Els països de la Unió Europea van arribar aquest dimarts a un acord perquè les plataformes digitals com Uber, AirBnB o Booking s'encarreguin de recaptar l'impost de l'IVA en certs casos, després d'introduir canvis per acontentar Estònia, que havia vetat la proposta en dues ocasions. Els ministres d'Economia i Finances de la UE (Ecofin) van aconseguir en el seu tercer intent aprovar un paquet de tres textos legislatius per adequar el sistema d'IVA a l'era digital, impulsant l'ús de factures digitals en operacions transfrontereres i creant un registre únic per operar a tot el bloc.

Estònia -país d'origen de l'aplicació Bolt- rebutjava en concret la normativa que obligarà a les plataformes digitals d'allotjaments turístics i de transport de passatgers a recaptar l'impost de l'IVA i transferir-lo a les autoritats tributàries del país quan els proveïdors últims dels esmentats serveis no s'encarreguin de fer-ho. D'aquesta forma, si el taxista o el propietari del pis que es lloga no carrega l'IVA, la plataforma digital hauria de fer-ho al seu lloc afegint automàticament l'import al preu que es mostra en l'aplicació o la pàgina web.

Estònia havia argumentat que la normativa distorsionaria la competència, creant un tracte fiscal diferenciat entre proveïdors de serveis; així com que augmentaria la càrrega administrativa i la burocràcia per a les plataformes, afectant sobretot a les petites i mitjanes empreses i no tant a les grans. Per resoldre'l havia proposat que els països apliquessin les regles només de forma voluntària, però la resta de socis es van oposar.

Pimes

El compromís finalment aprovat preveu que la norma s'apliqui per defecte en tots els Estats, però aquests tinguin la potestat d'excloure les seves pimes si així ho desitgen; mentre ajorna l'entrada en vigor de les regles -que Brussel·les havia proposat per a l'1 de gener 2025- i inclou un període transitori per aplicar-les. En concret, els països podran aplicar-les de forma voluntària a partir de l'1 de juliol de 2028 i de forma obligatòria només a partir de l'1 de gener de 2030. Això ha permès sortejar el bloqueig d'Estònia, el titular de Finances del qual, Jürgen Ligi, va dir durant el debat ministerial que es tracta d'un "molt bon compromís" i que el seu país "aprecia el resultat sobre l'economia de les plataformes".

"La Comissió Europea haurà de vigilar de prop com s'aplica l'excepció per a les pimes en pràctica, perquè no posi en perill el principi de responsabilitat de les plataformes de recaptar l'IVA," va dir el comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni. Segons la seva opinió, una aplicació "a temps i coherent de les regles beneficiaria àmpliament al mercat únic i la igualtat de condicions entre negocis tradicionals i plataformes".

Espanya, per la seva part, ha expressat la seva voluntat d'aplicar el model per a les plataformes digitals fins i tot abans de juliol de 2028, "com una mesura de simplificació en la recaptació de l'IVA i com una manera de millorar la lluita contra el frau de l'IVA", segons una declaració que va sol·licitar afegir al text. La mesura permetrà a les autoritats tributàries dels Estats membres obtenir fins a 6.600 milions d'euros anuals durant deu anys, mentre que les plataformes estalviarien conjuntament uns 48 milions en el mateix període, segons els càlculs publicats per la Comissió Europea quan va presentar la proposta el 2022.

Factura electrònica

La segona proposta aprovada preveu que les empreses hagin d'emetre una factura electrònica que enviïn a les autoritats fiscals de cada país quan venguin un bé o servei en un altre país comunitari, substituint així a l'actual "declaració recapitulativa d'operacions intracomunitàries" que, segons el parer de Brussel·les, estava desfasada. L'objectiu és aturar el frau amb l'IVA en compres entre els socis del bloc i la Comissió Europea calcula que la mesura permetrà als Estats ingressar-ne 11.000 milions d'euros més en una dècada i a les empreses estalviar 4.100 milions a l'any per la reducció de la càrrega burocràtica.

La tercera iniciativa és la creació d'un portal únic en el qual es puguin registrar totes les empreses que venen productes o serveis en diversos Estats membre de la UE i, a través de les quals, podran complir les seves obligacions en matèria d'IVA i interactuar amb les autoritats tributàries del seu país, que generaria un estalvi de 870 milions a l'any per a les pimes, segons els càlculs de Brussel·les.