El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts les condicions bàsiques per a la reserva pública de solars que aniran destinats a habitatge protegit amb una convocatòria anual, amb l'objectiu de fer-ne 50.000 fins al 2030. Entre les condicions per tal d'impulsar que els solars públics disponibles vagin destinats a habitatge social i assequible està el fet que un de cada quatre vagin destinats a persones joves. En els solars només s'admetrà la modalitat de lloguer amb el dret de superfície a 75 anys. A més, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya podrà reservar un màxim del 10% d'habitatges per a situacions de vulnerabilitat.
El Govern donarà subvencions i facilitat de finançament a promotors privats per fer aquests habitatges.
Els preus del lloguer dels habitatges seran determinats per 4 àmbits en funció del preu mitjà a cada municipi. En l'àmbit 1, on estan Barcelona, L'Hospitalet, Cornellà i altres municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i el litoral català, els preus seran de 10,65 euros per metre quadrat. En l'àmbit 2, on està Badalona, els preus de lloguer seran de 8,65 euros per metre quadrat. En l'àmbit 3, costaran 7,65 euros per metre quadrat i en l'àmbit 4, el preu serà de 6,64 euros per metre quadrat.
Els preus es marquen per tal que els pisos es lloguin per sota del preu de mercat. Això farà que, per un pis de 100 metres quadrats de lloguer assequible en els municipis amb solars públics, es paguin entre 664 euros i 1.065 euros. Per tal d'aconseguir aquest preu, la Generalitat donarà subvencions mensuals als promotors equivalent al diferencial entre el resultat de multiplicar la superfície útil total dels habitatges construïts en aquell solar pel valor de 10,65 euros (valor que s'actualitzarà en cada convocatòria en funció de l'evolució de l'IPC) i la renda màxima que han de satisfer les persones llogateres, amb la garantia que estigui com a mínim un 20% per sota del mercat del municipi.
Els promotors que hagin obtingut finançament de l'Institut Català de Finances (ICF) rebran, per cada solar inscrit a la reserva i durant 20 anys, una subvenció en forma de bonificació del tipus d’interès aplicable al préstec que l’ICF hagi atorgat d’acord amb els seus criteris de risc i l’estratègia marcada per la seva Junta de Govern per a la construcció dels habitatges. Aquesta subvenció és, per a l’anualitat 2025, d’1,5 punts percentuals.
Quan passin 28 anys des de la fi de les obres, els promotors hauran d'ingressar un percentatge dels lloguers cobrats a la Generalitat, per tal que part de les subvencions vagin a compensar els municipis per haver-hi aportat el sòl.
Els ajuts s'aniran revisant al llarg dels 75 anys que dura la concessió per garantir l'assequibilitat dels habitatges, segons l'evolució del mercat i la sostenibilitat econòmica de les promocions.
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, també portaveu del Govern, ha defensat que es tracta d'un "mecanisme per impulsar que en els solars públics que tinguem disponibles puguem assegurar la construcció d’habitatges assequibles i que es mantingui la titularitat del sòl i la protecció de l’habitatge". "Amb aquest acord assegurem que cap solar a Catalunya qualificat d'HPO quedi per construir per manca de finançament", ha afegit.
La portaveu ha defensat a més que modificaran "de manera immediata" la llei d'urbanisme per accelerar la construcció d'habitatges i que la burocràcia no els paralitzi. Per fer-ho, crearan la figura de la "llicència prèvia bàsica" que permetrà el moviment de terres i iniciar la construcció de l'estructura "mentre es tramita la llicència definitiva".