Només 7 ciutats europees capten més inversions tecnològiques que Barcelona, que ha multiplicat per 6 el capital invertit en tecnologia des dels 1.000 milions de dòlars entre 2005 i 2014 fins als 6.300 milions entre 2015 i 2024. La Cambra de Comerç de Barcelona ha presentat aquest dimarts un informe amb bons indicadors d'inversió a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), entre ells aquesta classificació a partir de l'estudi State of European Tech 2024. 

Encara lluny de les tres grans potències europees, Londres (103.100 milions en el mateix període), Berlín (41.700) o París (32.300), Barcelona persegueix de prop a Dublín, amb 7.000 milions de dòlars tot i ser considerada la Silicon Valley d'Europa en tenir seus de Google, Facebook o LinkedIn. 

Per darrere de Barcelona, trobem ciutats com Copehnaguen, Cambride o Madrid, que amb 5.000 milions d'euros en 10 anys encara ha crescut més que Barcelona, però està per darrere. 

El 17,3% de la població ocupada a Catalunya treballa al sector científic o tecnològic, 1,3 punts per sobre de la mitjana europea.

"Barcelona no està en decadència"

"Barcelona no està en decadència, aquest discurs ja no existeix", ha assenyalat Jordi Valls, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. "Madrid és la capital financera d'Espanya, Barcelona la capital científica", ha assenyalat. 

El director d'estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira, ha puntualitzat que és més acurat, per extensió, comparar l'Àrea Metropolitana de Barcelona amb Madrid que no pas Catalunya, i en aquest sentit la regió supera la capital espanyola en moltes àrees. Carme Poveda, cap d'anàlisi econòmica, ha recordat que Madrid és més potent en sector públic, construcció i energia, però no en innovació. Tanmateix, Valls ha assegurat que és una comparació "molt pesada". 

L'Àrea Metropoliltana també supera Madrid en Producte Interior Brut (PIB) per càpita, amb 43.427 euros pels 41.400 euros de la regió central d'Espanya. Si es mesura Catalunya sencera, en canvi, aquesta xifra cau als 36.831 euros, en qualsevol cas per sobre de la mitjana europea que és de 35.400 euros i de l'espanyola, de Barcelona també està per sobre de Madrid i de la mitjana europea en emprenedoria, amb un 8,3% de taxa d'emprenedoria, per sobre del 7,8% de Madrid. 

Les filials estrangeres establertes a Catalunya han crescut un 68,2% en una dècada de les 5.708 que hi havia el 2014 fins a les 9.602 el 2024. El 82% es troben a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, amb un total de 5.809, el 60,5%, amb seu a Barcelona. 

Amb una economia diversificada i una aposta creixent per la tecnologia i la salut, els reptes pendents de l'Àrea Metropolitana son l'accés a l'habitatge, la desigualtat i l'adequació de la formació i les vacants, ja que hi ha un excés de població jove sobrequalificada i una manca de treballadors amb formació secundària ocupant oficis, mentre que també hi ha un excés de personal sense qualificar en comparació amb la Unió Europea. 

Creix la privació material severa

Pel que fa a la desigualtat i la pobresa, l'Àrea Metropolitana ha millorat la seva taxa de risc de pobresa en 2 punts, tant abans de transferències, quan hi ha un 42,6% de persones en risc de pobresa, com després, quan hi ha un 19,8%, és a dir, un cop han cobrat ajudes i prestacions. La taxa de privació material social i severa, en canvi, ha pujat del 10,3% a l'11,2%, mentre que la taxa AROPE, que mescla risc de pobresa i privació material, ha baixat del 27,2% de la població al 26,1%. 

Part de les dificultats econòmiques de la població tenen a veure amb el preu del lloguer, que de mitjana és de 960 euros al mes per un habitatge a la regió metropolitana amb una pujada del 19,7% l'any 2024, segons dades de l'AMB, que compten també el lloguer comercial. 

El percentatge de treballadors amb estudis superiors a Catalunya és del 48,7% a Catalunya, 10 punts per sobre de la mitjana europea, on és del 38,4%. Però també és 10 punts superior la proporció de treballadors amb estudis primaris, secundària obligatòria o inferiors, un 28% pel 18,8% europeu. En canvi, té un potencial de millorar els seus treballadors amb formació secundària, ja que només representen un 23,2%, 19 punts menys que a la UE, amb un 42,8%. 

Bretxa de gènere

La bretxa salarial de gènere, tot i que ha millorat i està en mínims històrics, encara és del 17,6% superior per homes que per dones. 

Gairebé la meitat d'empreses de Catalunya es concentren a la regió metropolitana, fins a 110.927 empreses, un 63,7% d'elles a Barcelona, molt més que L'Hospitalet de Llobregat, que en concentra un 5% i és la segona ciutat que més en té.  

L'estudi de la Cambra ha destacat també la diversificació de l'economia catalana, tot i que el 86,6% dels treballadors estan al sector serveis, per un 8,6% a la indústria i un 4,7% a la construcció. 

Barcelona és la desena ciutat més preparada per a la mobilitat sostenible, la cinquena del món amb més reunions internacionals, la vuitena europea més atractiva per treballar, la sisena europea en pernoctacions internacionals i el seu aeroport és el setè amb més trànsit d'Europa. El reguitzell de rànquings i classificacions demostren que, com a mínim, el que no falta a la regió metropolitana és moviment.