El Govern ha obert les portes a una pujada de la taxa turística a Barcelona, encara que també a la resta dels municipis turístics catalans que ho desitgin. El paquet fiscal aprovat aquest dimarts pel Consell Executiu inclou, fruit d'un acord amb els Comuns, l'increment, fins a doblar-la, de l'actual tarifa de les taxes que els allotjaments hauran de cobrar per turista i dia a partir de la seva entrada en vigor. Això sí, si aconsegueix passar el tràmit polític del Parlament. Amb la mesura, la Generalitat es pretén obtenir 92 milions extra el primer any que estigui funcionant per complet, que se sumaran que se sumaran als 96 milions recaptats en 2024.

Actualment, un hotel de cinc estrelles de Barcelona ha d'ingressar per client i dia 7,5 euros, dels quals 4 euros pararan l'Ajuntament, i els 3,5 restants per a la Generalitat, encara que fonts del consistori reconeixen que la meitat dels ingressos de la Hisenda catalana se cedeix a les arques municipals. Per tant, dels 7,5 euros, 1,75 euros van a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) i 5,75 a l'erari municipal.

 

En l'actualitat, els 7,5 euros per persona i nit que s'obtenen per un turista que s'allotgi en un hotel de luxe a Barcelona són competitius si es comparen amb els 15 euros de París; els 21,8 euros d'Amsterdam que es cobren per nit per una habitació de 175 euros (si és doble, el preu per persona i nit és de 10,9 euros, però si és individual, es queda en 21,8); Berlín o Hamburg, on s'abona un 5% per una habitació, que suposarien 8,7 euros per habitació que si és compartida suposen 4,35 per persona i nit o 8,7 si és individual; els 8,75 euros de Brussel·les; o els 10 de Roma. I, a partir d'aquest any, els 19 euros que es cobrarà a Atenes amb l'entrada d'una nova taxa ambiental que suposa un sobrecost de 15 euros, sobre els 4 euros que es cobren per persona i nit en un allotjament de luxe. I a anys llum de Nova York, perquè el consistori recapta 14,5 euros per habitació més un suplement de 3,5 dòlars, el que suposarien 28,6 euros per habitació i nit, la meitat per persona si és un allotjament dobli.

La taxa de Barcelona (15,6 milions de turistes el 2024) està actualment per sobre dels 5 euros per persona i nit de Florència (15 milions) o els 4 euros de Lisboa (15 milions) o els 2 euros de Praga (5,5 milions) o fins i tot, els 5 de Venècia (30 milions de visitants cada any). No obstant això, el cas de la ciutat del nord d'Itàlia és peculiar, ja que des de l'any passat es cobra l'entrada als turistes de visites diürnes que pernocten fora de la ciutat. L'any passat va aprovar el coure de 5 euros a aquests turistes de dia, encara que només es va cobrar durant 30 dies a l'any; però el 2025, s'ha elevat al doble de dies i el doble d'euros, amb 10 euros per visitant i dia, el doble que per pernoctar en un cinc estrelles.

Londres, altres de les grans destinacions europees, no cobra actualment una taxa turística, però això podria canviar, ja que és en estudi el cobrament d'un 5% pel preu de l'hotel, equivalent a Berlín, el que posaria la taxa per sobre de la de Barcelona. No obstant això, anar a la capital britànica tindrà a partir d'aquest any un cost de 12 euros (10 lliures) que pagaran tots els estrangers que visitin el Regne Unit- per l'ETA. No es tracta exactament d'una taxa turística, sinó que s'assembla més aviat a un visat, molt més barat, ja que els 12 euros permeten una estança de 90 dies.

 

La Unió Europea (en realitat els 30 països de l'acord Schengen, inclosa Espanya) començarà també a cobrar alguna cosa semblança el maig, conegut com a ETIAS, però més reduït, 7 euros, que a més no hauran d'abonar els residents dels països Schengen. Ambdues taxes es copien de l'ESTA dels Estats Units, de 9,2 euros (14 dòlars) que també permet l'estança de 90 dies.

Barcelona a futur

La proposta que es presentarà al Parlament permet a Barcelona cobrar a un client d'un establiment de cinc estrelles fins a 15 euros per nit, col·locant-se en l'àmbit de París. I la resta de les ciutats catalanes, podrien assolir un màxim de 10 euros. Però això seria a molt, molt llarg termini. Fonts del consistori que dirigeix el socialista Jaume Collboni assenyalen que la voluntat és anar incrementant la taxa, però que es farà d'una manera molt progressiva i recorden que la taxa va començar a aplicar-se el 2012 i que no ha estat fins a l'octubre de l'any passat, quan es va pujar 0,75 euros, que Barcelona ha arribat al màxim de 4 euros que li permetia la llei. No obstant això, reconeixen que l'ajuntament ha demanat durant temps d'ampliar la tarifa.

Una pujada, la dels 75 cèntims per al màxim de la tarifa de l'any passat, que aportarà un extra de 15 milions d'euros el 2025, ja que amb l'any complet amb el recàrrec de 4 euros, Barcelona preveu ingressar per la taxa municipal 115 milions d'euros, davant els 100 milions de l'any passat, convertint-se en el tercer tribut que més recaptació aporta al consistori després de la taxa de Basuras i l'IBI.

Aquestes mateixes fonts assenyalen que l'arribada de turisme i, especialment, l'aportació d'ingressos, avalen que l'impost: "lluny de frenar el turisme, no ha suposat cap impediment (no han deixat de venir, al contrari) i sí que ha estat vàlid per poder pagar altres programes com el Clima Escola o bé per corresponsabilitzar el turista de despeses municipals que augmenten lògicament amb el seu impacte (neteja, transport o seguretat, per exemple)".