Fins a 3.899 milions deu la banca als hipotecats catalans per clàusules abusives, segons les dades recopilades per l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances (Adicae). L'associació va denunciar recentment que les entitats financeres deuen 23.500 milions d'euros (24.600 amb les dades actualitzades) per clàusules terra i despeses hipotecàries a afectats de tot el país. Una situació per a la qual han demanat la intervenció de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC)
D'aquesta manera, a Catalunya hi ha un total de 1.124.478 afectats per l'aplicació de la clàusula de despeses hipotecàries, que des de l'associació xifren en 1.118.855 euros a deure, mentre que 609.1920 són les persones afectades per les clàusules terra, que xifren en fins a 2.780.539 d'euros. Es tracta de la segona comunitat autònoma amb més nombre d'hipotecats afectats per les clàusules abusives i on la banca deu més diners per aquesta situació.
El desglossament per províncies reflecteix que Barcelona és el territori de Catalunya amb més nombre d'afectats per les clàusules terra, amb més de 400.000 d'hipotecats als quals la banca deu més de 1.800 milions d'euros. Per darrere es troben Girona, amb 84.700 afectats i prop de 387.000 euros deguts, Tarragona, amb més de 80.000 d'hipotecats als quals la banca els deu més de 365.000 euros i Lleida, amb 38.000 afectats i més de 174.000 euros pendents de cobrament.
Andalusia, Catalunya, Madrid i Comunitat Valenciana, les més afectades
Si bé Catalunya és una de les comunitats que registra un major nombre d'hipotecats afectats per aquesta situació i un deute major en aquest aspecte, no és el primer de la llista. Aquesta posició l'ocupa Andalusia, on la banca deu 4.700 milions d'euros a més de 2 milions d'hipotecats, segons les xifres que maneja Adicae. En aquest cas, destaca la província de Màlaga com la província on més persones afectades hi ha, amb 162.819 afectats per les clàusules terra i Sevilla, amb 159.483 d'hipotecats.
Per darrere d'ambdues autonomies es troben la Comunitat de Madrid, on les entitats financeres deuen més de 3.000 milions d'euros a prop d'1,5 milions de persones, i la Comunitat Valenciana, amb 1,4 milions d'afectats a qui la banca encara deu més de 3.200 milions d'euros per aquestes clàusules abusives. Són territoris amb grans nuclis urbans, on resideix molta gent, propers a la platja, i on n'hi ha molta a activitat relacionada amb la construcció i la compravenda d'habitatges.
"Són zones on hi ha una densitat de població gran i on es genera un gran volum de creació d'habitatge i de venda d'habitatge. En el cas d'Andalusia, és Màlaga on més afectats hi ha, no perquè hi hagi més número d'habitants, sinó perquè hi ha molta especulació immobiliària. Es construeix molt habitatge, és a prop de la platja, hi ha molt turisme. A l'haver tanta especulació és ven molt habitatge i, per tant es creen més hipoteques per accedir a aquests habitatges", expliquen fonts de l'associació a ON ECONOMIA.
Canàries, Castella i Lleó i Castella-La Mancha completen la llista de comunitats on la quantitat deguda és superior als 1.000 milions d'euros. Per darrere, altres comunitats com a Regió de Múrcia, País Basc i Galícia expliquen també amb xifres molt elevades d'afectats i deutes per part de la banca que s'apropen als 1.000 milions d'euros.
Demanen la intervenció de la CNMC
Adicae ha demanat recentment la intervenció de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per posar límit al que consideren una "actuació oligopolística de la banca", que imposa diferencials en les hipoteques a interès variable i fixen un preu abusiu en les d'interès fix.
Segons denuncien els membres de la plataforma, el consumidor té poca llibertat d'elecció perquè totes les ofertes són iguals. Així, consideren que hi ha una distorsió de preus al mercat que perjudica l'elecció de l'usuari, fent que el mercat sigui un oligopoli i que no existeixin preus raonables per als consumidors.
En aquest sentit, des de l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances estan ultimant la denúncia que presentaran davant de l'organisme de competència. A més, la plataforma també té intenció de presentar altres escrits que portarà davant del Congrés dels Diputats, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i els Ministeris d'Economia i Justícia, entre altres institucions.
En línia amb les reivindicacions per poder fer front a la situació dels hipotecats que defensen, la plataforma també ha demanat al Tribunal Suprem que agiliti els tràmits per donar una resposta a la denominada "macrodemanda de clàusules terra" que va interposar Adicae. Un procés que engloba la reclamació d'unes 15.000 famílies hipotecades, que va guanyar en primera instància i a l'Audiència Provincial.