La reclamació milionària que l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR) va anunciar aquest dilluns contra el decret de la Generalitat que permetrà, entre altres accions, que els apartaments turístics siguin eliminats de Barcelona l’any 2028, ha estat qualificada de “temerària” per part del tinent d’alcaldia d’Economia, Hisenda, Promoció Econòmica i Turisme de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Valls, que ha constatat, això sí, que el mateix valor de la demanda demostra que es tracta d’un negoci que “altera el mercat immobiliari”, a més de recordar que, en cap cas es pot considerar com “una expropiació” la prohibició d’explotar els pisos com a apartaments turístics.
Cal tenir present que la reclamació suma ja uns 1.000 milions d’euros, però segons va indicar APARTUR, tenint en compte que encara hi ha molts propietaris i gestors que no han presentat la documentació, les reclamacions podrien arribar als 3.000 milions d’euros només a la ciutat de Barcelona, i als 7.000 en el conjunt de Catalunya. Davant aquesta situació, Valls, en el marc de l’anunci d’un nou paquet de mesures per a la gestió turística que inclou l’augment de les tarifes que paguen els autocars turístics per aparcar a Barcelona, ha indicat que aquests mil milions, independentment que puguin augmentar, demostren que el volum de negoci és tan "alt" que produeix una "alteració substancial" del mercat de l'habitatge, un fet que referma la voluntat del govern municipal de posar-hi fre.
Valls ha recordat que per aconseguir el permís només calia pagar una taxa única de 227 euros i que amb la xifra que APARTUR ha posat sobre la taula s'estaria demanant una indemnització de 600.000 euros per cada apartament. "D'on surten aquests 1.000 milions? És aquest el volum de negoci?", s'ha preguntat el tinent d'alcaldia. "Si es creuen aquesta reclamació, probablement sí que alteren el mercat", afegint que, en tot cas, des de l’Ajuntament de Barcelona tampoc creuen que aquesta xifra sigui real. A més, Valls ha apuntat que la supressió de l’ús turístic "no expropia res, se’n limita l’ús", ja que la propietat no queda alterada, i per tant “els propietaris poden fer el que vulguin amb els pisos, poden anar a viure-hi o el poden llogar a tercers”.
Tot i que la reclamació d’APARTUR apunta la Generalitat com a autora del decret, la mateixa acció s’interpreta com un intent de frenar la regulació prevista a Barcelona, on l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, ja ha anunciat que l'utilitzarà per intentar tancar la totalitat de les 10.101 llicències d’habitatges d’ús turístic (HUT) actuals de la ciutat amb l’horitzó del 2028. Segons els demandants, la reclamació de responsabilitat patrimonial contra la Generalitat es basa en una de les disposicions del mateix decret llei, que “implica una expropiació de fet de les llicències dels pisos turístics l'any 2028”.