El Banc d'Espanya rebaixarà la previsió per a 2025 de creixement del producte interior brut (PIB) per l'efecte dels aranzels que l'administració nord-americana ha imposat a les exportacions comunitàries, segons ha avançat el governador del Banc d'Espanya, José Luis Escrivá, aquest dimecres en una entrevista a TVE. "Haurem de revisar a la baixa les previsions de creixement. En el cas de l'economia espanyola, la nostra última previsió era el 2,7%, que és un creixement alt per a l'economia espanyola. El lògic és que la revisem a la baixa i el que no puc dir en aquest moment, perquè encara no el tenim fet i perquè no és fàcil de fer, és quant", ha afirmat Escrivá. Recentment, el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, també va anunciar que els aranzels impactaran amb diverses dècimes el PIB, encara que tampoc no va precisar en quant.
Se suma així a diversos analistes de conjuntura privats que, fins i tot, han quantificat l'impacte. Així, la Cambra de Comerç d'Espanya ha xifrat l'impacte de la pujada dels aranzels en un 0,21% del PIB i CaixaBank Research, en termes similars, parla del 0,2%. Des de BBVA Research, Rafael Doménech, responsable d'anàlisi de Conjuntura d'Espanya, ha assenyalat que "les primeres estimacions de consens" apunten que els aranzels podrien reduir el PIB dels EUA per sobre d'1%, per al conjunt de la UE un 0,8% i la meitat a Espanya, un 0,4%. Funcas, per la seva part, considera que l'impacte directe dels aranzels sobre l'economia espanyola és "relativament limitat, amb una pèrdua estimada de PIB d'entre 2 i 3 dècimes", el cost es concentra en uns quants sectors, constituint un important greuge per a aquests.
El governador, en declaracions recollides per EP, ha matisat que qualsevol revisió de les previsions "estarà sotmesa a uns elements d'incertesa molt grans", doncs "hi ha elements sobre els quals realment no es tenen instruments analítics prou potents per poder apreuar-los". Per aquesta raó, el Banc d'Espanya està "monitorant de forma molt estreta i directa" la situació, que ha definit com "d'una extraordinària complexitat des del punt de vista econòmic i geopolític".
"Sabem que el que està passant té el potencial de generar efectes molt negatius sobre l'activitat econòmica al món d'una forma molt asimètrica, però també és veritat que encara no tenim elements precisos de com es materialitzarà i fins a quin punt i amb quina seqüència temporal", ha assegurat. Escrivá ha afirmat que la "pertorbació d'oferta" generada per Trump és "molt dura" i té "el potencial de generar caigudes fortes d'activitat econòmica o desacceleració en aquelles economies", com l'espanyola, que està creixent a nivells "relativament alts".
Descarta la recessió mundial
"Però jo no parlaria de recessió en cap cas, però sí que això tindrà algun impacte sobre l'activitat econòmica", ha assenyalat Escrivá, que també ha indicat que les mesures de contrapès que s'estan exercint per contrarestar a Trump "tenen l'efecte d'apujar els preus". "Aquests són els elements més evidents, però hi ha elements més difícils de captar que poden fer la situació més complexa. D'una banda, no només es produeix una pujada aranzelària, sinó que el que pot estar en qüestió és el funcionament de les cadenes de valor i de les cadenes de subministraments amb les quals s'ha internacionalitzat la producció mundial i això pot generar segmentacions en el comerç i disrupcions", ha subratllat.
Aquest efecte addicional negatiu sobre l'activitat econòmica mundial vindria en un segon moment i és difícil de valorar, segons Escrivá, que ha afegit que més enllà dels efectes directes que genera aquesta situació, també hi ha un efecte confiança. "Quan els mercats i el sentiment dels consumidors i els inversors es veu afectat per situacions tan disruptives, existeix el potencial que es retreguin les decisions de despesa. I això pot passar també amb cert retard. Tot això ens dificulta molt poder posar números a quin és l'impacte que té aquesta situació o tindrà tant sobre l'activitat econòmica com sobre la inflació", ha dit.