El FC Barcelona es converteix en el primer club pioner de la Lliga de futbol professional que aplica la intel·ligència artificial en els seus processos de rendiment físic dels jugadors. I ho fa de la mà d'Onalabs Inno-Hub, start-up de tecnologia mèdica, pionera en el desenvolupament de solucions digitals no invasives per als àmbits de la salut i l'esport, han anunciat el llançament pre-comercial del dispositiu Onasport, en col·laboració amb el Barça Innovation Hub (BIHUB), centre de gestió del coneixement i de la innovació del FC Barcelona, encarregat de fomentar i promoure la innovació en l'àmbit de l'esport.

Aquest avançat dispositiu no invasiu té forma de banda pectoral i registra, processa i mostra, en temps real i de manera contínua i remota, el nivell de lactat, la pèrdua d'electròlits, la deshidratació a través de la suor i la freqüència cardíaca.  Onalabs compta amb BIHUB com a soci estratègic de la companyia des del mes d'octubre passat, una aliança nascuda amb l'objectiu d'avançar el desenvolupament d’ONASPORT i la comercialització del dispositiu i la seva progressiva evolució, que permetrà incorporar nous biomarcadors.

La IA pot evitar lesions

Xavier Muñoz, cofundador i CTO d'Onalabs, ens explica per ON ECONOMIA, com van arribar a veure les oportunitats de la IA per a la seva empresa: "Vam començar a aplicar la intel·ligència artificial quan ens vam adonar l'any 2021, treballant amb el CAR de Sant Cugat, que si agafàvem dades diverses, fins i tot la de temperatura cutània, vam adonar-nos de les relacions que es podien establir. Vam començar amb una IA molt bàsica i cada vegada l'estem utilitzant més i col·laborem amb institucions de fora que ens està ajudant". I afegeix:  "Encara no ho apliquem al primer equip del Barça masculí, però sí del femení. És molt més fàcil ara que ha acabat la temporada, properament, valorar com introduir-ho amb el masculí. Ells fan un balanç i milloraran els protocols i procediments d'entrenament i podran utilitzar el nostre sistema des d'un inici, que la temporada passada no va poder ser. Ells sempre són molt prudents amb les empreses que aporten tecnologia nova ja que els hi col·loquen molts gadgets i volen anar de baix a dalt. Cada dos o tres mesos van adaptant els protocols".

Però la IA és d'interès per a molts altres esports: "On estem treballant més és en la part d'esports extrems, però també ciclisme, ironman o marató. Col·lectius molt interessats en millorar marques. De fet, formem part d'un Clúster Europeu sobre aplicació de noves tecnologies per rendiment i salut i l'única empresa seleccionada a Catalunya va ser la nostra. Tota la feina de gestió de dades i jugadors, siguin de futbol, bàsquet o atletes mataronians, el tractament de dades es basa en IA. Nosaltres, per poder aplicar-la, és a dir, obtenir algoritmes sobre mesures de suor i pell i donar dades amb sang, que és la referència amb la qual treballen els metges, es fa a través d'entrenar un software, utilitzant la IA per aquest propòsit. Quantes més dades utilitzem, més precís és el valor de dades de sang que donem. Agafem dades de sudoració sobre contingut de sodi, pèrdua d'electrolits, grau de deshidratació, freqüència cardíaca, entre d'altres. Així el software aprèn i dona tendències més precises. Sí és cert que depèn una mica de l'esport. Per exemple, els mataronians o els qui fan triatló, que estan sotmesos a una activitat molt dura, utilitzen totes aquestes dades per millorar les seves marques, per no haver de patir tant i controlar la seva fatiga. Però en esports d'equip, com el futbol, també es fan per preveure lesions. Si estàs sotmès a un esforç no capaç d'aguantar, vol dir que serà més fàcil que es lesioni".

Què calcula la IA?

En l'actualitat, el monitoratge continu d'un esportista es limita principalment al seguiment de la freqüència cardíaca i al mesurament del lactat de manera invasiva i no contínua, com a únics paràmetres rellevants. ONASPORT es presenta com la solució disruptiva per a permetre que els seus usuaris accedeixin als biomarcadors que els permetran gestionar el seu rendiment esportiu de manera més eficient i optimitzar l'esforç per a prevenir lesions. És aquí on entra de ple la intel·ligència artificial ja que Onasport utilitza la intel·ligència artificial per processar totes les dades recollides al suor durant l'activitat realitzada i oferir els valors en sang predits.

El wearable, compatible amb els sistemes IOS i Android, que es connecta a través de bluetooth a l'aplicació i a la plataforma en el núvol, és capaç d'integrar-se a qualsevol sistema informàtic a través d'una API. Aquesta senzilla connexió garanteix la interoperabilitat del dispositiu i facilita el registre de les dades de biomarcadors amb altres paràmetres obtinguts, així com la descàrrega de l'històric per a visualitzar de manera àgil l'evolució dels entrenaments.

Onalabs ONASPORT

El dispositiu ha estat testat en entitats de referència en l'àmbit esportiu com l’INEFC-UB, el CAR Sant Cugat, l’Institut de Biomecànica de València i el Velòdrom d’Horta. Onalabs, que ha comptat també amb la col·laboració del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports del Govern d’Andorra i de la fundació Andorra Recerca Innovació (AR+I), preveu comercialitzar més de 5.000 dispositius durant 2024 a través del model B2C, i està oberta a col·laboracions amb distribuïdors (B2B2C).

Onasport, fundada al desembre de 2016 per Elisabet de la Valle i Xavier Muñoz, CEO i CSO de la companyia respectivament, amb seu a Cerdanyola del Vallès (Barcelona) i filial a Andorra, desenvolupa solucions digitals no invasives per als àmbits de la salut i l'esport. ONASPORT i l’ONAVITAL són els dos primers dispositius que han llançat al mercat. ONASPORT proporciona als esportistes, professionals i amateurs, dades de càrrega interna rellevants sobre la seva pràctica esportiva, monitorant diferents paràmetres físics i químics a través de la suor, com el lactat, la deshidratació, la pèrdua d’electròlits i la freqüència cardíaca, amb la finalitat d'optimitzar el rendiment esportiu i prevenir lesions. D’altra banda, ONAVITAL està dirigit al seguiment en remot de les principals constants vitals de les persones grans, fràgils i/o pacients crònics, en règim hospitalari o domiciliari. Les innovacions de la companyia obren un camp encara no desenvolupat en la bioenginyeria sensòria i s'endinsen en la salut personalitzada de pacients i esportistes.