Malgrat que la conjuntura econòmica actual sembla complexa per a l'hostaleria, els bars i restaurants facturen un 20% més al gener, tal com certifiquen les dades de l'INE publicades aquest dijous. Encara que la pressió inflacionària i les pujades de tipus d'interès són els llasts més grans per a tots els sectors, la realitat és que tant els bars com els restaurants espanyols venen un 20% més respecte el desembre passat. Tot això en un context marcat per una elevada inflació, que al gener superava el 6%, i uns tipus d'interès creixents, els quals continuen estrenyent el poder adquisitiu dels consumidors.
Tal com indiquen les dades de l'INE publicades aquest dijous, l'estadística evidencia que l'hostaleria (que inclou serveis de menjars i begudes, com també d'allotjament) va registrar una alça de facturació mensual del 26,8% en la seva sèrie original, i un increment del 27% en la sèrie corregida d'efectes estacionals i calendari. Malgrat que el marc econòmic continua sense ser positiu per a cap dels sectors que componen l'espectre empresarial espanyol, la realitat és que els bars i els restaurants venen un 20% més amb relació el desembre passat.
L'ocupació en bars i restaurants baixa mensualment, però és un 2% més gran que fa un any
Quant a l'ocupació, en el segment dels bars i restaurants va cedir un 2% davant desembre, però va emergir un 2,1% respecte al mateix mes l'any anterior. El fet que l'ocupació hagi cedit al gener respon a un paràmetre que es veu a tots els sectors. I és que les companyies, indistintament de la seva mida, recorren a la contractació de més personal a causa de la temporada nadalenca. En finalitzar aquesta, acaben els contractes, els quals molts d'ells solen ser temporals.
En un sector com el de l'hostaleria, el qual evidencia un creixement positiu en els esmentats mesos, es fa més evident la sortida del personal quan acaba la temporada de Nadal. Malgrat això, la mostra que aquests negocis funcionen a bon ritme és que l'ocupació és un 2% superior al gener passat de 2022. Això respon que el flux de negoci d'aquests establiments continua sent positiu després de la temporada de pandèmia, una cosa que també pot respondre al fet que, tant els bars com els restaurants tinguin plens els seus locals fins i tot estant en un moment econòmic complex.
El consum continua creixent
Tal com va informar ON ECONOMIA, el poder adquisitiu de la població espanyola el 2022 va cedir un 5,6%, descomptant l'augment salarial del 2,8% al 8,4% de la inflació. Malgrat això, i com ha ocorregut a començaments del present curs, la facturació de l'hostaleria va créixer un 4% el 2022. Malgrat que la relació entre l'augment de la inflació i la facturació més gran és evident (a més preus, més ingressos), la importància resideix que el consum continua sent en uns nivells òptims, la qual cosa també contribueix a la bona estadística dels bars i dels restaurants.
Malgrat que el context econòmic continua sense ser favorable, la realitat és que els establiments d'hostaleria continuen registrant un bon ritme de vendes. El consum creix, una cosa que respon al debilitament del sector en l'època de pandèmia i, sobretot, a què la gent té vocació per consumir després d'haver estat bastant temps sense freqüentar amb normalitat aquests establiments. En la mateixa línia, la reactivació econòmica (amb el turisme pel mig) és un altre dels apartats que també afecten positivament que els bars i els restaurants tinguin més ingressos a començaments de 2023, malgrat que l'economia continua estant atapeïda.
Es pot destacar que des de començament d'any, els principals bancs centrals han elevat els tipus d'interès fins i tot en dues ocasions i han afirmat que la política monetària continuarà endurint-se a causa que la inflació segueix en cotes elevades. Cal veure si aquests factors minven la butxaca dels clients i, per tant, es redueix el consum. Fins i tot això, les alces de tipus d'interès i la pressió inflacionària són dos fets coneguts per la ciutadania espanyola i, almenys el 2022, no han estat suficients per condicionar els espanyols que no freqüentin els establiments del sector hoteler.