L'economista en cap del Banc Central Europeu (BCE), Philip Lane, considera que el baix nivell d'atur en la zona euro permet a l'entitat prendre's el temps necessari per confirmar que els riscos a l'alça per a les pressions inflacionistes estan veritablement continguts.

En una entrevista amb Bloomberg TV, recollida per Europa Press, l'economista irlandès ha subratllat que, si bé l'economia amb prou feines està començant a créixer, el mercat laboral té una taxa d'atur molt baixa, la qual cosa dona al BCE l'oportunitat de prendre el temps necessari per confirmar realment que els riscos alcistes per a la inflació estan continguts.

"La urgència no és allà", ha subratllat Lane davant de l'absència de pressió al mercat laboral, ja que la raó tradicional per realitzar retallades ràpides de tipus és que es vegi una economia debilitada i un augment de l'atur davant del qual és necessari actuar amb rapidesa. En aquest sentit, l'economista en cap del BCE ha advertit que l'entitat encara necessita més claredat sobre l'evolució de la inflació dels serveis.

"En això necessitem una mica més de temps", ha apuntat, afegint que en la reunió de juliol les preguntes vindran del costat econòmic, incloent les perspectives de les empreses en l'àmbit laboral i d'inversió. De fet, en la reunió de juliol tindrem moltes 'dades toves' (soft-data) basats en enquestes per actualitzar les nostres opinions sobre cap a on es dirigeix l'economia en la segona meitat del proper any i aquest és un important pas intermedi cap al pronòstic clau de setembre".

D'altra banda, quant al nerviosisme de les últimes setmanes en relació amb les eleccions a França, Lane ha defensat que, encara que França és un país molt important, es tracta d'"una revisió de preus ordenada". Referent a això, ha subratllat la importància de comptar amb un instrument de protecció de la transmissió, el TPI, al qual el BCE pot recórrer en cas d'un ajustament desordenat i injustificat. "Com acabo d'indicar, no tenim les condicions ara mateix per al desordre. Aquest és un ajustament ordenat", ha postil·lat.