Punt a favor per a l'economia espanyola. La Comissió Europea ha llançat aquest mateix matí les seves previsions econòmiques de la zona euro per al present curs i per al següent. Malgrat que des de Brussel·les entenen que l'economia del Vell Continent continua minvada per l'efecte de la inflació, la CE ha projectat una millora econòmica tant per a Europa com per a Espanya. Es pot destacar que el país ibèric és un dels que millor ha minimitzat la inflació dels últims mesos, sent la nació amb els nivells d'IPC més baixos de la zona euro.

A més, la sèrie de mesures aplicades per l'Executiu liderat per Pedro Sánchez sembla que van tenint efecte sobre l'índex de preus. Malgrat que hi ha punts, com el valor dels aliments, que encara continuen sense convèncer gran part de la ciutadania, l'IPC nacional ha anat cedint gràcies a les eines utilitzades pel Govern espanyol per reduir els costos energètics.

Així, la Comissió Europea calcula que l'economia espanyola creixerà un 1,4% el 2023, que suposa una millora de quatre dècimes respecte a la previsió que va llançar l'organisme continental la tardor passada. En línia amb el creixement econòmic que estima la CE, aquesta també creu que el PIB espanyol creixerà fins al 2% per a 2024.

Per la seva part, Brussel·les creu que la inflació a Espanya continuarà baixant fins al 4,4% al llarg del curs. Aquesta nova estimació és millor que la projectada a la tardor, quan la CE va llançar la seva previsió de la inflació nacional i la va ubicar sobre el 4,8%. A més d'això, en les previsions donades aquest mateix matí, la Comissió Europea espera veure l'IPC d'Espanya sobre el 2,3% el 2024.

Brussel·les confia que les mesures del Govern rebaixin la inflació

Ara com ara, la inflació espanyola s'ubica sobre el 5,7%, sent la més baixa del continent europeu. Els experts, i el mateix Govern, atribueixen el 'sota' nivell respecte a la resta de nacions europees per les mesures aplicades, sobretot, en matèria energètica. Espanya va comptar amb una bonificació per als carburants en l'últim tram del passat exercici, la qual va ajudar a placar els elevats costos de la gasolina i del dièsel. En línia amb les mesures energètiques, l'estat espanyol encara compta amb la denominada 'excepció ibèrica', la qual topa el preu del gas. Espanya disposarà d'aquesta eina fins a finals del present curs.

A més d'això, el país liderat per Pedro Sánchez, com a gran part de les economies de l'eurozona, ha aconseguit desprendre's de la influència energètica russa, la qual cosa ha minimitzat els preus energètics, ja que la majoria dels Estats membre compta amb reserves energètiques per passar l'hivern.

Tal com ha comunicat la Comissió Europea aquest mateix matí, s'espera que els efectes de la inflació es vegin parcialment alleujats per les mesures aplicades pel Govern. Brussel·les destaca entre aquestes eines les retallades de l'IVA per a l'electricitat del gas, o el nou paquet presentat el desembre passat, el qual inclou un bo de descompte addicional a les factures de l'electricitat per a les llars vulnerables. Per descomptat, la CE no s'ha oblidat de la retallada de l'IVA en alguns productes alimentaris, pel qual l'Executiu espera alleujar la butxaca dels ciutadans, a més de rebaixar la pressió inflació sobre alguns aliments.

La Comissió Europea descarta la recessió a Europa el 2023

Quant a Europa, Brussel·les ha elevat la previsió de creixement econòmic fins al 0,9% el 2023. Aquesta nova estimació suposa una de millor de sis dècimes respecte a les ofertes la tardor passada. Quant a la pressió de la inflació, la CE espera que l'IPC de la zona euro decreixi fins al 5,6% el 2023, apropant-se a l'objectiu que busca el Banc Central Europeu, el qual és del 2%.

La Comissió Europea ha descartat la recessió per a aquest nou exercici, i ha valorat positivament el creixement mostrat pel continent "malgrat les circumstàncies negatives excepcionals", tal com ha expressat Paolo Gentiloni, comissari d'Economia de l'ens continental.

Europa va tancar el 2022 amb un creixement del 3,5%, el qual adquireix més valor per la conjuntura econòmica actual. Diversos oradors del mercat projectaven una caiguda del PIB del Vell Continent, i assentaven Europa en una fase recessiva. Malgrat que el creixement va constatar-la no-caiguda en recessió, els analistes d'ING van advertir que l'economia europea "continua estancada".

No s'ha d'oblidar que el BCE ha avançat que duran a terme noves pujades de tipus d'interès, el que estrenyerà més si cap a les butxaques de la ciutadania. Això podria generar una dissonància econòmica i alentir el creixement del continent. Malgrat això, el BCE entén que és l'única manera de pal·liar el cop de la inflació. Sigui com fos, podria donar-se una situació similar a la dels Estats Units, en la que la Fed ha rebaixat el ritme de les pujades de tipus. Malgrat això, tot dependrà de com evolucionin els principals indicadors econòmics.