La diferència real dels sous que cobren les dones i els homes només s’ha retallat 200 euros des del 2008. Així ho denuncia CCOO, que ha assegurat que en aquest període s'han apujat tant els salaris dels treballadors com els de les treballadores. Segons han detallat des del sindicat, la reducció de la bretxa salarial de gènere es va alentir el 2022, amb una diferència de 6.219 euros. Per tant, les dones havien de cobrar un 24,24% més per arribar a l’equiparació, quatre dècimes menys que el 2021. Gairebé la meitat de la diferència s’explica pels complements del sou, ja que les dones haurien de percebre un 48,8% més per arribar al nivell dels homes i un 137% més en el cas de les hores extra.
L’informe presentat aquest divendres per CCOO es basa en l’Enquesta d’Estructura Salarial de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). CCOO ha assenyalat que la xifra que donen és del 24,24% i no del 19,5% -com ho ha fet UGT- perquè posen el focus en quant haurien d’augmentar els salaris de les dones per arribar a una equiparació salarial i no en quin és el percentatge per sota dels homes que perceben. “En els últims anys el ritme de reducció de la bretxa s’ha alentit després de les caigudes accentuades del 2019 i 2020. Ara sembla que hem entrat en un període d’estabilitat. Estem reduint bretxa, però a una velocitat no tan gran”, ha detallat Irene Galí, autora de l’estudi i sociòloga de la Fundació Cipriano García. Galí ha posat l’èmfasi en la necessitat de continuar aplicant polítiques per reduir la diferència salarial.
Segons les dades del 2022, el sindicat ha destacat que la diferència salarial entre dones està augmentant, mentre que els homes estan registrant una tendència contrària, cap a una estructura salarial menys desigual. L’informe de CCOO subratlla que les treballadores estan retallant bretxa salarial i distància en euros en els segments més alts de l’estructura de salari, sobretot si tenen formació universitària. En canvi, hi ha més dificultats per retallar la bretxa en els sous més precaris, on els salaris dels homes creixen per sobre dels de les dones.
Tot i que la bretxa s’ha reduït en percentatge vuit punts des del 2008, la diferència econòmica real és només de 200 euros, perquè en aquest període s'han apujat tant els salaris dels treballadors com els de les treballadores.
Així doncs, l’informe ‘Bretxa salarial de gènere a Catalunya, 2022’ mostra com la diferència de sous era de 6.425 euros el 2008, es va elevar fins a un màxim de 7.225 euros el 2011, en plena crisi, i va anar baixant fins al mínim dels anys 2019 -en el qual es va apujar significativament l’SMI- i el 2020 -exercici molt distorsionat per la pandèmia-. El 2021, la diferència va tornar a pujar als 6.197 euros i, finalment, el 2022 es va situar en 6.219 euros. Per tant, en aquest període la bretxa s’ha reduït del 32,2% al 24,2%, però la diferència de sou real només ha sigut de 206 euros.
Diferències en el treball a temps parcial
La diferència entre el salari bàsic que cobren homes i dones és del 15,6%. En canvi, s’amplia fins al 48,8% en el cas dels complements salarials, conceptes que retribueixen característiques “típicament masculinitzades” com ara la productivitat, la nocturnitat o la disponibilitat. “Les dones no treballen de nit i no fan hores extra perquè no tenen disponibilitat per la qüestió de les cures”, ha denunciat la secretària de Dones i Polítiques LGTBI de CCOO, Mentxu Gutiérrez.
Un dels factors que explica la diferència salarial és el percentatge més gran de treball a temps parcial que presenten les dones. A Catalunya treballen a temps parcial un 7,1% dels homes i davant d’un 18,9% de les dones. En aquest sentit, el sindicat ha dit que la reducció de jornada pot ajudar a reduir la bretxa de gènere perquè pot animar les dones a fer feines a temps complet i, alhora, revalorar el sou que es comptarà a partir de 37,5 hores i no de 40 hores.
“Per avançar amb una societat més justa i igualitària és imprescindible que apliquem mesures concretes i efectives o no acabarem la bretxa ni amb 25 anys”, ha dit Gutiérrez, que ha recordat que el dia 4 de març es durà a terme una mobilització a Barcelona per reclamar l’aprovació al Congrés dels Diputats de la reducció de jornada.