El Banc Central Europeu (BCE) és reticent a validar la seguretat de les criptomonedes i, més concretament, de la que mou més mercat, el bitcoin. En un apunt en el seu blog, la màxima autoritat monetària d'Europa adverteix que el bircóin "ha fracassat" en la seva promesa de ser una moneda digital descentralitzada global perquè no ser usada per a "transferències legítimes" i, per tant, el seu valor "continua sent zero". Això, malgrat que en les últimes setmanes la cotització d'aquesta criptomoneda hagi assolit màxims de 2021, per sobre dels 51.000 dòlars, gràcies a l'aprovació per part del supervisor borsari dels EUA (la SEC, per les seves sigles en anglès) dels fons cotitzats (ETF) de bitcoin al comptat: "això no canvia el fet que bitcoin no és adequat com a mitjà de pagament o com a inversió", insisteix el BCE. A l'hora d'explicar el recent repunt de l'actiu digital, el BCE ha apuntat com a factors temporals a la perspectiva de retallades de tipus d'interès per part dels bancs centrals, el halving (procés de recompensa per minar bitcoin) que reduirà l'oferta de bitcoins aquesta primavera i l'aprovació dels ETF. L'informe Aprovació ETF per a bitcoin: el vestit nou de l'emperador nu, incideix que aquest fet no confirma que "les inversions en bitcoin són segures i el repunt anterior és prova d'un triomf imparable".

Els autors de l'informe, el director general d'infraestructura de mercats i pagaments, Ulrich Bindseil, i l'assessor de la matèria, Jürgen Schaaf, sostenen que les transaccions de l'actiu digital continuen sent "inconvenients, lentes i costoses" i que amb prou feines s'utilitza per a pagaments fora de la 'xarxa fosca' en la qual es duen a terme activitats delictives, segons recull Europa Press. Així mateix, l'organisme ha adduït que el bitcoin "no és adequat" com a mitjà d'inversió, ja que no genera fluxos de caixa (a diferència dels béns arrels) ni dividends (com les accions), no pot utilitzar-se productivament (com les matèries primeres) i no ofereix cap benefici social (com les joies ni apreciació subjectiva basada en habilitats excel·lents (com les obres d'art). Lligat a això, el BCE ha posat el focus en què els inversors detallistes, com els joves, amb menys coneixements financers "se senten atrets per la por de perdre's alguna cosa, la qual cosa els porta a perdre potencialment els seus diners".

Finalment, s'ha assenyalat que la mineria de bitcoin (la computació necessària per sostenir aquesta infraestructura) continua contaminant el medi ambient en la mateixa escala que països sencers, en tant que els preus més alts de bitcoin impliquen un consum d'energia més important, amb el que això implica per al medi ambient.

D'altra banda, el BCE també ha apuntat a raons estructurals per explicar la seva resistència: "la contínua manipulació del 'preu' en un mercat no regulat, sense supervisió i sense valor just, la creixent demanda de la 'moneda del crim' i deficiències en els judicis i mesures de les autoritats".

En aquestes, l'organisme es manté ferm en assenyalar que el valor de bitcoin "continua sent zero" i, per tot això, ha instat que les autoritats estiguin alerta i protegeixin la societat del blanqueig de diners, els delictes cibernètics i d'un altre tipus, les pèrdues financeres per a les persones amb menor educació financera i els grans danys ambientals.