Si algú tenia algun dubte de si el Banc Central Europeu continuaria pujant els tipus d'interès a començaments del nou curs, Isabel Schnabel, executiva de la institució monetària, s'ha encarregat d'aclarir la situació. Amb un discurs similar al qual venen donant Christine Lagarde, presidenta del BCE, i Luis de Guindos, vicepresident de l'organisme monetari, l'executiva considera necessari que el banc central continuï pujant els tipus d'interès "significativament".
Isabel Schnabel defensa la tesi que ve donant el BCE de continuar elevant les taxes d'interès a un ritme constant per assolir uns nivells prou restrictius. L'organisme central, que va començar a elevar els tipus a finals del juliol passat, manté la idea d'ubicar la taxa de l'IPC sobre el 2%. De moment, la inflació de l'eurozona s'ubica sobre el 9,2%.
Nous augments a un ritme constant
És per això pel que l'executiva alemanya del BCE, Isabel Schnabel, ha advertit que "la inflació no disminuirà per si sola". Des de la institució monetària insisteixen en la idea de continuar elevant els tipus d'interès en el primer trimestre del nou curs. L'executiva alemanya, en un acte organitzat pel Banc de Suècia, ha afegit que les dades preliminars d'inflació apunten a un augment persistent de les pressions subjacents, per la qual cosa les condicions de finançament s'hauran de tornar restrictives per resoldre el problema d'inflació.
Per això la representant del BCE ha comentat que els tipus hauran "d'augmentar significativament a un ritme constant". A més d'això, Isabel Schnabel ha explicat que l'enduriment de les condicions de finançament encarirà el finançament de les renovables i tecnologies verdes, però ha insistit que aquest argument no hauria d'alentir la transició verda a Europa.
Lagarde va avisar que "hi havia treball per fer"
Aquestes paraules corroboren el discurs donat en els últims dos mesos pels màxims representants del Banc Central Europeu. Lagarde, la presidenta de l'organisme monetari, va insistir en la necessitat de mantenir el ritme de les pujades de tipus marcat a finals de 2022. Es pot destacar que l'última alça duta a terme per la institució amb seu a Frankfurt va ser de 50 punts bàsics, la qual cosa va ubicar la taxa d'interès sobre el 2,50%, nivell màxim des de desembre de 2008.
A finals de novembre i abans de l'última pujada de tipus d'interès de 2022, Lagarde va comentar que "no hem acabat amb la inflació. Encara ens queda treball per davant i pujarem els tipus d'interès tot el que sigui necessari per tornar la inflació a nivells raonables". En l'última reunió del passat exercici, el BCE va rebaixar el ritme de les pujades de tipus, però va recalcar que les alces es continuarien donant en el primer trimestre del nou any.
Quan pararan les pujades de tipus?
El Banc Central Europeu, malgrat haver entonat un discurs agressiu contra la inflació, es va demorar més temps que els seus parells a l'hora de pujar els tipus d'interès. Des de juliol del passat exercici, la institució bancària ha elevat les taxes d'interès fins en quatre ocasions, dues d'elles de 75 punts bàsics.
Malgrat això, recentment el Fons Monetari Internacional va avisar que Europa tardaria més temps a reduir l'IPC. Al cap i a la fi, el BCE va introduir la política monetària restrictiva més tard que la Reserva Federal. Per això Gita Gopinath, subdirectora de l'FMI, va esperar que l'ajustament monetari s'estengui més temps a Europa que als Estats Units.
Luis de Guindos, vicepresident del Banc Central Europeu, també va deixar clar que el nou curs vindria amb noves alces de tipus d'interès. Encara que no va assenyalar el nivell de les noves pujades, De Guindos, en un esmorzar del Fòrum d'Europa, va reconèixer que continuarien apujant els tipus fins que l'IPC s'apropi a l'objectiu desitjat per l'organisme. "En aquell moment, pararem", va afegir l'economista.
El BCE, amb ulls en la transició verda
Arran de les paraules pronunciades aquest mateix matí per l'executiva del BCE, Isabel Schnabel, l'alemanya ha insistit en la idea del qual restaurar l'estabilitat de preus de manera oportuna proporcionarà les condicions necessàries perquè la transició verda pugui prosperar de manera sostenible.
L'executiva de l'organisme central ha agregat que "sense perjudici del mandat principal del BCE d'estabilitat de preus, estem obligats a donar suport a les polítiques econòmiques generals de la UE d'acord amb el nostre objectiu secundari". En aquest sentit, Isabel Schnabel ha destacat que el banc central ha començat a integrar consideracions sobre el canvi climàtic en els seus models macroeconòmics, i cada vegada abordarà més els riscos climàtics als marcs de control de riscos i garanties.
Arran de la importància que el BCE li dona a la transició ecològica i la lluita contra el canvi climàtic, l'executiva alemanya ha recordat que la institució està esbiaixant la seva cartera de bons corporatius cap aquells emissors amb millors puntuacions climàtica.
Isabel Schnabel ha deixat clar que l'organisme bancari central mantindrà les pujades de tipus, com poc, en el primer trimestre del nou curs. La inflació segueix lluny de la finalitat fixats pel BCE. Seguint les paraules de Lagarde, a la institució monetària "encara li queda treball per davant".