El sector financer ha mantingut intacte els nivells de morositat l'últim any. La taxa d'impagaments va tancar en el 3,54% el 2023, el que suposa un lleuger descens respecte als mesos de juliol a novembre (en els quals va arribar a ser en entorn del 3,6%) però el mateix nivell que el desembre de 2022, segons les dades publicades aquest divendres pel Banc d'Espanya. La taxa de mora, per tant, se situa en el seu millor nivell des de 2008.

Les entitats acumulaven a tancament de l'últim exercici 31.436 milions de saldo morós (impagat) sobre un total de 1.181 bilions que tenen concedits a través de préstecs i crèdits. El 2022 el salat morós era gran, de 31.860 milions d'euros, però també el saldo total de crèdit, que ascendia a 1.219 bilions.

I és que, la pujada de tipus d'interès (que han portat el preu dels diners al 4,5% en poc més d'un any) ha fet que les famílies demandin menys crèdit, però també que amortitzin deutes a un ritme més elevat per no pagar més per elles, sobretot les hipoteques. Alhora, les entitats han tallat l'aixeta a les llars i empreses, i han deixat menys diners precisament per controlar la morositat.

Així, la disminució de la cartera de crèdit ha fet que el saldo morós es mantingui estable. Encara que hi ha diferències entre les xifres presentades pels bancs i les empreses de crèdit al consum. Aquestes últimes sí que han notat un repunt de morositat el 2023.

Els bancs i caixes rurals són els que millor han aguantat els números malgrat la pujada de tipus d'interès. En concret, la seva taxa de mora es va situar en el 3,44% al desembre, que suposa fins i tot un lleuger descens des de la taxa d'un any abans, que estava en el 3,45%. A tancament de 2023, acumulaven 22.008 milions en saldos dubtosos, davant els 22.432 d'un any abans. És a dir, els havien reduït en 424 milions.

Tanmateix, les entitats de crèdit i les financeres de les grans empreses, on es troben empreses que només atorguen crèdits al consum (com Cofidis, Cetelem o Financera El Corte Inglés, Carrefour...) van presentar a tancament de 2023 la taxa de mora més elevada del sector financer, del 6,33%. El que suposa a més un increment respecte al 5,93% en el que va tancar el 2022.

Les esmentades entitats tenien al desembre 9.428 milions de crèdits impagats sobre un total de 45.970 milions de crèdits al consum. Un any abans, el salat morós també era de 9.428 milions, però la xifra total de crèdit era menor, de 45.429 milions. Per això apuja la taxa de mora.

I és que, mentre que el 2023 es va desplomar la concessió d'hipoteques, atès l'alt nivell de preus i l'escassetat d'oferta. El crèdit al consum sí que va pujar perquè les llars no han deixat de gastar, el que ha portat també un repunt de la morositat. Principalment, perquè els interessos d'aquest tipus de crèdit són molt més elevats que els d'una hipoteca, ja que es tornen en menys anys. I les famílies deixen abans de pagar el préstec d'una rentadora, que la seva casa.

Les entitats de crèdit i empreses financeres també presenten una dada alarmant, i és que han experimentat a més una pujada del crèdit dubtós, és a dir, el que ja acumula diversos impagaments tot i que encara no s'ha convertit en morós. Segons les dades del Banc d'Espanya, aquestes companyies acumulaven 2.911 milions de saldos dubtosos a tancament d'any, davant els 2.695 d'un any abans.

BBVA i Santander tenen la taxa de mora més alta

Els resultats dels bancs espanyols coneguts en els últims dies han confirmat que la morositat ha despuntat molt lleugerament en gairebé totes les entitats, encara que segons han explicat, ha tingut més a veure amb el saldo (que s'ha reduït perquè s'ha amortitzat més) que amb els impagaments, que amb prou feines han pujat.

Sabadell ha tancat l'any amb la taxa d'impagaments més alta entre els seus competidors, en concret del 4,22% a Espanya. L'esmentada taxa, a més, puja lleugerament des del 4,13% en el qual se situava a tancament de 2022. El segueix BBVA amb una taxa del 4,1%. En el seu cas, també puja des del 3,9% que va presentar a Espanya a tancament de 2022.

Santander, que fins fa dos anys era el banc amb una morositat més gran a Espanya, ha continuat reduint-la i va tancar el 2023 amb una ràtio del 3,06%, davant el 3,27% d'un any abans; CaixaBank, que havia aconseguit reduir-la en els primers mesos de l'any, ha tancat l'exercici amb la mateixa taxa de mora a Espanya que el 2022, en el 2,8%.

Mentre que Bankinter, que és el banc amb la taxa de mora més baixa a Espanya (entre els seus competidors) també ha registrat un lleuger increment del 2,3% al 2,4% durant l'últim any.