El bitcoin es desploma aquest dilluns més d'un 7% en sintonia amb els principals índexs borsaris del món pels dubtes que pesen sobre l'economia nord-americana i les empreses tecnològiques després que les principals companyies publiquessin resultats recentment. D'aquesta forma, el criptoactivo per antonomàsia retrocedia aquesta jornada un 7,37%, fins als 54.334,3 dòlars (49.578,71 euros), sobre les 19.00 hores peninsular espanyola. Tanmateix, ha arribat a cedir més d'un 10%.
Les últimes dades entrants sobre la salut macroeconòmica dels Estats Units, com la pujada de les peticions setmanals d'atur i de la taxa d'atur, han portat els inversors a pensar que la Reserva Federal (Fed) podria haver-se demorat massa a l'hora de retallar els tipus d'interès i que l'economia podria enfrontar-se ara a un 'aterratge forçós'.
Així mateix, l'alça en el preu dels diners decretats pel Banc del Japó, que ha portat al Nikkei a desplomar-se un 12% estaria pesant sobre els mercats, igual com els fulls de resultats vinculats als valors tecnològics, recull Europa Press.
"Els principals índexs i futurs borsaris van caure amb força cap al cap de setmana, impulsats pel creixent temor d'una recessió. Aquests temors es van veure accentuats per la publicació divendres de l'informe sobre l'ocupació als Estats Units, que van augmentar la inquietud sobre la fortalesa del creixement econòmic. A més, les contínues tensions geopolítiques han contribuït a la incertesa i la inestabilitat", ha explicat el responsable de Binance a Espanya i Portugal, Javier García de la Torre.
"Parlant de criptomonedes en concret, la caiguda generalitzada del mercat provocada pels temors de recessió ha portat a la reassignació de capital lluny dels actius de més risc, amb les monedes digitals encara percebudes en gran manera com a tals", ha afegit.
L'analista ha indicat que s'espera que la Fed rebaixi tipus al setembre, la qual cosa "hauria de millorar les perspectives de l'economia nord-americana". En qualsevol cas, ha advertit de "potencials fluctuacions" borsàries davant de la relativa llunyania de les eleccions presidencials de novembre, que s'hauran de disputar entre Kamala Harris i Donald Trump.
Quines possibilitats de retallades hi ha?
Del seu costat, l'eina de CME que mesura les possibilitats de canvis en els tipus d'interès en funció dels preus dels futurs dels fons federals a 30 dies, dona un 98,50% de probabilitats que la Fed opti al setembre per una baixada de 50 punts bàsics, la qual cosa situaria els tipus en un rang del 4,75% al 5%. Al contrari, l'1,5% restant apostaria per una baixada d'un quart de punt percentual, fins i tot 5% i 5,25%.
El brusc canvi en les posicions s'observa en comprovar que divendres passat, en publicar-se la dada d'ocupació de juliol, les probabilitats d'una baixada de mig punt per al setembre van pujar el 74%, mentre que a finals de juliol eren només de l'11,4% i del 6,6% a mitjans del mes passat.