La Comissió Europea (CE) ha presentat aquest divendres un paquet de mesures amb què pretén respondre a les dificultats que pateix el sector del vi i que estan enfocades a controlar l'oferta de la beguda i a actuar sobre l'etiquetatge, entre altres aspectes.
El sector del vi està passant un moment de crisi pels canvis en les preferències dels consumidors, els efectes del canvi climàtic i les incerteses comercials, inclosa l'amenaça dels Estats Units d'imposar possibles aranzels. En aquest context, l'Executiu comunitari ha presentat el paquet de mesures per donar suport al sector.
Brussel·les planteja que els estats membres puguin adoptar mesurades com l'arrencada (l'eliminació de ceps no desitjats o sobrants) i la collita en verd (eliminació de raïm immadur abans de la collita) "per evitar l'excedent de producció, ajudar a estabilitzar el mercat i protegir els productors de tensions financeres", segons han indicat des de la CE. Els productors també disposaran de més flexibilitat en el règim d'autoritzacions de replantació, la qual cosa, segons Brussel·les, els ajudarà a prendre les seves decisions d'inversions "en l'actual context canviant".
A més, als estats membres se'ls permetrà "adaptar millor" les autoritzacions de plantació a les seves necessitats nacionals i regionals. Fonts comunitàries han recordat que les plantacions de vinya no estan liberalitzades en la Política Agrícola Comuna (PAC), "sinó que estan subjectes a una sèrie de normes i a una sèrie de limitacions". Han apuntat així que la proposta de la CE autoritza els països a limitar, quan estigui justificat per la situació de cada territori, la cessió d'autoritzacions de noves plantacions en l'àmbit regional "en zones en particular que tinguin risc d'excés d'oferta".
"També se'ls autoritza als estats membres a establir normes per a les autoritzacions de replantació que evitin l'augment excessiu de rendiments, és a dir, que hi pugui haver condicions per a la utilització d'aquestes autoritzacions, tant des del punt de vista de les regions en les quals es puguin utilitzar, com des del punt de vista de les varietats que es puguin plantar," han explicat.
Canvi en la denominació del vi sense alcohol
D'altra banda, el pressupost comunitari finançarà en un 80% les mesures encaminades a la reducció dels efectes del canvi climàtic i l'adaptació dels productors, davant l'actual 50%. El paquet de mesures, segons Brussel·les, farà que la comercialització de productes "innovadors" sigui "més fàcil, amb normes més clares i denominacions comunes per als vins de menor graduació alcohòlica al mercat únic".
Des de la CE han explicat que, en comptes de denominar-los "vi totalment desalcoholitzat o parcialment desalcoholitzat", els vins produïts per desalcoholització i amb un contingut per sota de mig grau alcohòlic per volum passaran a anomenar-se vi sense alcohol, "amb l'especificació de 0% o 0,0% en cas que el vi tingui un contingut alcohòlic per sota de 0,05%". En altres supòsits, es podrà utilitzar la denominació "baix o lleuger en alcohol".
La Comissió ha indicat també que els operadors es beneficiaran d'un enfocament "més harmonitzat" en l'etiquetatge del vi, "el que reduirà els costos i simplificarà el comerç transfronterer de la UE, alhora que facilitarà l'accés a la informació als consumidors." A més, la durada de les campanyes de promoció finançades per la UE per a la consolidació del mercat a tercers països s'ampliarà de 3 a 5 anys "per garantir una millor promoció dels vins europeus", d'acord amb Brussel·les.