Les entitats bancàries deuen 23.000 milions d'euros per les clàusules terra i despeses hipotecàries als seus usuaris, segons Adicae. Les dades presentades aquest dilluns per l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances xifra en 17.500 milions d'euros la quantitat deguda per les clàusules terra a 3.834.095 famílies i entorn de 6.000 milions d'euros l'aplicació de la clàusula de despeses hipotecàries en aproximadament 6 milions d'hipoteques.

L'associació considera que garantir els drets dels hipotecats i "davant d'abusos massius declarats reiteradament com a tals per la justícia i la mateixa legislació" generaria una injecció als consumidors de 23.500 milions d'euros en devolució de diners indeguda o fraudulentament "segrestat" per la banca. Una quantitat que, a més de correspondre en dret que estigui en mans dels consumidors, "els permetria afrontar folgadament l'actual encariment de les hipoteques".

Manuel Pardos, president de l'associació, ha destacat durant la presentació de l'informe la necessitat de desmarcar-se de les polèmiques actuals sobre el límit a les hipoteques o els impostos a la banca i centrar-se en la qual cosa les entitats deuen en "abusos ja reiteradament sentenciats".

"Entenem que la banca i altres entitats hipotecàries deuen milers de milions als consumidors en clàusules terra i despeses hipotecàries. És el moment de veure els comptes de veritat de la banca, amb independència dels beneficis", ha assenyalat. En aquest sentit, ha asseverat que la banca deu els consumidors hipotecats "molt més del que pot significar cap tipus de rescat.

Els afectats que van acudir a l'arbitratge van obtenir menors indemnitzacions

Adicae subratlla que les víctimes dels abusos assenyalats no han tingut solució fins al moment. En aquest sentit, dels gairebé quatre milions d'hipotecats amb clàusula solc, només 600.000 han acudit als tribunals, 225.000 dels quals continuen esperant la resolució judicial, en alguns casos esperant des de l'any 2018. D'altra banda, destaquen que dels gairebé 1.250.000 afectats que van acudir a l'arbitratge establert en el Reial Decret-llei de mesures urgents de protecció de consumidors en matèria de clàusules solc, només 518.000 van trobar resposta.

Tanmateix, a aquests usuaris se'ls va tornar unes quantitats "molt disminuïdes" respecte a les quals els corresponien en comparació amb les que han atorgat els jutjats a milers d'afectats que han guanyat en els tribunals. Segons les dades de l'associació, mentre que als afectats que han acudit als tribunals i han guanyat (97,4%) la mitja de l'import acordat a tornar-los és de 12.000 euros, la mitja d'aquells que van acudir a l'arbitratge amb el banc suposa la meitat dels diners.

"Milers d'usuaris ens han manifestat que els bancs els han pagat quantitats arbitràries, en un procediment que és en realitat una imposició. Si s'investiga de veritat, ens trobaríem que hi pot haver un frau monumental de diversos milers de milions", ha assegurat Pardos.

Quant a la imposició de les despeses de formalització d'hipoteques, la Plataforma Hipotecària d'Adicae estima que menys de l'1% dels 6 milions d'afectats han acudit als tribunals reclamant el seu dret, al marge de les més de 100 demandes col·lectives interposades per l'associació davant d'altres tantes entitats sobre això. Una clàusula que la Justícia ja ha dictaminat la seva nul·litat, comportant l'obligació de restituir als afectats un mínim entorn dels 1.000 euros per hipoteca.

Intervenció de la CNMC davant de l'"actuació oligopolística" de la banca

Des d'Adicae han remarcat que, més enllà del debat sobre mesures de suport als consumidors, s'ha d'exigir la devolució de milions d'euros pels abusos comesos en les hipoteques dels últims 20 anys fins i tot sense resoldre. "Davant aquest panorama d'abús generalitzat sense resposta eficaç, la Plataforma Hipotecària d'Adicae planteja la necessitat d'abordar una bateria de solucions jurídiques, legals, raonables i justes que portin a tornar els milers de milions d'euros defraudats per la banca", destaquen.

En aquest sentit, proposen una intervenció immediata de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) davant de l'"actuació oligopolística de la banca", que imposa diferencials en les hipoteques a interès variable i fixen un preu abusiu en les d'interès fix. En aquest sentit, l'advocat Víctor Cremades ha exposat la problemàtica destacat que "pot ser una mesura que estableixi les regles del joc al mercat hipotecari de manera més clara i transparent, perquè l'organisme determini si existeixen conductes d'anticompetitives."

D'aquesta manera, Cremades ha assenyalat que "no hi pot haver elecció per al consumidor perquè totes les ofertes són iguals. Si hi ha una distorsió de preus al mercat que perjudica l'elecció del consumidor, això fa que el mercat sigui un oligopoli i que no existeixin preus raonables per als consumidors".

Agilitar el pronunciament del Tribunal Suprem sobre la macrodemanda

Una altra de les mesures que proposen és que el Govern impulsi una reunió extraordinària del Consell de Ministres de la Unió Europea (UE) per analitzar les crisis socials que provocades per la "irracional i nociva" pujada de tipus d'interès i perquè es proposi a la banca i els governs mesures adequades i raonables per a les persones i l'economia europees. Així mateix, demanen l'adopció de mesures per a la liquidació immediata de més de 200.000 demandes judicials per les clàusules terra que encara queden per resoldre.

Entre les propostes que fan públiques, també demanen que el Congrés dels Diputats dugui a terme una investigació de l'"actuació fraudulenta de la banca en el context dels mal anomenats "acords" que contemplava el Reial Decret-llei 1/2017, de mesures urgents de protecció de consumidors en matèria de clàusules terra, davant de la inacció i falta de control del Banc d'Espanya sobre això".

A més, Adicae demana al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que adopti mesurades per agilitar el pronunciament que el Tribunal Suprem té pendent en la denominada "macrodemanda de clàusules terra" que va interposar l'associació amb unes 15.000 famílies hipotecades. Una demanda que va guanyar en primera instància a l'Audiència Provincial i que, amb l'actual directiva europea ja en vigor, resoldria l'abús dels aquestes clàusules. En aquest sentit, assenyalen que aquest procediment donaria lloc al rescabalament del total dels gairebé quatre milions d'afectats

Finalment, l'associació demana que s'estableixin fórmules i mesures necessàries perquè els sis milions d'hipotecats que van pagar les anomenades "despeses hipotecàries" obtinguin la devolució urgent dels "entorn de 1.000 euros que corresponen com a mínim a cada un sense veure's citats a demandar individualment".