La reunió d'urgència convocada aquest divendres pel BCE per tractar la situació de la banca europea s'ha saldat amb una conclusió: l'organisme amb seu a Frankfurt no veu cap contagi en el sector bancari del Vell Continent després de la crisi de Credit Suisse i les recents vulguis al mercat nord-americà. Malgrat que els fets esdevinguts durant l'última setmana han agitat els mercats financers, el BCE creu que no hi ha cap efecte contagi. Un comentari que va alineant amb les paraules que va pronunciar durant la jornada d'ahir la presidenta de la institució, Christine Lagarde. La màxima mandatària del Banc Central Europeu va defensar la posició i la solidesa de la banca europea en un moment en el qual la susceptibilitat i el nerviosisme vessen.
Els inversors han estat preocupats pel risc d'una nova crisi bancària després del col·lapse de Silicon Valley Bank, la fallida del qual va obrir una llauna de noves daltabaixos i caigudes borsàries a ambdós costats de l'Atlàntic. L'enfonsament del SVB es va extrapolar fins als mercats de valors del Vell Continent, els quals van viure dilluns passat la jornada més baixista de l'any, fins aquell moment. A la fallida de SVB es va unir la de Signature Bank. Malgrat que la situació va semblar neutralitzar-se amb la intervenció de la Reserva Federal, dimecres passat, la preocupació i el nerviosisme es va tornar a plasmar als mercats borsaris, però aquesta vegada per la crisi de Credit Suisse, que, després de perdre el suport del seu accionista majoritari, es va esfondrar al mercat de valors, esquitxant a tota la banca europea i augmentant el temor d'un efecte contagi que encara se sent.
El BCE creu que l'exposició a Credit Suisse és "irrellevant"
Malgrat tot, una font familiaritzada amb el contingut de la reunió d'urgència celebrada pel BCE aquest divendres va explicar a Reuters que se'ls va dir als supervisors que els dipòsits es van mantenir estables als bancs de l'eurozona i que l'exposició a Credit Suisse era "irrellevant".
Malgrat que la crisi del que és el segon major banc de Suïssa va sacsejar de ple a tots els mercats de valors europeus i a més, va arrossegar a totes les entitats bancàries del Vell Continent, el BCE li treu ferro a l'assumpte i remarca la idea que no hi ha efecte contagi, ni amb els problemes dels prestadors dels Estats Units ni tampoc amb els problemes financers de l'entitat bancària helvètica.
En la línia de la robustesa i la solidesa de la qual parlen des del BCE, en la reunió extraordinària s'ha parlat que els bancs de l'eurozona tenen un excés de liquiditat per valor d'uns 4.000 milions de dòlars, que fins i tot estan ansiosos per tornar al BCE ara que demanar s'ha tornat més car. Aquesta conclusió la va remarcar la institució monetària durant la jornada d'ahir, quan va tornar a elevar els tipus d'interès un 0,50%, tal com van apuntar el febrer passat. El BCE va destacar que sí que notaven una menor demanda a causa que els costos de finançament s'havien encarit.
El rescat a Credit Suisse va encoratjar el BCE a portar la pujada de tipus del 0,50%
Quant al daltabaix de Credit Suisse, va ser la sol·licitud de rescat que la companyia va fer al Banc Nacional Suís, la qual cosa va encoratjar el Banc Central Europeu a elevar les taxes d'interès en 50 punts bàsics. Es pot destacar que, com va informar ON ECONOMIA, l'entitat dirigida per Ulrich Körner va informar que demanarà un préstec de més de 50.000 milions d'euros al BNS per donar entrada de liquiditat al banc.
D'altra banda, i respecte als Estats Units, al terme de la tarda d'ahir, els principals bancs del país americà es van unir per rescatar First Republic Bank, una de les entitats més llastades per la fallida de Silicon Valley Bank i per Signature Bank. En aquest cas, algunes companyies com JP Morgan, Goldman Sachs, Bank vosaltres America o Wells Fargo, entre moltes d'altres, van salvar First Republic amb 30.000 milions de dòlars.
Malgrat que l'ambient continua carregat de dubtes i nerviosisme pel qual pugui succeir en l'entorn bancari, el BCE manté la calma i assegura que no hi haurà efecte contagi entre les companyies europees del sector.