Nova baixada dels tipus d’interès a la zona euro per part del Banc Central Europeu, fins al 2,25%. Aquesta no era al guió fins fa unes setmanes, perquè, amb la baixada al 2,5%, s’esperava que el BCE pogués fer una pausa. Però la guerra comercial global declarada per Donald Trump ha obligat l’organisme que presideix Christine Lagarde a fer una nova retallada del preu del diner als països de l’euro.
El Banc Central Europeu ha decidit aquest dijous, a la seva reunió mensual, abaixar un quart de punt els tipus d’interès, fins al 2,25%, en la que és la sisena baixada consecutiva, i la setena des que van tocar sostre i van iniciar els descensos. El setembre del 2023, quan el BCE va engegar les retallades, els tipus estaven al 4,5%, just el doble que després d’aquesta última baixada. Cal anar al novembre de 2022 per trobar el preu del diner més baix.
Després de l’última reunió, al març, l’organisme va advertir, tot i les expectatives que frenés les retallades, que estaria atent a les conseqüències dels aranzels anunciats pel president dels Estats Units, que encara ni s’havien concretat ni s’havien començat a aplicar. Ara, després que passessin totes dues coses, i també que Trump els congelés durant 90 dies pel que fa a la Unió Europea —i també a la inversa, la UE va paralitzar els anunciats cap als EUA— i la resta de països excepte la Xina, el BCE ja coneix una mica millor el terreny de joc comercial mundial.
Es preveu que la guerra aranzelària pugui frenar el creixement. Ja hi ha informes que xifren el possible impacte negatiu al PIB, però el cert és que hi ha encara moltes incògnites, perquè ara s’estan negociant els aranzels i podrien decaure. Malgrat això, el BCE s’ha estimat més ser prudent i dur a terme la retallada, perquè, de fet, les previsions per al 2025 ja eren d’un alentiment de la UE abans de l’arribada de la guerra comercial.
"La desinflació continua avançant"
Darrere la decisió del regulador presidit per Lagarde, també hi ha el fet que la inflació a la zona euro s’ha moderat. Un dels principals objectius dels tipus d’interès és frenar les alces de preus. Al març la inflació a la zona euro va caure per segon mes consecutiu i es va situar al 2,2%, a prop de l’objectiu del 2%. A més, l’apreciació de l’euro respecte del dòlar fa preveure que els preus es mantindran moderats.
El Consell de Govern del BCE ha justificat la decisió perquè “el procés de desinflació continua avançant” i “la majoria dels indicadors de la inflació subjacent suggereixen que la inflació s’estabilitzarà al voltant de l’objectiu del Consell de Govern, del 2%, a mitjà termini de manera sostinguda”. El BCE ha assenyalat que les pujades salarials s’estan frenant, fet que fa pensar que els preus es moderaran.
La institució també ha fet referència a la guerra aranzelària: “Les perspectives de creixement s’han deteriorat a causa de l’augment de les tensions comercials. Una incertesa més gran podria reduir la confiança de les llars i de les empreses, i és probable que la resposta adversa i volàtil dels mercats a les tensions comercials doni lloc a un enduriment de les condicions de finançament. Aquests factors podrien llastar encara més les perspectives econòmiques de la zona euro”, assegura el BCE en un comunicat.
Bona notícia per als hipotecats
La baixada dels tipus d'interès serà una bona notícia per a les famílies que estan pagant el seu pis o la seva casa i per a les empreses que s'han de refinançar; encara que la guerra comercial pugui no ser-ho. Els tipus determinen l'euríbor, l'índex al qual estan referenciades les hipoteques variables, per la qual cosa el descens farà abaixar aquests préstecs. Els que estaran menys contents seran els bancs.
L'euríbor acostuma a avançar-se a les baixades de tipus si estan previstes, i en els últims dies ja indicaven que, molt probablement, el BCE es disposava a retallar tipus. L'índex se situa al voltant del 2,1%, molt per sota del 2,4% del març, i 1,6 punts per sota del nivell de fa un any, per la qual cosa l'alleujament per als hipotecats serà significatiu. El mercat, de fet, descompta més baixades dels tipus d'interès; segons alguns analistes, fins a l'1,5%.