El preu de l'habitatge és una de les principals preocupacions dels ciutadans de Barcelona, que en els últims dies ha viscut amb l'episodi de Casa Orsola u dels episodis més simbòlics de la tensió entre propietaris i llogaters. Encara que el sector immobiliari fa temps que avisa que la nova llei topant els lloguers o les obligacions de construir habitatge públic poden espantar les inversions, la ciutat va viure el 2024 un nou creixement i va ser la quarta ciutat preferida per inversors immobiliaris a Europa. Van apostar a la capital catalana més 2.500 milions d'euros, segons un estudi de la consultora CBRE.

Tan sols superen Barcelona Londres, Madrid i París i és amb Milà l'única ciutat al top 10 que no és capital de país. Barcelona va entrar en el rànquing com a novena ciutat més atractiva el 2022, es va convertir en sisena l'any següent i després de caure a la setena posició el 2023 ha tancat el 2024 com la quarta ciutat més desitjable per als inversors immobiliaris. Els autors de l'estudi apunten, això sí, que l'"excessiva regulació" desincentiva la inversió en habitatge, que és el tercer sector preferit dels inversors immobiliaris, a diferència d'una tendència europea que el col·loca en primer lloc. Per davant es troben hotels i oficines. 

"Malgrat el creixement registrat el 2024, la major part de l'increment s'explica pel bon comportament de les residències d'estudiants, mentre que subsectors com Multifamily o BTR han perdut pes per la legislació vigent", ha dit Xavier Güell, cap de CBRE Barcelona.

Malgrat les queixes, CBRE espera que la inversió immobiliària creixi un 20% el 2025 i superi els 3.000 milions d'euros. El retorn del capital internacional, la reducció de costos de finançament i l'atractiu de la divisa europea davant el dòlar són els motius d'atracció dels inversors internacionals a Europa i concretament a Barcelona. Espanya és l'únic país que té dues ciutats en la llista i és el segon país més atractiu per a inversors internacionals per sota del Regne Unit.

Simultàniament a la presentació de l'informe del CBRE, l'Associació de Promotors de Catalunya (APCE) presentava les xifres de construcció d'habitatge d'obra nova a Barcelona i a Catalunya. Encara que la inversió immobiliària hagi crescut a la capital, la construcció d'obra nova ha caigut un 10,8% el 2024 a Barcelona. Es van iniciar el 2024 les construccions de 1.151 habitatges, per les 1.291 de 2023. Catalunya, en canvi, va incrementar les seves construccions un 8,2% dels 14.418 habitatges començats el 2023 a les 15.604 el 2025.

L'APCE culpa de la situació de Barcelona a l'obligació de dedicar un 30% de les construccions a habitatge social i el seu president, Xavier Vilajoana, ha demanat que es confirmi ben aviat l'eliminació d'aquesta mesura.