Barcelona i Castelldefels són les úniques dues ciutats entre les 23 urbs més grans de Catalunya que han augmentat el nombre de persones registrades en les oficines d'ocupació en els últims dotze mesos. Segons les dades del SOC, les persones a la recerca d'ocupació han crescut l'últim any a Barcelona un 2,05% (fins a 64.551) i a Castelldefels un 0,77% (2.220). Tanmateix, les raons són molt diferents de les que es podria pensar en un primer moment. No és que no hi hagi llocs de treball, sinó que falta mà d'obra qualificada, ja que la majoria dels aturats registrats són de llarga durada amb dificultats de recol·locació. El que impedeix de reduir el nombre dels aturats d'aquests col·lectius, als que s'han sumat mes a mes altres de nous. Al contrari, la resta de grans poblacions catalanes, amb més taxes d'atur, compten amb aturats més fàcils de recol·locar que van abandonant les oficines del Servei d'Ocupación de Catalunya. I, amb això, cosa que permet baixar la xifra d'aturats registrats.
Des d'aquest organisme assenyalen que les àrees que s'apropen a la plena ocupació, comencen a tenir problemes per trobar professionals qualificats, mentre que els aturats, majoritàriament de llarga durada, trobes dificultats per recol·locar-se. Per aquesta raó, des del SOC han posat en marxa un pla de xoc fins a 2026, amb mesures individualitzades per augmentar l'ocupabilitat dels aturats de llarga durada, que majoritàriament sobrepassen els 45 anys. Una tercera població en una situació similar és Sant Cugat del Vallès, encara que les seves oficines d'ocupació han tingut una lleugera reducció de l'atur registrat del 0,34% en els últims dotze mesos. Però, deixant al marge Barcelona i Castelldefels, on l'atur ha augmentat, Sant Cugat ha estat, de les grans ciutats, la que ha tingut una menor caiguda dels aturats registrats.
La meitat dels aturats
Les 23 grans poblacions catalanes sumaven a finals de juny 179.812 aturats registrats, el 55% del total de totes les oficines de Catalunya, amb una taxa d'atur medi del 9%, segons les dades del SOC a què ha tingut accés ON ECONOMIA. Per al conjunt de Catalunya, l'EPA quantifica en el 9,41% la taxa d'atur, gairebé dos punts per sota de l'11,27% de la mitjana espanyola. Amb les dades del SOC, Sant Cugat del Vallès (2.352 aturats registrats), té una taxa d'atur del 5,1%, la més baixa de les grans ciutats de Catalunya.
Després d'ella, la taxa d'atur de Castelldefels (2.220) és del 6,7% i la tercera posició l'ocupa Cerdanyola del Vallès (1.992) i una taxa d'atur del 7,21%. Tanmateix, aquesta població ha tingut un comportament atípic, ja que malgrat el seu baix nivell d'atur i el seu escàs volum d'aturats, ha estat entre les grans, l'urbs que en més percentatge ha reduït les persones inscrites a les oficines del SOC: el 7,4% de descens.
Atur a les urbs catalanes
Barcelona (61.551), amb una taxa d'atur del 7,56% es col·loca en quarta posició, encara que és la població catalana amb una resistència més gran a reduir el nombre de persones inscrites el SOC. Girona (4.282) i una taxa d'atur del 8,2%, és una altra de les capitals amb problemes de mà d'obra, segons assenyalen des del Servei d'Ocupació.
Completen les 23 grans urbs Viladecans (2.813) i una taxa del 8,3%; El Prat de Llobregat (2.667) i el 8,4% d'atur; Sant Boi de Llobregat (3.533) i un 8,6% de taxa; Hospitalet de Llobregat (11.765) i el 8,9% d'atur; Cornellà de Llobregat (3.919) i una taxa del 8,9%; Lleida (6.281) i un atur del 9,4%; Mollet del Vallès (2.471 de registrats en el SOC) i un 9,5% d'aturats en la població; Granollers (3.003) i el 9,5% d'atur; Tarragona (6.172) i una taxa del 9,7% i Robí (4.001), que voreja el 10%.
Per sobre dels dos dígits d'atur, Sabadell (10.776) registra una taxa del 10,1%; Vilanova i la Geltrù (3.475) toca el 10,52%; Terrassa (11.902, la segona ciutat per nombre d'aturats registrats) i una taxa del 10,54%; Mataró (6.782) amb un atur del 10,74%; Badalona (11.744) i el 10,85% d'atur; Reus (5.616) i una taxa del 10,87% i Santa Coloma de Gramenet (6.180). Finalment, Manresa (4.315) és de les grans ciutats catalanes, l'única que amb una taxa d'atur de l'11,9% es col·loca per sobre de la mitjana espanyola.
Plena ocupació
Com assenyalen des del SOC, assolir la plena ocupació, que és un objectiu de tothom, comporta, tanmateix, aquests problemes de falta de mà d'obra i una resistència més gran a reduir la taxa d'atur i els registrats a les oficines d'ocupació. No existeix un percentatge a partir del qual es pot parlar de plena ocupació; és a dir, que els aturats solen ser poc temps entre ocupació i ocupació o, bé, són col·lectius residuals amb dificultats d'ocupabilitat.
Meses enrere es va generar debat sobre quina és la taxa d'atur que es pot considerar a Espanya plena ocupació, després que des del govern espanyol es va suggerir el 8%. No hi ha consens, ja que en la resta del món desenvolupat es fixa entre el 4,5 i el 5%. Sant Cugat del Vallès vorejaria ja la plena ocupació segons l'acadèmia econòmica i Castelldefels, Cerdanyola del Vallès i Barcelona complirien els cànons del govern de Pedro Sánchez del 8%. Des del SOC són més prudents i consideren que aquestes tres grans ciutats estan en via d'apropar-se a la plena ocupació, però encara els falta.