La bretxa salarial mitjana mundial entre homes i dones continua fregant el 20%, és a dir, que elles guanyen menys que ells a totes les regions amb llocs de treball en sectors més mal pagats i amb molt més pes de la feina informal.

Segons les últimes dades de l'Organització Mundial del Treball (OIT) en el seu informe mundial sobre salaris, aquesta diferència amb prou feines ha variat en els últims anys, fet que "obliga a redoblar els esforços per fer front a les de desigualtats de gènere en el mercat de treball".

Els informes de Nacions Unides, que va establir aquest 18 de setembre com a Dia Internacional de la Igualtat Salarial, isubratllen que aquesta bretxa del 20% "subestima l'extensió real de la desigualtat salarial, sobretot als països en desenvolupament, en els quals predomina l'ocupació informal per compte propi."

"Gairebé el 60% de l'ocupació de les dones a tot el món s'emmarca en l'economia informal i, als països d'ingressos baixos, la xifra supera el 90%", recorden des de l'ONU, que també subratlla la sobrerepresentació femenina al sector agrícola amb feines estacionals, informals, a temps parcial i de baixos salaris.

Al costat d'aquest factor, incideix l'ONU, molts d'altres continuen penalitzant les dones en l'entorn laboral. Així, les dones realitzen diàriament tres hores més de treball de cures que els homes a escala mundial. També acaparen una part més important de l'ocupació a temps parcial i temporal, més mal pagat i en molts casos indesitjat. Juntament amb això, la maternitat agreuja la desigualtat salarial, ja que les mares treballadores perceben salaris més baixos, una diferència que creix a mesura que augmenta el nombre de fills.

A Espanya està en el 18%

A Espanya, el salari mitjà anual femení és uns 5.000 euros inferior al masculí, amb una bretxa salarial que frega el 18% i en la qual influeixen variables laborals com el tipus de contracte, el pes més gran de la parcialitat, l'ocupació o l'antiguitat, d'acord amb les últimes dades de l'enquesta anual d'estructura salarial de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Segons un informe de CCOO publicat amb motiu del Dia de la Igualtat Salarial -que a Espanya se celebra cada 22 de febrer- l'ocupació a temps parcial, fonamentalment desenvolupada per dones, explica el 70% d'aquesta bretxa salarial de gènere.

Les dones suposen a Espanya el 75% de la població assalariada a jornada parcial, en gran part ho fan de forma involuntària i vinculada a les tasques de les cures, destaca l'informe. Juntament amb aquest factor, a la bretxa pesen els complements salarials i la inactivitat més gran de les dones per cures amb 1,9 milions que no treballen per aquesta raó, unes diferències que comencen a obrir-se amb la maternitat.

L'any passat es va fer públic que la meitat dels homes considera que no existeix bretxa salarial de genere a causa d'una confusió relativament freqüent. Es pot recordar que les diferències no poden donar-se a igual treball; és a dir, una dona que exerceixi la mateixa ocupació amb les mateixes tasques i idèntica jornada cobrarà la mateixa nòmina que un home i, si no és així, és denunciable davant dels tribunals i tindria el plet guanyat. Les diferències salarials de genere provenen de diferències estructurals del mercat de treball i no de discriminacions puntuals en les empreses, com apunten els informes dels sindicats.