El president de la Cámara de Comercio d'Espanya, José Luis Bonet, s'ha mostrat convençut que el futur president del govern d'Espanya, sigui qui sigui, tindrà un "altre tarannà" amb el món empresarial i li demana que "no pressioni, sinó que recolzi i animi l'empresariat, que és el que s'ha de fer." En declaracions al programa Converses, de l'emissora radiofònica Cope Catalunya i Andorra, José Luis Bonet ha explicat que a Espanya hi ha molt talent. "Els espanyols som molt bons, som molt vàlids", ha emfatitzat, encara que ha lamentat que "tinguem mals líders". El president de la cámara espanyola explica que "el que ha passat a Espanya és un miracle econòmic i, en certa manera, social". Tanmateix, alerta de la voracitat fiscal dels últims anys a tots els nivells. "No pots aprofitar-te del que perd la gent amb la inflació, has de deflactar", reflexiona. I sobre les pensions lamenta que "com no hi ha prou diners en la Seguretat Social s'han passat a les empreses la responsabilitat de fer-se càrrec del problema".

El també expresident del grup Freixenet ha elogiat el "salt immens que ha fet Espanya en els últims 45 anys", un mèrit que ha atribuït "als empresaris, als directius i als treballadors". "Aquest important salt va arribar durant la Transició", ha dit Bonet, que ha fet partícip també d'aquest èxit el rei emèrit, al qual, segons la seva opinió, s'hauria de "fer un homenatge", perquè va ser "l'artífex de tot això", ha dit, si bé ha afegit també que "després va fer coses que a la gent no li han agradat". En qualsevol cas, Bonet ha defensat que el rei emèrit "passarà a la història d'Espanya com una persona fonamental".

Sobre el futur d'Espanya, el president de la Cámara ha manifestat que el país, sense Europa, no podria sustentar-se. Els Next Generation permetran un salt endavant d'Espanya perquè aportaran més competitivitat, segons la seva opinió i, per tant, Europa és absolutament necessària, també per participar i avançar amb els països més avançats del món des d'un punt de vista holístic, perquè el capitalisme europeu és l'únic que queda al món, perquè les nacions vagin endavant. "El capitalisme europeu és el més important, perquè té en compte les persones, és un capitalisme humà", ha dit l'empresari. D'aquí que "Espanya hagi anat bé quan hem tingut el punt de mira posat en l'economia social de mercat. Ja va passar en el pla d'estabilització de l'any 1959, que es va consagrar amb la Constitució del 78. A partir de llavors, les empreses espanyoles que han estat les que han estirat el carro i han fet que el salt hagi estat monumental", ha concretat. Aquest salt l'ha xifrat: si l'any 1975 el PIB per càpita era de 1.000 euros, ara està en 30.000 euros. A més, la despesa social l'any 75 era l'11% del PIB, i ara és el 28% del PIB.

D'ara endavant, el que fa falta és que Espanya faci un altre salt, perquè "els Next Generation ens permetran millorar la competitivitat de les nostres empreses, grans i petites, que són les que estiren el carro, perquè el 99% del teixit empresarial són pimes i els fons han d'arribar a tots". "Crec també -ha afegit- que queden temes pendents per resoldre, com la internacionalització i l'emprenedoria, que haurien de ser complementaris a la sostenibilitat o la digitalització que es vol fomentar amb els fons europeus".

Per la seva part, Europa ha d'assentar-se com a segona potència del món i ha de fer-ho consolidant els seus valors i buscant aliances amb Iberoamericà i amb l'Àfrica, que no són tan fàcils, però és una zona molt propera. Espanya hauria de ser el pont entre Europa i Iberoamèrica, perquè les elits iberoamericanes que estan mirant molt a Europa, ha exposat el president de la Cámara.

Les eleccions a la Cambra de Barcelona

Preguntat sobre les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona, Bonet ha comentat que la Cámara espanyola manté "una posició neutral" perquè la institució no té poder ni tutela sobre les cambres espanyoles i que és responsabilitat de la Generalitat que "siguin unes eleccions netes que no acabin en els tribunals com les anteriors", com estableix la llei espanyola de cambres de comerç. Ha alertat del que va succeir "fa quatre anys en les eleccions a la cambra catalana i que, segons ell, han sustentat els tribunals".