Barcelona ha superat Madrid en inversió en hotels de luxe en el primer semestre d’aquest any. En la capital catalana s’han tancat operacions per un import de 459 milions d’euros en el sector hoteler de luxe en els primers sis mesos, que suposen un 33% de la inversió hotelera en el conjunt de l’Estat, segons dades de la consultora immobiliària Colliers. Les operacions més destacades han estat les dels hotels Sofia i Mandarin.

En el primer semestre d’aquest any, la inversió hotelera a Espanya es va elevar a 1.383 milions d’euros, dels quals més de la meitat (52%) van ser en establiments de luxe, o sigui, en les categories de cinc estrelles i cinc estrelles GL.

Barcelona ha superat en inversió hotelera a Madrid gràcies a dues operacions: la venda de l’Hotel Sofia, a la Diagonal, pel qual Blasson i Axa han pagat al voltant de 180 milions d’euros al fons canadenc Brookfield, i la del Mandarin, del passeig de Gràcia, pel qual el grup saudita Olayan n’ha abonat més de 200 milions d’euros a Reig Capital Group.

En realitat, a Madrid es van signar sis operacions hoteleres, mentre que a Barcelona se’n van tancar cinc, si bé aquestes últimes van ser per imports superiors. La inversió a la capital espanyola només va arribar als 123 milions d’euros.

A Catalunya, també es va produir una altra operació destacada amb l'adquisició del Dolce Sitges per 63 milions d'euros per part de Perial, establiment que serà operat per Hotusa, segons apunta l'Informe d'Inversió Hotelera a Espanya elaborat per l'equip d'hotels de Colliers. L'any passat, la inversió hotelera va suposar el 12% davant el 33% del primer semestre d'aquest any.

En total, arreu de l'Estat s'han transaccionat un total de 8.316 habitacions en 62 operacions per un volum de 1.383 milions d'euros.  Els inversors internacionals, amb un 63% de la inversió total el primer semestre, es mantenen com a clars protagonistes des del costat comprador.

Continuant amb la tendència observada des de l'inici de la pandèmia, els inversors han fet una forta aposta per actius de qualitat i s'han focalitzat en aquest segment, "que ha demostrat ser altament líquid i resilient en moments de màxima incertesa", segons l’estudi.

Els hotels de 5 estrelles Gran Luxe han representat el 21% de la inversió total i els de 5 estrelles el 31%, fet que suposa un total de 717 milions d'euros que suposen més de la meitat del volum invertit al sector hoteler durant el primer semestre de l´any. Destinacions com Barcelona, Eivissa, Sitges o la ciutat de Madrid es posicionen com a favorits en aquest tipus d'operacions.

Des de Colliers s'assegura que una part rellevant de la inversió l'han canalitzada asseguradores i fons sobirans, “inversors amb una visió més patrimonialista, menor exposició al mercat de deute i exigències al retorn del capital més moderades”.