten que, malgrat que la inflació subjacent començarà a moderar-se entorn de la primavera, en la mitjana de 2023 aquesta augmentarà una dècima respecte a l'observada el 2022, fins al 3,9%.
Quant a l'evolució de l'ocupació, la institució ha millorat la previsió per a aquest any, en el que espera una taxa mitjana d'atur del 12,7% --davant el 12,9% de l'anterior previsió--, i ha mantingut les seves estimacions per a 2024 i 2025, quan la taxa se situarà en el 12,3% i el 12%, respectivament.
Del seu costat, l'organisme ha millorat les seves estimacions d'ingressos i despeses per a aquest any, ja que el dèficit públic quedarà el 2023 en el 4,1% del PIB i baixarà el 3,5% el 2023, dues dècimes menys que les passades previsions. Després d'aquest descens, el dèficit tornaria a pujar al 4,4% el 2025 --davant el 4,5% previst prèviament-.
Segons el Banc d'Espanya, els ingressos públics han vingut mostrant residus positius --"que no poden explicar-se"-- en els últims anys, si bé adverteix que l'augment previst de la despesa pública implicarà que el dèficit públic es mantindrà en nivells relativament elevats en els propers anys, d'allà la necessitat d'iniciar "com més aviat millor" un procés de consolidació fiscal.
Respecte a les seves estimacions per al deute el 2023, l'organisme ha empitjorat les seves previsions després de situar-la ara en el 111,1% del PIB, davant el 110,6% previst anteriorment. De cara a 2024, el deute se situarà en el 108,8% del PIB i pujarà lleugerament el 2025 el 109,9%.
Riscos per a l'economia en un context d'incertesa elevat
El Banc d'Espanya afirma que en un context d'incertesa "molt elevada", que s'ha vist incrementada per les recents tensions financeres globals, els riscos sobre aquestes projeccions estan orientats a la baixa en termes de l'activitat econòmica i apareixen equilibrats respecte a la inflació.
Un risc, afegeix, que era ja "rellevant" però que ha cobrat una "importància major" és la possibilitat que es produeixin "turbulències addicionals als mercats financers", amb efectes a la baixa sobre activitat i preus, que tindrien lloc a través d'un doble canal: un empitjorament de la confiança i un tensionamiento de les condicions financeres més intens de l'anticipat. D'altra banda, també hi ha risc a l'alça sobre una hipotètica translació més ràpida dels descensos recents del preu de l'energia a la resta dels preus de consum, la qual cosa afavoriria una menor inflació i un repunt més gran de la demanda interna.
En sentit contrari, encara que s'han atenuat els riscos que s'agreugi la persistència de l'actual episodi inflacionista, no es pot descartar encara que es produeixi un procés de "realimentació" entre els creixements dels preus i els salaris. Finalment, pel que respecta a l'àmbit extern, són incerts els efectes de la reobertura de l'economia xinesa sobre l'activitat i la inflació a escala global.