El president de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), Rodrigo Buenaventura, ha estat elegit com a pròxim secretari general de l'Organització Internacional de Comissions de Valors (Iosco), un lloc que ocuparà una vegada finalitzi el seu mandat, previst per al pròxim 16 de desembre. Fins aquell moment, Buenaventura continuarà exercint totes les funcions que té encomanades com a president de la CNMV "amb total normalitat", assegurant el normal funcionament i la presa de decisions de la CNMV. "El nomenament de Rodrigo Buenaventura reflecteix la rellevància de la CNMV i dels mercats financers espanyols en l'àmbit internacional i en els debats reguladors que es plantegen per les institucions multilaterals", ha ressaltat el supervisor espanyol.

Així, Rodrigo Buenaventura romandrà a la presidència de la CNMV fins al 16 de desembre, dia en què venç el seu mandat, i existeix la possibilitat que, abans d'aquesta data, la comissió aprovi el fullet de l'OPA del BBVA sobre el Banc Sabadell, que compta amb l'oposició del consell del banc català. De fet, la setmana que ve la CNMC ha de decidir si dona llum verda a l'aprovació en el que es denomina fase u i llavors la CNMV podria registrar el fullet abans que venci el mandat de Buenaventura. El procés encara es troba en la primera fase d'anàlisi, un període en el qual s'estudien els possibles problemes de competència que podria generar l'operació i en el qual es decideix si no s'aprova, si s'aprova, si s'aprova amb compromisos, o si ha de passar a fase dos.

Si la CNMC decidís passar a fase dos, el termini per autoritzar l'operació s'allargaria tres mesos més i llavors la CNMV haurà de decidir si espera a aquell moment o si aprova el fullet sense conèixer les condicions de la CNMV. Si aquest fos el cas i la CNMC aprova l'opa amb compromisos i condicions, s'elevaria d'ofici a una tercera fase on seria el ministeri d'Economia qui tingués l'última paraula. En cas que decidís esperar, seria una cosa que hauria d'adoptar el consell de la CNMV sota la nova presidència.

Supervisió i regulació dels mercats financers

Iosco, per la seva part, és una organització internacional que agrupa 130 comissions de valors de tot el món, les quals regulen i supervisen el 95% dels mercats financers del món. L'organisme té la seva seu a Madrid des de l'any 2001 i treballa per millorar la regulació i la supervisió dels mercats de valors i derivat, millorar la seva transparència, la protecció de l'inversor i la prevenció del risc sistèmic. El secretari general de Iosco és una posició a temps complet i té la missió de dirigir el funcionament de l'organització, representar-la externament i assessorar el consell i el president (que és elegit entre els presidents de comissions de valors cada dos anys). El nomenament de secretari general es produeix per un mandat, renovable, de tres anys.

Buenaventura considera "un honor" contribuir, una vegada finalitzi el seu mandat a la CNMV, "a la millora de la supervisió i la regulació dels mercats financers a través de l'organització internacional més rellevant en aquest àmbit". "Aquest nomenament és una mostra de la traça i la feina que la CNMV, que he tingut el privilegi de liderar aquests quatre anys, ha desplegat en el pla supervisor i regulador en l'àmbit internacional i que la situen com un organisme de primer nivell a escala global", ha agregat.

Renovació dels òrgans econòmics

El govern espanyol tenia pendent prendre una decisió sobre la renovació, o no, tant de Buenaventura com de la vicepresidenta de la CNMV, Montserrat Martínez Parera, a mitjans de desembre, que és quan els seus mandats complien quatre anys, i havia de decidir si optava per la seva renovació per uns altres dos anys més, completant així el màxim de sis anys previst. Aquest anunci, tanmateix, obliga l'Executiu a buscar un nom per ocupar la presidència del supervisor.

Aquest és un dels processos de renovació d'òrgans econòmics que el govern espanyol té sobre la taula. L'altre és el de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC), on hi ha cinc consellers pendents de renovació, entre ells, el de vicepresident, que és actualment vacant després de la mort de l'anterior titular. A més, recentment s'ha tancat la renovació de la cúpula del Banc d'Espanya, amb el nomenament de José Luis Escrivá com a governador i de Soledad Núñez com a subgovernadora.

L'elecció del president de la CNMV va a càrrec del govern espanyol, a proposta del ministre d'Economia, "entre persones de reconeguda competència en matèries relacionades amb el mercat de valors", segons recull la Llei 6/2023, dels Mercats de Valors i els Serveis d'Inversió. A més, ha de comparèixer davant de la Comissió d'Economia del Congrés dels Diputats, que votarà sobre la seva idoneïtat, si bé no es tracta d'un vot vinculant.