Barcelona és actualment la segona ciutat més cara per comprar habitatge, segons les últimes dades recollides i difoses per Idealista. El portal immobiliari ha publicat aquest dimecres el seu índex trimestral de preus, on es reflecteix un augment important en el preu de l'habitatge utilitzat al llarg de 2022 i les ciutats on més s'han incrementat els preus, sent Barcelona també una de les que més puja en aquest aspecte.

Les dades del portal immobiliari reflecteixen un increment de fins al 5% en el preu de l'habitatge utilitzat el 2022, assolint els 1.921 euros el metre quadrat. Segons apunta Idealista, només en l'últim trimestre els preus han pujat un 1,5%. Tanmateix, aquesta conjuntura no ha impedit que l'any es tanqui amb més de 600.000 operacions de compravenda, la xifra més elevada des de l'esclat de la bombolla immobiliària l'any 2008.

Amb tot això, Barcelona s'ha situat com la segona capital on més car resulta comprar habitatge. D'aquesta manera, el preu per metre quadrat a la Ciutat Comtal se situa actualment en els 4.058 euros, només per darrere dels 5.123 euros per metre quadrat que registra Sant Sebastià, la capital més cara el 2022. En tercera posició se situa Madrid, amb 3.939 euros el metre quadrat. Pel costat contrari, Àvila ha resultat ser aquest exercici la capital més econòmica per a la compravenda d'habitatge, amb preus que es redueixen als 1.079 euros el metre quadrat.

Les capitals illenques, on més s'ha encarit l'habitatge

En cuarnto a les pujades més grans, Santa Cruz de Tenerife ocupa el primer lloc del podi. El preu de venda de l'habitatge ha augmentat aquest any un 18,7% en aquesta regió. El segueix Palma de Mallorca, amb un augment del 15,7%. Per darrere de les capitals illenques se situen Alacant, Guadalajara i València, amb increments propers a l'11%, i Màlaga i Sevilla, amb augments de preu superiors al 8%.

Per la seva part, Madrid (+6,5%) i Barcelona (+3,2%) també acumulen pujades, encara que menys exponencials. Els preus de l'habitatge només han caigut a cinc capitals espanyoles, sent Palència (-3,8%) i Zamora (-3,3%) les que se situen al capdavant del rànquing. Jaén (-1,5%), Terol (-0,9%) i Lleó (-0,6%) també registren importants descensos en el preu del metre quadrat.

El portaveu d'idealista, Francisco Iñareta, ha avisat que "l'encariment del finançament podria ser el vèrtex d'un nou canvi de cicle que hi fos marcat per una reducció del nombre d'operacions en l'àmbit nacional i un estancament als mercats més dinàmics".

Tanmateix, Iñareta confia també en una estabilització del mercat immobiliari. "Respecte als preus, encara que sembla poc probable que assistim a caigudes de preu generalitzades als grans mercats durant els propers mesos, probablement els preus es refredaran i prendran un camí estable", ha afegit.

En qualsevol cas, les perspectives del mercat immobiliari per al proper any estaran marcades per l'evolució de la inflació i la política monetària que duguin a terme els bancs centrals per frenar-la. En les seves últimes declaracions públiques, els representants d'organismes com el Banc Central Europeu (BCE) van advertir que les pujades de tipus d'interès podrien continuar fins a 2024, per la qual cosa l'enduriment de les entitats bancàries respecte a cert tipus d'hipoteques pot prolongar-se més del calculat.

Catalunya, la quarta comunitat més cara

Quant a comunitats autònomes, el preu de l'habitatge s'ha incrementat en la major part dels territoris, sent només dues les comunitats en les quals els immobles han baixat de preu. Es tracta de Castella i Lleó i La Rioja, on l'habitatge ha registrat caigudes properes al 0,7%.

En el costat contrari es troben les Balears i la Comunitat Valenciana com les regions que han acumulat els increments més accentuats, amb pujades dels preus superiors al 10%. L'arxipèlag balear, que ha mantingut aquest 2022 un preu mitjà de l'habitatge de 3.706 euros el metre quadrat, és la comunitat més cara i marca així una xifra rècord en els registres d'Idealista.

Per la seva part, els següents preus més elevats els registren Madrid, el País Basc i Catalunya, que van assolir els 3.122, els 2.783 i els 2.333 euros el metre quadrat, respectivament. Es tracta de xifres que contrasten notablement amb els valors que es registren en comunitats com a Castella-La Manxa i Extremadura, les regions més econòmiques per adquirir habitatge. El cost del metre quadrat en aquestes autonomies és inferior a 1.000 euros.

Tenint en compte a les províncies espanyoles, són tretze les regions en les quals els preus han caigut aquest any, amb les baixades de Lleida (-4,2%), Palència (-3,8%) i Burgos (-3,2%) al capdavant. Per la seva part, Conca, amb un preu mitjà de 791 euros el metre quadrat, és la província on comprar habitatge ha resultat més econòmic aquest 2022.