La Comissió Europea calcula que la imposició d'aranzels al comerç reduirà el producte interior brut (PIB) de la Unió Europea en un 0,2% fins a 2027, mentre que l'impacte per als Estats Units serà d'entre el 0,8 i 1,4% en aquell període, segons ha afirmat aquest divendres el comissari d'Economia, Valdis Dombrovskis. Si els aranzels són permanents o si s'adopten més mesures de represàlia, "les conseqüències seran més negatives", amb una retallada d'entre 0,5 i 0,6 punts al bloc comunitari i d'entre 3,1 i 3,3 punts en el cas dels Estats Units, ha advertit en la roda de premsa després de la reunió de ministres d'Economia i Finances de l'eurozona.
Aquest dilluns, el comissari europeu de Comerç, Maros Sefcovic, mantindrà negociacions a Washington amb l'administració nord-americana després de la moratòria de tres mesos anunciada pels EUA per a alguns aranzels i la paralització de les contramesures que havia anunciat Brussel·les per les tarifes a l'acer i a l'alumini. Sefocvic viatja "amb bona fe per provar de trobar solucions que ens beneficiïn a tots", va dir el portaveu de Comerç de la Comissió, Olof Gill, en la roda de premsa diària de la institució.
Per al conjunt de l'economia global, aquest escenari suposaria una retallada de l'1,2% i una caiguda del comerç mundial del 7,7%, segons el comissari europeu, que ha destacat que aquestes simulacions no poden ser totalment precises donada l'"extraordinària incertesa i decisions sobre aranzels ràpidament canviants". "Està clar (...) que serà els Estats Units el que es veurà més colpejat pels aranzels", ha assegurat Dombrovskis, ja que, ha avançat, aquests reduiran el poder adquisitiu dels consumidors, així com els salaris reals, i faran els béns intermedis importats per a la producció més cars en aquest país.
Malgrat que la velocitat dels esdeveniments dificulta una anàlisi precisa de les perspectives econòmiques, Domrbrovskis ha ressaltat que aquestes xifres "demostren la tendència general que els aranzels estan perjudicant la prosperitat". En aquesta línia, ha apuntat que els mercats financers globals "ja han reaccionat malament" a les decisions de Donald Trump, amb una gran "volatilitat i vendes" en els últims dies, una cosa que continuaran vigilant "de prop" les autoritats comunitàries.
"Europa no va començar aquesta confrontació i Europa no vol aquesta confrontació. Els aranzels van en contra de la lògica política i econòmica d'una associació comercial profunda i duradora, valorada en 1,6 bilions d'euros el 2023," ha emfatitzat. El comissari d'Economia, que va ostentar també la cartera de Comerç en la passada legislatura, ha celebrat la pausa de 90 dies adoptada per Washington per als aranzels "recíprocs" per sobre del 10 %, perquè "cregui espai per a la negociació".
Però ha recordat que els EUA continuen aplicant un recàrrec del 10% a "gairebé tots els països" del món i tampoc no ha retirat els del 25 % a l'acer, alumini i vehicles fabricats fora dels Estats Units. FABR. "Estem a punt per negociar un resultat acceptable mútuament mentre defensem els nostres interessos econòmics", ha insistit Dombrovskis, que a continuació ha considerat que "no hi ha necessitat que els Estats Units continuïn fent malbé la seva pròpia economia i l'europea".
El titular europeu d'Economia ha explicat que Brussel·les ha ofert a Washington eliminar tots els aranzels al comerç de béns industrials, però també que el bloc "està preparat per respondre amb represàlies per protegir els seus interessos, a la seva gent i a les seves empreses si és necessari". No ha descartat contraatacar colpejant l'activitat dels gegants digitals nord-americans al bloc en ser preguntat pel tipus de contramesures addicionals que podria adoptar el club per respondre als aranzels "recíprocs" i als recàrrecs sobre l'acer i els cotxes si les negociacions no arriben a bon port.