La Comissió Europea (CE) ha imposat una multa de 337,5 milions d'euros a l'empresa estadunidense d'alimentació Mondelez, fabricant de marques com Côte d'Or, Milka, Oreig o Toblerone, per haver obstaculitzat el comerç transfronterer de xocolata, galetes i productes de cafè entre estats membres de la Unió Europea (UE), segons va informar aquest dijous l'Executiu comunitari. Brussel·les va indicar en un comunicat que les pràctiques "il·legals" de la companyia impedien als detallistes de poder adquirir lliurement productes en els estats membres amb preus més baixos i dividien "de manera artificial" el mercat interior de la UE.
"L'objectiu de Mondelez era evitar que el comerç transfronterer conduís a baixades dels preus en països amb preus més alts. Semblants pràctiques il·legals van permetre a Mondelez continuar cobrant més pels seus propis productes, en detriment final dels consumidors de la UE," va exposar la CE. La investigació de l'Executiu comunitari va concloure que Mondelez va violar les normes de competència de la Unió Europea en participar en acords "anticompetitius" o pràctiques concertades destinades a restringir el comerç transfronterer de diversos productes de xocolata, galetes i cafè.
L'empresa, un dels fabricants més grans del món de productes de xocolata i galetes, també va incomplir les regles en "abusar de la seva posició dominant a certs mercats nacionals per a la venda de rajoles de xocolata". En concret, la Comissió Europea va detectar que Mondelez, amb seu als Estats Units, es va implicar en vint-i-dos acords anticompetitius o pràctiques concertades. En aquest sentit, Brussel·les va detallar que la companyia va limitar els territoris o clients a qui set clients a l'engròs (intermediaris) podien revendre productes de Mondelez, i va agregar que un acord també incloïa una disposició que ordenava al client de la companyia d'alimentació aplicar preus més elevats a les exportacions en comparació amb les vendes nacionals.
Entre 2012 i 2019
La CE va indicar que aquests pactes i pràctiques van tenir lloc entre 2012 i 2019 i van cobrir tots els mercats de la UE. A més, Mondelez va impedir a deu distribuïdors exclusius actius "en certs estats membres" de respondre a les sol·licituds de vendes de clients ubicats en altres països del club comunitari sense el permís previ de l'empresa amb seu als Estats Units. Aquestes pràctiques es van produir entre 2006 i 2020 i, de nou, van cobrir tots els mercats del club comunitari.
Brussel·les, igualment, va descobrir que entre 2015 i 2019 Mondelez va abusar de la seva posició dominant en negar-se a donar subministrament a un mitjancer a Alemanya per impedir la revenda de productes de rajoles de xocolata als territoris d'Àustria, Bèlgica, Bulgària i Romania, on els preus eren més alts. També considera que va abusar de la seva posició dominant en deixar de subministrar rajoles de xocolata als Països Baixos per impedir que fossin importades a Bèlgica, on Mondelez venia aquests productes a preus més elevats.
El càlcul de la multa
A l'hora d'establir el nivell de la multa, la Comissió Europea va tenir en compte "la gravetat i durada de les infraccions, així com el valor de les vendes de Mondelez relacionades amb aquestes últimes". L'Executiu comunitari també va tenir en consideració el fet que Mondelez va cooperar amb Brussel·les i va reconèixer expressament la seva responsabilitat per haver infringit les regles de competència de la UE. Per tant, la CE va concedir a Mondelez una reducció de la multa del 15%, que va quedar fixada en 337,5 milions d'euros.
"La Comissió continua compromesa amb eliminar barreres injustificades per garantir un millor funcionament del mercat únic. Les limitacions territorials d'oferta per part dels proveïdors són un tipus de barreres no regulatòries al correcte funcionament del mercat únic", va afirmar Brussel·les.