Hola a tothom! Si algú està cansat de llegir i sentir a parlar de l’opa del BBVA al Sabadell, venen dues (i més) tasses. Tenim opa per a mesos, després que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència decidís aquest dimarts analitzar-la en fase 2, el que significa que vol filar més prim en el seu estudi de l’impacte de la concentració d’ambdues entitats en el mercat bancari espanyol i català i necessitarà més temps. L’operació s’allargarà ara uns mesos més i es resoldrà, previsiblement, la primera meitat de l’any 2025, com ens ha explicat Cristina Hidalgo.
La decisió de la CNMC és una victòria per al Sabadell, però no és ni molt menys definitiva. Tant Josep Oliu com César González-Bueno portaven mesos defensant que l’operació és negativa per la competència i que la CNMC necessitaria més temps. En canvi, Carlos Torres i Onur Genç defensaven el contrari, que l’operació era simple i la concentració era inferior a la de fusions prèvies, pel que havia d’aconseguir el vistiplau en primera fase. Per tant, Cani Fernández i la CNMC han coincidit amb el Sabadell.
Aquesta decisió, però, no pressuposa una resolució negativa a l'operació. De fet, tot i que la CNMC la va publicar després del tancament de mercat per evitar sobrereaccions a les borses, va passar força desapercebuda als parquets. Aquest dimecres, tant el BBVA com el Sabadell van cotitzar amb normalitat, sense grans sobresalts. Els inversors ja descomptaven la decisió; al cap i a la fi, saben que aquests processos són lents, més tenint en compte que l’opa és hostil i la cúpula de l’empresa opada és totalment contrària a la fusió.
Però van passant coses mentre el BBVA i el Sabadell segueixen enredats amb l’opa. Per exemple, hem vist ja la primera conseqüència de la victòria de Donald Trump en l’economia global: l’empresari encara no ha pres possessió –queden més de dos mesos– i la cotització del bitcoin s’ha disparat ja més d’un 20%. Trump està configurant el seu equip i ha confirmat que Elon Musk tindrà un lloc destacat a la seva administració.
Ja de tornada a casa nostra, aquesta setmana hem posat el focus en algunes empreses, tant tradicionals com disruptives, que poden celebrar que avancen en els seus objectius, així com en els directius protagonistes.
Les empreses de la setmana
LC Paper, inversió i sostenibilitat
El sector del paper viu una crisi des de fa anys, per la baixada del consum i la pujada dels costos energètics, però les empreses del sector busquen solucions per tirar endavant. LC Paper invertirà gairebé 5 milions d’euros per tal de millorar el procés de reciclatge de paper del seu complex de Besalú (Girona), amb l’objectiu de reaprofitar materials difícils de processar com les capses de cartó, un residu cada cop més utilitzat fruit del creixement de les compres online. "Gràcies a la nova maquinària, podrem obtenir una pasta de paper d'elevada puresa i qualitat en el producte final”, ha destacat Pau Vila, conseller delegat de l'empresa familiar LC Paper, president de l’Institut Ostrom i col·laborador d’ON ECONOMIA.
Ocean Ecostructures entra al BlueTechPort
Fa unes setmanes, Ocean Ecostructures va ser una de les empreses que ens van acompanyar per parlar d’economia blava, un sector en auge i que guanyarà molt de pes a Barcelona, per la cura dels ecosistemes marins i totes les activitats que genera el mar i que han de ser sostenibles. L’empresa especialitzada en el desenvolupament de solucions per a la renaturalització de la biodiversitat marina a gran escala ha estat notícia aquesta setmana per ser la primera a arribar al hub d'innovació BlueTechPort, impulsat pel Port de Barcelona, com ha explicat Maria Teresa Coca. Ocean Ecostructures, fundada per Ignasi Ferrer, Mireia de Mas i Anna Lloveras, s'ha proposat l’objectiu de revitalitzar fins a 20.000 espais marins abans del 2030, contribuint a fer que l’activitat humana en entorns marins sigui respectuosa amb l’oceà.
Torres ‘es passa’ al whisky
L’històric grup català Torres té una pota menys coneguda que els seus vins, però Juan Torres Master Distillers, la seva divisió de destil·lats, té gairebé cent anys. Especialitzada en brandis, ara treu al mercat el seu primer whisky escocès, Liathmor Blended Scotch Whisky, inspirat en la llegenda de Liathmor, que significa “gran home gris” en gaèlic. La companyia va destacar que és la primera vegada que entren en una categoria que no té el raïm com a matèria primera. A 12,90 euros l’ampolla, es pot trobar als mercats d’Espanya, Mèxic, Xile, Taiwan, Romania, Itàlia i Lituània.
Els directius
Josep Mateu seguirà quatre anys més al capdavant del RACC. El directiu, que porta vuit anys en la presidència del club, ha estat reelegit a l'ésser l'únic candidat que es presentava, i estarà en el càrrec fins a 2028 amb l'objectiu d'ampliar l'àmbit d'actuació de l'entitat com a club de mobilitat i referent al món del motor i lobby per a l'economia catalana. Mateu porta vinculat al RACC gairebé 30 anys, ja que abans de ser-ne president, va ocupar el càrrec de director general entre el 1995 i el 2016. Per tant, el club es garanteix continuïtat i estabilitat del projecte, però sempre mirant a futur i amb noves vies de negoci a l’horitzó.
Jaume Oliu Barton estava construint la seva carrera al Banc Sabadell, amb vistes a una hipotètica successió, quan va decidir deixar el banc. D’això ja fa prop de quatre anys i l’entitat no vivia un bon moment a la borsa. El jove directiu va decidir muntar el seu fons d’inversió, Harvest Capital Management, i va entrar a la gestora hotelera ByPillow, que havien fundat Albert Duran i Marc Molas. Ara, tots tres han creat una nova empresa, Muldu Hotel Investments, per a l’explotació hotelera i la prestació de serveis d’assessorament, com publica Josep Maria Casas. ByPillow no para de créixer i compta amb 23 hotels, dels que cinc són a Barcelona, dos a Girona, un a Vilanova i la Geltrú i un altre a Begur. També ha entrat a Itàlia amb un hotel a Florència, al que ha sumat un a Pàdua, mentre que al març afegirà el sisè a la capital catalana.
Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins la setmana que ve!