Com si d'una crònica anunciada es tractés, el Banc Central Europeu ha abaixat un quart de punt el preu dels diners, fins al 3,25% en la taxa de dipòsit, presa com a referència. Es tracta de la segona baixada consecutiva, després del moviment del BCE al setembre, i la tercera des de començament d'any. El BCE va iniciar el descens el juny passat, quan va abaixar del 4% al 3,75% la taxa de dipòsit.

És el que vaticinava el mercat, que apostava per una nova baixada i que aquesta seria d'un quart de punt. Una previsió que ha reforçat aquest mateix dijous l'Eurostat, en anunciar que la inflació anual a l'eurozona va caure mig punt el setembre, respecte a agost, fins i tot l'1,7% (1,5% a Espanya) el seu nivell més baix des d'abril de 2021 i una dècima inferior a l'estimat a finals de setembre per l'oficina d'estadística comunitària Eurostat, segons les dades revisades aquest dijous.

No obstant això, la taxa d'inflació subjacent —que exclou els preus de l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac, per ser els més volàtils, i serveix de referència al Banc Central Europeu en la seva política monetària— també es va reduir en una dècima, fins al 2,7%. Les dades d'Eurostat confirmen que, per primera vegada des de juny de 2021, la taxa se situa per sota de la cota del 2%, que té com a objectiu d'estabilitat de preus el Banc Central Europeu i arriben just el dia en què aquesta institució ha de decidir si aplica una nova retallada dels tipus d'interès.

La presidenta del banc responsable de l'euro, Christine Lagarde, ha reiterat en les últimes setmanes que les dades recents han reforçat la confiança en què la inflació assolirà el seu objectiu de manera oportuna i que això és una cosa que es tindria en compte en la reunió d'aquest dijous, en la qual els analistes donen per feta una nova baixada de 25 punts bàsics.

Descomptada

El mercat ja ha descomptat la nova baixada de tipus, segons el consens d'analistes consultats per Europa Press, que pronostica un nou descens en la reunió de desembre. Des de iAhorro, consideren que Christine Lagarde "ha canviat d'opinió en veure com està avançant el panorama econòmic de l'eurozona", malgrat que amb les seves paraules després de la reunió de setembre, la presidenta del Banc Central Europeu (BCE) va donar a entendre que no hi hauria més retallades en els tipus d'interès oficials fins al desembre, quan l'organisme mantindrà la seva última reunió de l'any.

Com afectarà això al mercat hipotecari? Segons l'opinió de iAhorro, en res. "Els bancs ja estan fent el seu vaitot en aquest últim trimestre de l'any i oferint tipus d'interès per a les seves hipoteques molt agressius, que no vèiem des de 2022. A iAhorro, els nostres usuaris, ja estan firmant hipoteques fixes amb un tipus d'interès molt proper al 2% TIN i, fins i tot, alguna hipoteca mixta amb un tipus fix per al període inicial per sota de l'1% TIN". Per aquesta raó, consideren difícil que, d'aquí a final d'any, es puguin produir millores en les ofertes hipotecàries. No obstant això, consideren que les entitats que encara no hagin ajustat, podrien animar-se a entrar en "aquesta guerra hipotecària" i oferir hipoteques més competitives.

Respecte a l'euríbor, índex de referència de les hipoteques variables i en el qual també influeix l'estat dels tipus d'interès, la baixada del BCE d'aquest dijous mantindrà la seva tendència descendent. "D'aquí a final d'any, l'euríbor encara té un petit marge de millora, potser d'entre 0,2 i 0,3 punts percentuals per acabar el 2024 entorn del 2,5%, que seria una gran notícia per als hipotecats. Ara per ara, aquest indicador se situa, a falta encara de deu dades diàries per tenir la dada definitiva d'octubre, en el 2,76%", assenyalen a iAhorro.