El Banc Europeu d'Inversions (BEI), que a partir de l'1 de gener presidirà Nadia Calviño, és l'entitat bancària dels estats membres de la Unió Europea (UE), que el 2022 va concedir finançament per més de 65.000 milions d'euros, entorn del 5% del PIB espanyol. Nadia Calviño ha obtingut el consens dels 27 països de la UE, segons el ministre de Finances belga, Peter Van Peteghem, el país del qual ha dirigit el procés de selecció per ocupar la presidència rotatòria del consell de governadors del BEI, i succeeix en el lloc l'alemany Werner Hoyer.
La principal funció del BEI, que opera sense ànim de lucre, és facilitar préstecs i garanties amb destinació a projectes d'inversió de capital per impulsar el desenvolupament de les regions més endarrerides, modernitzar les empreses o ajudar el creixement de noves activitats. Els seus objectius se centren a impulsar el potencial de creixement i de creació d'ocupació d'Europa, donar suport a les mesures per mitigar el canvi climàtic i fomentar les polítiques de la UE en altres països.
Al llarg de l'any passat va firmar línies de finançament per un total de 65.150 milions d'euros, dels quals gairebé el 60% (36.500 milions) es van dedicar a projectes que donen suport a l'acció climàtica i la sostenibilitat ambiental, segons les seves pròpies xifres. A tancament de l'any passat comptava amb uns fons propis de 78.435 milions d'euros, amb un total de 437.382 milions d'euros en préstecs desemborsats i va computar un benefici anual de 2.366 milions d'euros.
Més de 233.000 milions per a Espanya
A Espanya, en tota la seva història, des de 1959 fins ara, ha concedit 233.200 milions d'euros, equivalent al 19,3% del PIB nacional, tal com recull el web de la institució. Des de la seva creació, ha invertit més d'un bilió d'euros, opera a més de 160 països del món, encara que concentra més del 90% de la seva activitat a Europa.
L'origen del BEI es remunta a 1958, quan els representants dels sis països europeus que van firmar el Tractat de Roma van afavorir la seva creació. Quatre anys després del seu naixement va iniciar la seva expansió a escala global després de ser autoritzat a finançar projectes fora de la UE. El 1968 va traslladar la seva seu de Brussel·les a Luxemburg i es va centrar a finançar infraestructures estratègiques i a donar suport a la indústria europea.
Accionistes del BEI
Els accionistes del BEI són tots els estats membres de la UE i la participació de cada estat en el capital de la institució -248.000 milions d'euros- està en funció del PIB del país en el moment del seu ingrés en l'organisme. Alemanya, França i Itàlia són els màxims accionistes, seguits d'Espanya, la contribució de la qual és del 9,66% del total.
El BEI obté la major part dels seus recursos de finançament dels mercats internacionals de capitals, principalment mitjançant l'emissió d'obligacions. És l'accionista majoritari del Fons Europeu d'Inversions (FEI), creat el 1994, que ofereix finançament a les petites i mitjanes empreses mitjançant instruments de capital risc. Compte amb tres òrgans de decisió: el Consell de Governadors, el Consell d'Administració i el Comitè de Direcció. A més disposa d'un òrgan de control, el Comitè d'Auditoria.
El Consell de Governadors, format per ministres dels estats membres, decideix la política de crèdits, aprova els comptes anuals i decideix sobre la participació en operacions de finançament fora de la UE. El Consell d'Administració, constituït per 28 directius, té el control de la gestió de la institució, amb competències exclusives sobre els préstecs, garanties i crèdits.