La Comissió Europea ha concedit a Espanya una pròrroga de tres setmanes per complir totes les fites i objectius que formen part del cinquè pagament del pla de recuperació, en especial l'augment de l'impost al dièsel que enfronta als socis del govern. Brussel·les tenia fins al 21 de març per avaluar els 84 compromisos que formen part d'aquest desemborsament, que ascendeix a 23.900 milions entre ajuts i préstecs, però la institució ha acceptat una petició de pròrroga que les autoritats espanyoles van sol·licitar el passat 3 de març.
Pròrroga fins a l'11 d'abril
"Confirmem que Espanya va sol·licitar una pròrroga que va ser concedida fins a l'11 d'abril", han assenyalat des de la Comissió Europea, per després afegir que la petició es va fer el passat 3 de març i que l'impost al dièsel "s'analitza juntament amb altres fites i objectius que pertanyen a la cinquena sol·licitud de pagament".
Fonts del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa han confirmat a EFE que la nova data és l'11 d'abril i han explicat que aquest tipus de pròrrogues "entren dins de la pràctica habitual en els processos d'avaluació que està realitzant" la institució europea. Des del departament que dirigeix Carlos Cuerpo recorden també que s'han adoptat recentment decisions similars per a França, Itàlia i Croàcia i que la quantitat de fites i objectius que els seus serveis han d'avaluar dins del cinquè pagament suposen una "complexitat afegida" que explica la pròrroga de tres setmanes.
En concret, aquest desemborsament depèn d'un total de 84 fites i objectius, dels quals 55 d'ells van ser avançats perquè estaven previstos en futurs desemborsaments i ascendiria a 8.000 milions en subvencions i 15.900 milions en crèdits. Però un dels compromisos que condiciona part dels ajuts directes és la reforma per elevar l'impost al dièsel, una mesura que només donarà suport Podemos si es tira endavant també un gravamen permanent sobre les companyies energètiques, que ha decaigut en el Congrés pel rebuig de Junts i el PNB.
Preguntada per aquesta qüestió, la vicepresidenta espanyola i ministra per a la Transició Ecològica, Sara Aagesen, va apuntar que el govern espanyol treballa en "dos escenaris"; un amb la Comissió amb "negociacions constants" i "diàleg permanent", i un altre en l'àmbit nacional amb les forces parlamentàries per treure un impost que va qualificar d'"important" perquè suposa "igualar preus" i "apostar més per l'electricitat que pels combustibles fòssils".
En concret, aquesta fita exigeix a Espanya l'adopció de reformes en "àmbits de la fiscalitat mediambiental, de les empreses, del patrimoni, de la salut i l'impost sobre la renda de les persones físiques sobre la renda del capital, que inclouran, entre altres coses, l'entrada en vigor dels augments de l'impost sobre el gasoil." A més, detalla que totes aquestes mesures hauran de conduir a un augment "permanent" dels ingressos de, "almenys", el 0,3 % del PIB, que equival a uns 4.500 milions d'euros.
En qualsevol cas, l'impost al dièsel no condiciona l'arribada del conjunt dels 23.900 milions que formen part del desemborsament i el seu incompliment només suposaria el descompte d'una part d'aquesta quantitat que hauria de xifrar la Comissió Europea. A més, a l'avaluació del cinquè pagament a Espanya s'integra també la fita sobre digitalització de pimes, que va quedar pendent del quart desemborsament i de la qual depenen 138,6 milions d'euros.