El Barcelona Supercomputing Center (BSC) ha posat en marxa aquest dijous el primer ordinador quàntic d'Espanya, desenvolupat en el marc del projecte Quantum Spain, una iniciativa a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial que té com a objectiu el desenvolupament d'una infraestructura sòlida de computació quàntica a Espanya. Aquest ordinador, que incorpora dues tecnologies quàntiques complementàries, la digital i l'analògica -la qual cosa amplia les capacitats de computació quàntica en l'ecosistema europeu-, s'ha desenvolupat amb tecnologia 100% europea.
Però, alhora, amb una forta implicació del teixit empresarial espanyol. De fet, la construcció del nou ordinador quàntic de Quantum Spain ha estat liderat per la unió temporal d'empreses (UTE) formada per les empreses espanyoles Qilimanjaro i GMV, que van aportar la seva experiència en tecnologies d'avantguarda per desenvolupar un sistema basat en cúbits superconductors, les unitats fonamentals de la computació quàntica.
Els dos ordinadors seran accessibles a qualsevol usuari espanyol a través de la Red Española de Supercomputación (RES), facilitant l’accés a la computació quàntica per a investigadors i empreses del país. Aquest ordinador, que es troba des de setembre de 2024 al Barcelona Supercomputing Center, s’integrarà al supercomputador del BSC MareNostrum5 i a la Xarxa Espanyola de Supercomputació (RES), cosa que permetrà a grups de recerca i sectors industrials utilitzar les seves potents capacitats de processament (molt superiors a la dels ordinadors convencionals) per a experimentació i desenvolupament de productes i aplicacions.
Beneficis per a la ciència
Finançat amb 8,1 milions d’euros per al govern espanyol, l'ordinador quàntic es connectarà a la xarxa espanyola de supercomputació, i permetrà impulsar “la sobirania tecnològica i promoure la ciència oberta”, segons ha destacat el ministre de Transformació Digital i Funció Pública, Óscar López, durant un acte institucional celebrat al BSC. López ha admès que la tecnologia quàntica "és un canvi de paradigma" perquè permet fer càlculs complexos de forma molt més eficient que amb la tecnologia tradicional emprada fins ara i ha explicat que "els beneficis per a la ciència seran enormes, ja que obre la porta a la predicció de malalties, per exemple".
En el mateix acte, el president de la Generalitat, Salvador Illa, el primer supercomputador quàntic situat a Barcelona suposa una aposta decidida i desacomplexada dels governs d'Espanya i de Catalunya per la ciència i la tecnologia. Illa ha destacat que aquest nou supercomputador, que complementa el MareNostrum 5 amb tecnologia convencional, és fruit del BSC, un projecte d'èxit i de col·laboració entre els governs, la universitat i empreses privades capdavanteres. "Es tracta d'un marc públic i acadèmic, aquí es fa ciència capdavantera, tecnologia governada amb criteris públics i a favor del bé comú, no està al servei d'un negoci", ha assegurat el president català, que ha subratllat la importància de "democratitzar la ciència".
Catalunya -ha afegit- vol desplegar el seu potencial en matèria de tecnologia i innovació, i no ho fa contra ningú, sinó a favor de tots, de Catalunya, d'Espanya i d'Europa". Illa ha demanat que la tecnologia i els avanços científics no es desvinculin "dels valors humanistes", a fi que estiguin "al servei de tots, pel bé comú, i no, per exemple, per utilitzar-les per vigilar els ciutadans".
De la química a les finances
Per la seva part, el president del BSC, Mateo Valero, ha volgut ressaltar la importància de la col·laboració entre administracions i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i ha explicat que, mentre que al maquinari que s'utilitza "no hi ha res europeu", a la tecnologia superquàntica "emprem tecnologia europea". Des del BSC es destaca que la computació quàntica té el potencial de transformar diversos camps en permetre estudiar fenòmens a escala atòmica. Les seves aplicacions abasten des de la química, on podria accelerar el desenvolupament de nous materials i medicaments, fins a la resolució de problemes complexos en sectors com ara logística i finances.
A més, la seva capacitat per optimitzar processos la converteix en una eina clau per a aquestes àrees, especialment quan es combina amb la intel·ligència artificial per desenvolupar algorismes d’aprenentatge automàtic més eficients. Al camp de la seguretat, aquesta tecnologia podria transformar la criptografia, presentant nous desafiaments, però també oferint solucions més robustes.