Barcelona busca ampliar les fronteres al seu sòl industrial i empresarial. Per això, en els darrers temps, han proliferat grans projectes que comencen a trobar un nou emplaçament, més enllà dels més tradicionals o coneguts. Així doncs, davant el 22@ o el Polígon de la Zona Franca, integrat en l'Eix Llobregat, emergeix amb molta força tota la zona del Besòs. Aquest es va iniciar l’agost de 2017 i suma ja 195 accions directes de suport a les empreses.

Bon Pastor i La Verneda, els més beneficiats

Coincidint amb el congrés internacional del IOT celebrat a l'espai de Gran Via a l'Hospitalet de Llobregat, des de Barcelona Activa han subratllat la importància d'aquest noi eix, el Besòs, com un dels pols on també desenvolupar els projectes finançats per aquesta entitat pública i que s'han pogut anar desgranant en xerrades breus de quinze minuts al llarg de tot el matí d'aquest dimecres. L'Eix Besòs està constituït per un conjunt de zones d'activitat industrial i econòmica que ocupen 175 hectàrees de superfície al marge dret del riu Besòs, entre els municipis de Barcelona i Sant Adrià de Besòs i els polígons integrats són Bon Pastor, Torrent de l'Estadella, La Verneda Industrial, La Verneda i Montsolís. 

El desenvolupament industrial de la zona del Bon Pastor es va iniciar durant la primera meitat del segle XX amb la instal·lació de les fàbriques de blanqueig i aprestes de Can Sala (1906), de betum i altres productes químics d'Enric Sanchís (1907) i de construcció de maquinària pesant de la Maquinista Terrestre i Marítima (1918). Va ser, però, a finals dels anys 60 quan l'activitat industrial es va consolidar amb la localització d'empreses com Mercedes Benz, Puig o Henry Colomer i amb la creació de nous polígons a altres emplaçaments del marge dret del Besòs com la Verneda o Montsolís .

@barcelonactiva 

Quin és el perfil empresarial?

En conjunt, hi desenvolupen la seva activitat prop de 750 empreses, el 91% d'elles són petites, és a dir, amb plantilles de menys de 50 persones, però també n'hi ha de grans dimensions que, en total, ocupen 10.000 persones, amb un 60% d'elles veïnes dels mateixos barris. Malgrat ser una zona menys mediàtica, ja compta amb el 93% de l'ocupació de les seves naus i representa més de 550 milions d'euros del VAB, valor afegit brut. Xifres, no obstant, menors que els dos grans altres centres.

D'una banda, l'Eix Llobregat amb la Zona Franca al capdavant passa les mil empreses i el 22@, compta amb més de 2.000. Però les comparacions, també s'han de fer per espai, on la del Besòs és menor. Si ho situem tot en un mapa, observem que el del Llobregat és la Zona Franca, però també Mercabarna, el ZAL i els Polígons de La Marina. I que el 22@ és la seva zona, però també bona part del barri del Poble Nou. La llarga tradició industrial de Barcelona queda ara marcada amb una indústria manufacturera, amb prop de 5.000 empreses, i moltes altres lligades anous serveis com el packaging, la tecnologia, la logística o la manipulació de producte.

En aquest context, l'Ajuntament de Barcelona vol preservar l'impacte econòmic de la part del Besòs i és una de les peces clau del Pla de Barris per al Desenvolupament Econòmic. Les accions que es duen a terme busquen millorar la competitivitat empresarial, afegint altres actuacions com l'adquisició de naus industrials per allotjar projectes tractors o el contacte amb possibles projectes estratègics per estudiar la seva viabilitat i factibilitat. 

En aquest ecosistema empresarial, el 39% de les empreses són d'activitat industrial on destaca el sector químic i farmacèutic pel que fa a la seva ocupació; i el sector metal·lúrgic en nombre d'empreses. Altres tipologies de sector menors són el comerç a l'engròs, vehicles, material de construcció, transport i emmagatzematge. D'altra banda, la indústria manufacturera, la mobilitat urbana sostenible i la logística d'última milla o la valorització de residus, són algunes de les fites que Barcelona Activa s'ha impulsat per apropar al Besòs. Actualment, ja hi ha 400 empreses que pertanyen a aquests sector, el 47% del total, i que ocupen més de 5.500 treballadors, el 55,7%.

En aquest sentit, una eina que s'ha explicat des del congrés del IOT és el Barcelona Mentoring Program, un programa d'acompanyament a un grup reduït d'empresaris i empresàries per part d'alts directius i executius referents en el seu sector i amb trajectòria reconeguda. Seguint la metodologia del Venture Mentoring Service, les empreses seleccionades són assessorades per mentors i alts directius. El programa té com a objectiu afavorir la consolidació i el creixement empresarial de les empreses de la ciutat i donar una orientació de vuit mesos amb reunions i temàtiques estratègiques.