El Banc Central Europeu no surt del seu full de ruta per frenar la inflació i ha tornat a apujar els tipus en 50 punts bàsics. L'organisme monetari, que havia sembrat dubtes al mercat pel calat de la pujada, manté el peu a l'accelerador per rebaixar l'IPC de l'eurozona. Amb la d'avui, la institució monetària ha emprès quatre pujades de tipus des de començament d'any. Aquesta última trenca amb la tendència de les alces de 0,75% que havia dut a terme en les reunions de setembre i d'octubre.

Europa tancarà l'any amb els tipus d'interès en 2,50%, el nivell més elevat des de desembre de 2008. Malgrat que la inflació va rebaixant a poc a poc, aquesta encara dista dels marges desitjats per l'organisme liderat per Christine Lagarde. La màxima mandatària del BCE va deixar clar que farien les pujades de tipus que fossin necessàries per rebaixar l'elevada taxa de l'IPC.

 

Amb aquesta última pujada, el BCE entra en un terreny restrictiu que, per a molts analistes, pot ser el punt àlgid per preveure una rebaixa de les pujades en els primers compassos de 2023. Tot dependrà de com evolucioni l'IPC europeu.

De moment, la pujada d'avui pot traduir-se en un canvi de discurs del BCE. Encara que la política monetària continua sent restrictiva i el to hawkish encara és present, diversos oradors del Banc Central advocaven per una pujada de tipus més prudent que les anteriors. Lagarde i De Guindos van deixar clar que l'abast d'aquesta nova variació monetària dependria de les dades de l'eurozona.

L'organisme, en un comunicat llançat amb l'anunci de la pujada de tipus, ha assegurat que continuaran elevant els tipus d'interès fins a aconseguir el llindar del 2% d'IPC. "Els tipus d'interès hauran d'incrementar-se encara significativament a un ritme sostingut fins a aconseguir nivells prou restrictius per a assegurar que tornin a situar-se de manera oportuna en l'objectiu del 2 % a mitjà termini", explica l'organisme amb seu a Frankfurt. El BCE estima que la inflació mitjana se situarà sobre el 8,3% en 2022.

El BCE reduirà la seva cartera de compra d'actius

En el mateix comunicat, el BCE també ha informat que el seu programa de compres d'actius (APP per les seves sigles en anglès) descendirà a "un ritme mesurat i predictible". "L'Eurosistema no reinvertirà íntegrament el principal dels valors que vagin vencent", conclou el banc central. Així, l'organisme central apunta al fet que el descens serà de 15.000 milions mensuals fins al final del segon trimestre de 2023.

El Banc Central Europeu segueix la línia de la Reserva Federal, que en la jornada d'ahir va elevar els tipus d'interès en 50 punts bàsics. A més del BCE, el matí ha estat marcat per les alces de taxes d'interès que també han dut a terme els bancs centrals d'Anglaterra, Suïssa i Noruega.

El BoE segueix el deixant del BCE i la Fed

Al llarg del matí, el Banc d'Anglaterra també s'ha pronunciat per a combatre la inflació. En el seu cas, l'organisme central britànic ha decidit elevar els tipus d'interès en 50 punts bàsics fins al 3,5%. Amb l'alça d'avui, Anglaterra tancarà l'exercici amb els tipus d'interès més elevats dels últims 14 anys. Igual que els seus homòlegs internacionals, el BoE també ve duent a terme una estratègia monetària restrictiva que té per objecte reduir la incessant inflació.

El país britànic manté uns nivells del 10,7%, segons les últimes dades corresponents a novembre. Malgrat que l'IPC d'Anglaterra va reduir des dels 11,1% que mantenia el passat octubre, continuen sent cotes excessives que disten del que volen el Banc d'Anglaterra. Sense anar més lluny, la inflació continua estant en els nivells més elevats dels últims 40 anys. La desocupació va pujar al 3,7% en el tres mesos fins a octubre.

Cal no oblidar que el país, malgrat haver-se estabilitzat en matèria politicoeconòmica, va viure un moment convuls amb la política monetària de la exprimera ministra, Liz Truss. L'elegida per davant de l'ara primer ministre, Rashi Sunak, va prometre treure a Anglaterra de la “tempesta econòmica” en la qual s'havia ficat. Dies després, va ser ella mateixa qui va agreujar l'economia british realitzant una reducció històrica d'impostos i augmentant l'endeutament.

La política monetària del Vell Continent està candent. Els principals bancs centrals ja han parlat i, amb les últimes pujades de tipus, posen fi a un exercici convuls, marcat per la inestabilitat i la incertesa econòmica. El Banc Central Europeu ja ha deixat clar que continuaran pujant els tipus el temps que sigui necessari amb la finalitat de situar l'IPC en el 2%.

Ahir, la Fed va oferir un discurs similar en el que a reducció de la inflació es refereix. Com tots dos organismes centrals, els seus homòlegs també estan endurint la política monetària. Està per veure com evoluciona en els primers compassos del pròxim curs i si les pujades d'aquesta setmana són punt de partida d'una rebaixa de la política monetària.