La Comissió Europea ha alertat que no complir les reformes fonamentals d'un pla de recuperació, com és la de pensions en el cas d'Espanya, "costarà molt", mentre a Madrid el Govern ha continuat defensant la ràpida execució del pla davant de la delegació d'europarlamentaris. "No complir una reforma fonamental d'un pla (de recuperació) costarà molt, com ha de ser", han assegurat fonts comunitàries en ser preguntades en particular per la reforma de les pensions a Espanya, la culminació de la qual era compromesa per al tancament de 2023 i porta ja gairebé dos mesos de retard.
L'Executiu comunitari ha publicat aquest dimarts un document que detalla la metodologia que utilitzarà per aprovar pagaments parcials als Estats membres quan consideri que alguns dels compromisos que contempla un desemborsament no han estat totalment satisfets. En aquest cas, la xifra a desemborsar es reduiria per cada incompliment en una quantitat igual a la divisió de tots els fons assignats per país entre total de fites i objectius del pla, que en el cas d'Espanya són 69.500 milions entre 415 fites. Tanmateix, aquesta penalització podria multiplicar-se per cinc per a aquells compromisos "relacionats amb l'entrada en vigor d'una reforma o el pas final per a la implementació d'una reforma no legislativa".
Visita a Brussel·les d'Escrivá
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, va ser dilluns a Brussel·les, on va dir que el Govern és molt a prop de tancar la reforma de la que depèn que Espanya cobri complet el següent tram del fons de recuperació, de 10.000 milions d'euros, un pagament que encara no s'ha sol·licitat. Aquest dimarts a la tarda a Madrid, Escrivá s'ha reunit amb els membres del Comitè de Control Pressupostari del Parlament Europeu que aquesta setmana visita Espanya per supervisar la gestió dels fons europeus, després que durant el matí ho fes la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero.
Montero ha explicat que Espanya, com a país més avançat en l'execució dels fons, ja ha assolit un 75% d'obligacions reconegudes de tots els recursos pressupostats per a 2021 i 2022, i ha destacat que el desplegament d'aquests recursos s'ha caracteritzat per la gestió conjunta amb les comunitats autònomes i ajuntaments. Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha dit que té la impressió que els europarlamentaris estan "sorpresos" pels instruments engegats pel Govern d'Espanya per millorar l'execució i el control dels fons europeus, que reforcen els sistemes d'auditoria, de control i de prevenció del frau i que permeten anticipar-se als conflictes d'interès.
Parlamentaris europeus
Un d'ells és el sistema integral de seguiment i gestió de les fites i objectius (CoFFEE) i l'altre, el sistema de detecció de conflictes d'interessos ex davant de mitjançant mineria de dades (Minerva), dos instruments que són una prova del control intern amb què es gestionen els fons i que a més es complementen amb la formació de més de 2.200 empleats públics que treballen amb fons europeus.
Per la seva part, el president de LLIGA i vicepresident de la CEOE, Lorenzo Amor, ha criticat que els fons europeus no estan arribant al teixit empresarial, especialment en el cas de les pimes i autònoms. "Els autònoms no perceben els fons. Dels més de 3.300.000 autònoms, tot just 5 de cada 100 ha sol·licitat els fons, no arriben a 170.000 autònoms i hem d'arribar almenys a 1 milió. El nostre objectiu és millorar i cal fer-ho ja", ha assegurat la vicepresidenta de LLIGA, Celia Ferrero, després de reunir-se amb la delegació d'europarlamentaris. Com a exemple ha ja que els ajuts de l'Kit digital només han beneficiat 70.000 autònoms.
La delegació d'europarlamentaris es va reunir ahir amb la vicepresident primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, i amb una delegació de la CEOE.