El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha destacat aquest dijous que la desacceleració en la taxa d'inflació de la zona euro (2,4% el novembre, molt a prop de l'objectiu del 2%), són dades "positius", encara que segons l'opinió del BCE no són suficients per canviar el rumb de la política monetària, per la qual cosa "és prematur parlar d'una baixada de tipus". "Quan vegem que la inflació està clarament convergint d'una forma estable cap al nostre objectiu del 2%, llavors la política monetària podrà començar a modificar el seu signe. Però encara és aviat per a això", recalca l'economista espanyol en una entrevista amb el diari 20 minuts, recollida per EP. Reitera, una vegada més, un missatge que també ha llançat la presidenta, Christine Lagarde.

El vicepresident del BCE defensa que els tipus d'interès actuals, si es mantenen en el temps, permetran que la inflació s'encamini cap al 2%, encara que ha reiterat el mantra del 'guardià de l'euro' de ser dependents de les dades. "Aquests han estat positius, però encara no suficients per modificar la política monetària. Per tant, és prematur parlar d'una baixada de tipus", adverteix.

Salaris en alça

En aquest sentit, si bé hi ha una desacceleració clara de la inflació perquè els components d'oferta i energètics que van afectar negativament han començat a desaparèixer i perquè la política monetària està funcionant, en la zona euro els salaris estan creixent de mitjana per sobre del 5%, però la productivitat amb prou feines està millorant, el que fa que els costos unitaris laborals estiguin augmentant i incrementa les tensions inflacionistes.

De tal manera, mentre que el 2022 els marges empresarials van augmentar molt, aquest any l'increment és més moderat, en certa manera perquè les empreses estan absorbint parteix de l'augment dels costos laborals, contribuint a una evolució moderada de la inflació, encara que Guindos alerta que aquests factors podrien retardar l'evolució de la inflació cap a l'objectiu del 2%. "L'estem seguint molt de prop", afegeix.

Activitat econòmica

Quant a l'evolució de l'activitat econòmica de la zona euro, el vicepresident del BCE recorda que la institució "no preveu una recessió tècnica", assenyalant que el problema principal és que l'economia europea té un problema estructural per créixer, com reflecteixen les projeccions del BCE i de la Comissió Europea, que auguren una expansió molt moderada, en l'entorn de l'1% fins a 2026.

"Aquest creixement potencial és sota perquè la productivitat amb prou feines augmenta. Europa ha d'importar més energia que altres economies del món i, per tant, la crisi energètica agreuja encara més aquests problemes de competitivitat", explica l'economista espanyol, per a qui, en aquest context, són necessàries reformes estructurals. "L'objectiu de la política monetària és reduir la inflació, però per créixer, altres agents han d'entrar en joc", afirma Guindos, afegint la importància de completar la Unió Bancària, així com d'avançar en la unió del mercat de capitals i al mercat interior de la Unió Europea.