Des de desembre de 2022, Espanya concedeix als nòmades digitals extracomunitaris un permís de residència especial perquè puguin residir i pagar impostos a Espanya per treballs  que fan en remot per a altres països en virtut de la llei d'empreses emergents 28/2022. El passat 31 d'octubre, l'Observatori Permanent d'Immigració del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions va publicar dos anys després i per primera vegada les xifres de permisos de residència concedits a teletreballadors extracomunitaris: van ser 9.296 i un terç d'ells, 3.361, resideixen a la província de Barcelona.

La xifra no serveix per determinar quants nòmades digitals viuen a Espanya o a les províncies perquè, en primer lloc, els europeus no necessiten aquest visat i, en segon, no tots els nòmades digitals demanen aquest permís, ja que poden passar curtes estades i estar amb visat de turista. Existeixen, a més, uns requisits per accedir a aquest permís: ha de demostrar que ingressa com a mínim el doble del salari mínim professional i provar la seva relació amb les empreses en país d'origen.

Font: Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones

Però sí que serveix per mesurar l'abast del primer any d'aquest nou permís de residència i per ponderar com Barcelona és de llarg la ciutat més atractiva per a aquests perfils, en mig d'un intens debat sobre com expats i aquest tipus de talent internacional poden influir en els preus de l'habitatge i dels béns de consum, en els estils de vida, en l'ennobliment dels barris i en una doble escala salarial a la mateixa ciutat.

65.404 expats i inversors en un any

Els primers 9.296 permisos expedits per la Unitat de Grans Empreses a nòmades digitals extracomunitaris suposen un 15% dels 65.404 permisos de residència variats que va concedir el 2023 aquesta oficina que s'encarrega d'immigrants VIP. Un 39% van ser directius o personal altament qualificat (25.509), un 23% van anar visats concedits a canvi d'una inversió (14.732), la polèmica golden visa que es pot aconseguir comprant un habitatge i que el Govern ha aprovat eliminar, però que encara ha de perfilar com i quan fer-ho.

La resta van ser en un 10% per a investigadors (6.226), un 5% trasllats d'empreses (3.364), mentre que estudiants en pràctiques, emprenedors (un 3%) i sol·licitants de la targeta blava, creada per la Unió Europea per atreure talent, completaven la llista d'estrangers privilegiats que poden accedir a aquests permisos que van per una via diferent i més ràpida que la d'Estrangeria.

En tots aquests casos, el número total explica els titulars del visat i els seus familiars, ja que l'observatori tan sols realitza la separació entre permisos concedits a titulars i a familiars sobre el còmput total dels permisos concedits.

La província de Barcelona no és només la que més nòmades digitals atreu (un terç del total, 3.361), sinó també la que més visats de talent qualificat i inversors concentra, amb un 31% del total de concedits el 2023, i també és la província que més estrangers vips va autoritzar l'any passat, 20.107, un 31% del total, amb 8.062 directius i professionals altament qualificats.

Aquest tipus de nouvinguts amb permisos de residència privilegiats generen un intens debat, especialment a Barcelona. D'una banda, les patronals defensen que el treballador estranger qualificat ajuda a millorar la competitivitat de les empreses i a cobrir vacants d'alt perfil. Però per l'altre, cada vegada hi ha més descontentament social entre llogaters i veïns d'alguns barris com Poblenou o Gràcia per com l'expat i el nòmada digital pressiona els preus de l'habitatge, tant de compra com de lloguer, cap a dalt, i són a més clients ideals per al contracte de lloguer de temporada, que sorteja les regulacions de la llei d'habitatge mentre s'acaba de regular.