La Comissió Europea va donar aquest dimecres el seu vistiplau al quart pagament a Espanya del pla de recuperació, però el reduirà en 158 milions d'euros, fins als 9.863 milions, en considerar que no ha complert una de les condicions, relacionada amb el programa de digitalització de pimes. Brussel·les considera, en concret, que Espanya no ha complert satisfactòriament el requisit d'haver compromès almenys el 30% de la dotació del Programa Agents del Canvi, que ascendeix a 300 milions d'euros, per falta de demanda de les empreses.
L'Executiu comunitari donarà un mes a Espanya perquè li transmeti les correccions que preveu adoptar per assolir aquest percentatge i, només una vegada rebi la resposta de les autoritats espanyoles, xifrarà la reducció sobre l'import complet d'aquest quart desemborsament, que ascendeix a 10.021 milions d'euros. La retallada podria ser de fins a 158 milions d'euros, segons el Govern espanyol, que ja ha posat en marxa un pla per complir l'objectiu pendent en els mesos vinents i no perdre aquests diners. Es tracta d'un programa batejat com a "Kit Consultoria" que concedirà ajuts de fins a 24.000 euros perquè les pimes contractin serveis d'assessorament en digitalització.
El Ministeri d'Hisenda va indicar en un comunicat que Espanya podrà complir aquest objectiu en els "mesos vinents" i rebre la part dels fons vinculats al mateix.
Brussel·les sí que ha donat el seu vistiplau a les altres 60 fites i objectius que condicionaven el pagament, entre ells la reforma del sistema de pensions aprovada l'any passat pel llavors ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ara responsable de Transició Digital i Funció Pública. El tram depenia de l'ampliació del període per al càlcul de la pensió, l'aprovació del mecanisme d'equitat intergeneracional que substitueix al factor de sostenibilitat del sistema anterior, l'adequació de la base màxima de cotització i la presentació d'unes projeccions que demostrin que la reforma garanteix la sostenibilitat del sistema.
Encara que Brussel·les no havia confirmat el seu vistiplau a la reforma, sí que es comptava amb el seu aval oficiós. La institució justifica la seva llum verda pel mecanisme que obligarà a corregir la despesa en pensions si la seva projecció fins a 2050 supera un límit fixat en el 15% del PIB, per a la qual cosa aquest càlcul es revisarà cada tres anys, la primera vegada el 2025.
Subsidi d'atur
La Comissió Europea també valida la reforma del subsidi d'atur, que s'havia convertit en l'últim escull per al desbloqueig del tram després de decaure el gener en el Congrés pel vot en contra del PP, Vox i Podemos. El Govern va iniciar llavors una negociació "en paral·lel" amb Brussel·les, per obtenir el vistiplau a la resta de mesures compromeses per al quart pagament, i en l'àmbit domèstic per pactar i aprovar la reforma, la qual cosa va portar a ampliar dos mesos, fins i tot el 20 de maig, el termini perquè la Comissió avalués la sol·licitud.
La reforma augmenta la quantia i amplia els col·lectius que poden beneficiar-se d'un subsidi que reben els qui han esgotat la prestació contributiva per atur, no han cotitzat prou per rebre-la o tenen més de 52 anys (més de 765.000 persones al març). A més, altres compromisos vinculats a aquest quart pagament eren l'entrada en vigor del reial decret llei de millora de l'eficiència dels procediments judicials i del d'eficiència digital, l'entrada en vigor de la llei d'habitatge; i el Perte del vehicle elèctric.
Ara els estats membres tenen un mes per donar també el seu vistiplau al quart tram, després de la qual cosa la Comissió Europea podrà autoritzar el desemborsament a Espanya, que s'afegirà a altres socis com Portugal, Romania o Lituània, que també han rebut pagaments parcials. Espanya ha obtingut fins ara 38.420 milions en fons de recuperació i, fins i tot amb la potencial retallada, el quart desemborsament elevaria aquesta quantia a gairebé 48.300 milions d'euros, a prop del 30 % del total de 163.000 milions que té assignats entre subvencions (79.850 milions) i préstecs (83.160 milions).