La Comissió Europea ha denunciat aquest dijous a Espanya davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per no haver aprovat l'impost mínim global del 15% a les multinacionals, com exigeix la llei europea, una cosa que hauria d'haver fet abans que finalitzés el 2023. Brussel·les també ha portat davant de la Justícia europea per aquest mateix motiva Polònia, Portugal i Xipre, que tampoc no han adoptat a temps aquest gravamen acordat en l'àmbit global al si de l'OCDE per evitar l'elusió fiscal de les grans corporacions, ha informat la institució en un comunicat i recull EFE.

El Govern va adoptar el 2022 un tipus mínim del 15% en l'impost de societats que s'aplica sobre la base imposable, mentre que la directiva comunitària exigeix que aquest gravamen s'apliqui al resultat net comptable ajustat de les corporacions. El Consell de Ministres va aprovar el juny d'aquest any la llei per complir l'esmentada normativa comunitària, però la legislació encara ha de completar el tràmit parlamentari per ser adoptada formalment. Una vegada ho faci, s'aplicarà de forma complementària al tribut de 2022.

Per la seva part, la vicepresidenta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat aquest dijous que les modificacions en la tributació mínima de les multinacionals que exigeix la Comissió Europea seran aprovades "abans de final d'any". El Govern ja ha adoptat els canvis, ha explicat Montero en declaracions als periodistes abans de clausurar la jornada 'Transformant les pimes amb el Pla de Recuperació', però ara esperen tancar la seva tramitació parlamentària.


"Vam ser els primers" a aplicar un tipus mínim efectiu del 15% sobre els impostos que paguen les multinacionals, ha recordat Montero, una mesura que es va adoptar el 2022, però que ara calia modificar per adaptar-se a la normativa comunitària -que exigeix que el gravamen s'apliqui al resultat net comptable ajustat. Aquest canvi -que s'havia d'haver implementat abans del tancament de 2023- es va incorporar en un projecte de llei aprovat el juny pel qual s'estableix un tribut complementari, però que encara es troba en tramitació.

Mentrestant, l'Executiu comunitari ha constatat que Espanya, Portugal, Polònia i Xipre "encara no han notificat les mesures nacionals de transposició" malgrat que "gairebé tots els estats membres de la UE han complert aquestes obligacions". En conseqüència, i encara que reconeix que aquests països "estan realitzant esforços significatius per finalitzar la seva legislació nacional", la institució ha fet el tercer pas en els procediments d'infracció, que suposa elevar el cas a la Justícia europea.

Brussel·les ja havia enviat un ultimàtum el maig a les autoritats espanyoles perquè aprovés aquest impost amb els requisits que imposa la directiva comunitària.
Per a la Comissió Europea, l'aprovació d'aquesta directiva és "fonamental" per garantir una aplicació efectiva de l'acord internacional del G20 i de l'OCDE, ja que "limitarà la competició a la baixa en els tipus de l'impost de societats" i "contribuirà a reduir el risc d'erosió de la base imposable i el trasllat de beneficis".

En particular, exigeix que els beneficis d'empreses multinacionals amb un volum de negocis anual a nivell agregat superior als 750 milions d'euros estiguin subjectes a un tipus impositiu efectiu d'almenys el 15%.