Brussel·les defensa les polítiques comercials de la Unió Europea en plenes protestes dels agricultors i ramaders. El vicepresident econòmic de la Comissió Europea i responsable de comerç, Valdis Dombrovskis, ha demanat aquest dilluns a l'Eurocambra "evitar barrejar peres amb pomes" i actuar en política comercial partint de "percepcions, que de vegades són errònies i van en contra dels interessos de les nostres societats, inclosos els dels nostres propis agricultors."
"Un vaixell que navega per aigües turbulentes necessita un capità amb el cap fred. A l'hora de formular les nostres opinions i polítiques, hem de buscar proves i fer números", ha assenyalat el comissari letó davant dels eurodiputats de la comissió d'Agricultura del Parlament Europeu. Dombrovskis ha reconegut els "enormes reptes" a què avui dia han de fer front els agricultors: "des dels elevats costos energètics i la volatilitat dels preus de les matèries primeres fins als requisits administratius".
En aquest sentit, el vicepresident econòmic de la CE ha assegurat que "escoltem els nostres agricultors, alt i clar. Reconeixem les seves dificultats. I els polítics han de fer-ho millor". A més, ha enumerat algunes de les últimes mesures de suport al sector que ha posat en marxa l'Executiu d'Ursula von der Leyen, com el Diàleg Estratègic sobre el futur de l'agricultura o la derogació de les normes sobre guaret de la Política Agrària Comuna (PAC).
Importacions d'Ucraïna
Dombrovskis ha defensat també les mesures de salvaguarda per evitar efectes pertorbadors de l'augment de les importacions procedents d'Ucraïna en alguns Estats membre, que s'ha inclòs en l'última pròrroga de l'exempció d'aranzels a les importacions de productes agrícoles d'Ucraïna.
En aquest sentit, ha instat a alguns dels països fronterers amb Ucraïna, com és el cas d'Eslovàquia, Hongria i Polònia, que retirin els seus vets nacionals a aquestes importacions, ja que va "en contra de les competències úniques de la UE en política comercial, en contra de l'acord amb Ucraïna i de les normes de l'Organització Mundial del Comerç (OMC)". "Seria bo que deixin d'aplicar aquestes mesures unilaterals ara que poden utilitzar-se salvaguardes addicionals amb l'última proposta d'exempcions aranzelàries", ha postil·lat.
Unió d'Unions demanarà a Brussel·les la revisió del Pacte Verd Europeu
D'altra banda, l'organització espanyola Unió d'Unions participarà aquest dimecres a Brussel·les en la reunió concertada pel Grup ECR (European Conservatives and Reformist) del Parlament Europeu amb el comissari d'Agricultura, Janusz Wojciechowski, al qual li reclamarà una política agrària que defensi el model productiu agrari europeu i als agricultors i ramaders que ho fan possible, segons informa en un comunicat.
En concret, l'organització agrària ha recordat que les mesures demandades a la Unió Europea són un capítol important de les reivindicacions que té plantejada per a les mobilitzacions que aquests dies duen a terme les seves organitzacions territorials i per a la tractorada que acabarà el pròxim dia 21 de febrer davant les portes del Ministeri d'Agricultura.
Segons l'organització, tant la Comissió com la resta de les institucions europees, han d'assumir en les seves polítiques que, sense sostenibilitat econòmica i social al sector agrari, tampoc no és possible la sostenibilitat ambiental.
"La pressió ecològica a la qual estem sotmesos els professionals del camp per part d'uns governants i buròcrates que no el coneixen és ja insuportable i ha de produir-se un canvi de rumb en la política agrària i és el que li direm al Comissari", han assenyalat.
En aquesta trobada, Unió d'Unions demanarà una revisió del full de ruta i dels objectius de les estratègies del Pacte Verd Europeu que afecten el sector agrari i insistiran a remoure de l'horitzó polític europeu "projectes com la Llei de la Restauració de la Naturalesa o el Reglament d'ús sostenible de fitosanitaris que no compten amb informes del seu impacte, ni contemplen alternatives i compensacions per als agricultors".
A més, l'organització traslladarà al comissari també la revisió de l'últim text de la Directiva d'Emissions industrials que restarà competitivitat a la nostra ramaderia, que compromet seriosament el futur de les granges familiars els sectors avícola i porcí, així com una reorientació del reglament de benestar animal.