Espanya s'ha convertit en un dels països que lideren l'auge dels caixers de criptomonedes a tot el món, sent Barcelona la ciutat del país amb més presència d'aquest tipus de màquines. Malgrat la crisi en la que encara està sumida el mercat criptogràfic, l'adopció dels caixers per operar amb Bitcoin, Ethereum i altres actius continua consolidant-se a nivell nacional i internacional.
En els últims anys, el sector de les criptomonedes ha revolucionat els mercats i el món de la inversió. Si bé és cert que el 2021 va tenir la seva època daurada amb el Bitcoin, la principal criptodivisa per capitalització de mercat, arribant a superar els 68.000 dòlars de cotització i el mercat assolint una capitalització de 3 bilions de dòlars, la situació ha canviat en l'actualitat.
Des d'aleshores, la tendència ha estat baixista i els criptoactivos porten sumits en un 'criptoinvierno' del qual encara no han sortit, amb fallides, denúncies i judicis per estafes i blanqueig de capitals acaparant les principals informacions del sector. Malgrat la conjuntura, el nombre de caixers automàtics on els inversors poden comprar i vendre criptomonedes ha continuat augmentant l'últim any.
Espanya al top tres, amb Barcelona al capdavant
I Espanya s'ha convertit en una potència mundial en aquest aspecte, sent el tercer país del món amb més presència de caixers, només per darrere dels Estats Units i el Canadà. D'aquesta manera, hi ha en l'actualitat fins a 276 caixers automàtics de criptomonedes al país, segons les dades del web CoinATMradar, que recopila la informació dels principals proveïdors i fabricants de caixers a nivell global. Una xifra alta, però encara molt lluny dels 33.924 caixers amb els quals compta els EUA i els 2.656 del Canadà.
El desglossament de dades per territoris a Espanya mostra que Barcelona és la ciutat del país amb més nombre de caixers, amb un total de 59. Supera els 41 que hi ha repartits per Madrid, els 18 de València, els 15 de Palma de Mallorca o els 11 caixers que hi ha distribuïts a Sevilla o Marbella. L'evolució queda reflectida fent la vista enrere, quan es va instal·lar la primera màquina l'any 2014, arribant fins als 40 caixers quatre anys després, el 2018.
Els 276 amb els quals compta el país en el dia d'avui donen bona mostra del 'boom' que va viure el mercat en els últims anys i que encara manté, malgrat la crisi actual. Les xifres demostren que la implantació d'aquest model de màquines que permeten comprar i vendre actius digitals és cada vegada major, sent el turisme estranger u dels factors clau per a la seva expansió a Espanya i les ciutats amb més afluència turística.
Un sector en creixement
D'aquesta manera, no només cada vegada es poden veure més caixers automàtics de criptomonedes al carrer o en oficines dels mateixos proveïdors, sinó que el model s'ha anat traslladant a diferents espais amb gran mobilitat i afluència de persones. En aquest sentit, Castellana Properties es va convertir el 2016 en el primer centre comercial en instal·lar un d'aquests caixers, tendència a què s'han anat sumant en els últims anys altres centres comercials al llarg del país.
També la gestora d'aeroports espanyola Aena va concedir llicències l'any passat a BitBase, principal proveïdor de caixers a Espanya, per instal·lar les seves màquines als aeroports del país. D'aquesta manera, la companyia va cedir quatre espais en alguns dels seus aeroports per a la implementació d'aquests caixers. Així, els aeroports d'Alacant-Elx Miguel Hernández, Eivissa i Palma de Mallorca (2), compten amb aquests dispensadors digitals.
I és BitBase una de les empresa que està liderant el creixement del sector, sent la proveïdora més gran d'Espanya i la tercera de l'Europa. D'aquesta manera, la firma va tancar el 2022 amb la instal·lació de set nous caixers i compta en el dia d'avui amb un total de 107 màquines operatives al país, segons les dades facilitades per l'empresa a Expansió. Això suposa assolir una quota de mercat propera al 40% a Espanya.
En qualsevol cas, l'auge que han viscut els caixers de criptomonedes en els últims anys continua mantenint-se en l'actualitat. A través d'aquests dispositius digitals, els usuaris poden comprar o vendre criptomonedes com a Bitcoin i Ethereum, així com altres actius digitals de menor capitalització com Ripple, Dash, Litecoin o Dogecoin entre d'altres. En el cas dels caixers de BitBase, les compres són limitades fins als 995 euros per a aquells usuaris que no vulguin registrar-se, a través d'un telèfon mòbil, mentre que la quantia ascendeix fins als 2.500 euros per als clients que es registrin amb dades personals com el DNI.