Les dones cobren un 12% menys que els homes a la Unió Europea, segons les darreres dades de l’oficina estadística europea Eurostat corresponents a 2023, cosa que suposa una reducció de la bretxa salarial respecte a l’any anterior de 0,7 punts percentuals. Tanmateix, a l’estat espanyol es registra una variació en sentit invers i la diferència entre el sou brut per hora que perceben els homes respecte a les dones és ara del 9,2% mentre el 2022 era de 8,7%.
Amb tot, Espanya segueix situant-se en la banda baixa dels països europeus en aquest rànquing, on destaquen en negatiu països com Letònia (19%), Àustria (18,3%) o República Txeca (18%), i en positiu, Itàlia (2,2%), Bèlgica (0,7%) i Luxemburg, l'únic país on la bretxa salarial és favorable a les dones.
L’any 2023, els ingressos bruts per hora de les dones van ser, de mitjana, un 12% inferiors als dels homes de la Unió Europea, i un 12,3% al conjunt de la zona euro. Això representa una reducció de la bretxa salarial a la Unió Europea de prop d’un punt (el 2022 era el 12,7%), per bé que hi ha països amb situacions molt diverses. Els dos extrems, Letònia, amb un 19% de diferència salarial entre homes i dones a favor dels primers, i Luxemburg, l’únic estat membre on són les dones les que cobren un 0,9% més que els homes.
A l’estat espanyol, entre 2022 i 2023 l’estadística ha empitjorat. Segons les dades publicades per Eurostat ambdós anys, en el primer cas la bretxa salarial se situava en el 8,7%, i ara ha pujat mig punt, fins al 9,2%. Amb tot, Espanya se situa per sota de la mitjana de la UE (12%) i, per tant, entre els països amb una bretxa salarial més baixa, per sota de la de França (12,2%), Dinamarca (14%), Alemanya (17%) i Països Baixos (12,5%), entre altres, però, en canvi, per sobre de la de Portugal (8,6%) i, amb molta diferència, de la d’Itàlia (2,2%).
Bretxa general per sectors
Pel que fa als diferents sectors, tot i que també hi ha dades rellevants, la informació no està disponible per tots els països de la UE. L'any 2023, la bretxa salarial entre homes i dones en les activitats financeres i d'assegurances va oscil·lar entre el 14% de Bèlgica i el 36,4% de Txèquia. Dins de l'economia empresarial en el seu conjunt, la bretxa salarial de gènere més baixa es va registrar a Malta, amb un 4,9%.
El 2023, tots els països de la UE per als quals es disposa de dades, excepte Hongria i Eslovènia, van registrar una major bretxa salarial de gènere en el sector privat que en el sector públic. Això podria deure's al fet que, en la majoria dels països de la UE, els salaris en el sector públic són determinades per taules salarials transparents que s'apliquen per igual a homes i dones. La bretxa salarial entre homes i dones va variar en el sector privat del 6,1% a Bèlgica al 21,6% a Xipre, i en el sector públic del -4,1% a Xipre al 19,7% a Hongria.