Brussel·les ha triat el projecte que està desenvolupant el consorci liderat per Repsol i format per Enagás Renovable, Iqoxe i Messer a Tarragona, entre els projectes europeus a què destinarà una inversió de 3.600 milions d'euros. La Comissió Europea invertirà en un total de 41 projectes que fomentin les tecnologies netes, dels quals set es troben a Espanya.
A Catalunya, serà el projecte T-Hynet, la instal·lació d'un electrolitzador alcalí pressuritzat per vendre hidrogen renovable situada a Tarragona, la que percebrà part del capital. Es tracta de l'electrolitzador més gran projectat per l'Estat i compta amb una capacitat de 150 MW. La posada en marxa de la seva primera fase està prevista per a 2026, mentre que la segona fase començaria a partir de 2027. La capacitat de producció d'hidrogen renovable s'incrementaria fins a 1 gigawatt (GW).
Els projectes seleccionats estan ubicats en 15 Estats membre de la Unió Europea (UE) --Àustria, Bèlgica, Croàcia, Txèquia, Dinamarca, Finlàndia, França, Alemanya, Grècia, Irlanda, Itàlia, Països Baixos, Portugal, Espanya i Suècia; així com Noruega-- que seran operatius abans de 2030 i que tenen el potencial d'evitar 221 milions de tones d'emissions de CO₂ en els seus primers 10 anys de funcionament.
Aquests cobreixen una àmplia gamma d'indústries, com a ciment, acer, biocombustibles avançats, combustibles d'aviació sostenibles, energia eòlica i solar i hidrogen renovable i els seus derivats. Els 41 projectes van ser seleccionats després de la tercera convocatòria de projectes a gran escala, que inclouen quatre temes, tots ells amb presència espanyola, sota els títols: descarbonització general; electrificació industrial i hidrogen; fabricació de tecnologia neta; i pilots mitjans.
A la planta de Tarragona se sumen el projecte d'hidrogen verd de Green Meiga liderat per Iberdrola -per a produir 100.000 tones/any de metanol verd a Galícia-; l'Astúries H2 Valley d'EDP per a la central d'Aboño; i el projecte Triskelion de Forestal de l'Atlàntic per a la fabricació de metanol verd també en terres gallegues.
Els projectes seleccionats van ser avaluats per experts independents en funció de cinc criteris d'adjudicació: capacitat per reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle en comparació amb les tecnologies tradicionals; nivell d'innovació; maduresa operativa, financera i tècnica; escalabilitat; i rendibilitat.
A més dels 41 projectes seleccionats per rebre finançament, altres iniciatives prometedores, però insuficientment madures, rebran assistència per al desenvolupament de projectes del Banc Europeu d'Inversions. Aquests s'anunciaran en el quart trimestre de 2023. A finals d'any, la Comissió llançarà la pròxima convocatòria de propostes per a projectes a gran escala en el marc del Fons d'Innovació, amb un pressupost que ascendirà a 4.000 milions d'euros.