El lloguer de temporada s'ha multiplicat per 7 a Barcelona des de 2019 en passar de representar llavors el 2,1% al 14,4% el 2023, un ritme el doble de ràpid que el de Madrid, on s'han multiplicat per 3,5 en passar del 4 al 10% del total segons un estudi publicat aquesta setmana per EsadeEcPol. Però el ritme i la pressió sobre el lloguer són molt més forts en el centre de la ciutat. A Ciutat Vella, el lloguer de temporada s'ha multiplicat per 9 del 4,05% al 36,24 i si prenem els tres barris més cèntrics de la capital catalana, sumant Eixample i Gràcia, i fem una mitjana, els lloguers de temporada s'han multiplicat per 8 del 3,1% abans de la pandèmia al 25% l'any passat.

O sigui, que un de cada quatre pisos al mercat de lloguer en el centre de la ciutat és temporal, segons aquest estudi, una vegada traiem la mitjana dels districtes de Ciutat Vella, Eixample i Gràcia, els més cèntrics de la ciutat i que concentren més mig milió d'habitants, un terç dels 1,6 milions que viuen a la ciutat. L'estudi ha estat publicat per EsadeEcPol pocs dies de la manifestació que aquest dissabte prendrà el centre de Barcelona i altres ciutats d'Espanya per demanar mesurades més dures contra la pujada dels preus del lloguer, entre elles una regulació efectiva del lloguer de temporada que eviti que aquesta via s'utilitzi com a manera fraudulenta d'evitar els topalls de preus, actius en 271 municipis catalans en espera que se sumeix una altra comunitat autònoma.

En l'Eixample, el lloguer de temporada ha passat de representar el 2,86% el 2019 al 23,23% el 2023, multiplicant-se per 8, i a Gràcia ha saltat del 2,58% l'any abans de la pandèmia al 16,70% el 2023. El salt ha estat especialment brusc l'últim any en aquests dos barris, on s'ha duplicat després d'aprovar-se la Llei d'Habitatge, i més gradual a Ciutat Vella, on ja va començar a tenir un pes important el 2021, en assolir un 17,08%.

En dividir el resultat d'aquests tres barris per tres, veiem una evolució que va del 3,1% de lloguers de temporada abans de la pandèmia al 25% el passat 2023.

En aquell mateix període i després de les mesures per frenar les llicències a pisos turístics, el lloguer turístic s'ha estancat als mateixos barris: ha passat del 3,43% al 5,94% a Ciutat Vella; de l'1,89% al 4% en l'Eixample i de l'1,34% al 4,01% a Gràcia. O sigui que, encara que els pisos de temporada siguin més cridaners pel soroll i el tràfec de maletes que els fa més evidents, els lloguers de temporada exerceixen més pressió sobre els preus del lloguer.

Intents de regulació

Catalunya va intentar regular el lloguer de temporada el mes de maig passat, però no va aconseguir els suports necessaris en el Parlament. El Govern espanyol, mentrestant, ha llançat a audiència pública un Reial Decret perquè els propietaris que vulguin llogar el seu pis de manera temporal necessitin obtenir un número de registre i garanteixin que un lloguer temporal respon a les necessitats del llogater i no com succeeix actualment, de manera fraudulenta, que s'utilitza com a manera d'apujar el preu del lloguer a llogaters que no troben una alternativa residencial permanent.

El Sindicat de Llogateres, demana que es prohibeixin les compres "especulatives" d'habitatge per guanyar beneficis i que a les zones tensades, o sigui amb els preus elevats, estiguin prohibits els pisos turístics, així com una limitació del lloguer de temporada molt més estricte.

L'estudi de EsadeEcpol apunta a la regulació dels preus de lloguer com un dels detonadors del boom dels pisos de temporada. "L'inici d'aquestes diferències entre ambdues ciutats coincideix en el temps amb la introducció de regulacions que limiten els preus de llarg termini i l'accés dels habitatges al lloguer de curt termini a Barcelona i no a Madrid", suggereix l'estudi.

I al revés del que exigeixen els manifestants, suggereix "considerar amb deteniment els possibles efectes que qualsevol intervenció addicional pugui tenir en desplaçar oferta d'habitatge cap a altres formes de lloguer". "L'evidència sobre regular el lloguer de temporada és insuficient; i sobre fer-ho amb el lloguer de curt termini és escassa, presentant indicis d'efectes positius, encara que limitats", afegeixen des de EsadeEcpol, després que la Generalitat detectés una caiguda del 10% en el preu del lloguer a Barcelona després de la regulació. Els llogaters, a més, no han vist pujades dels seus contractes per sobre de l'índex des que aquest control és actiu.

En la línia amb les patronals, EsadeEcpol apunta a augmentar l'oferta d'habitatge amb més construcció, mentre que les plataformes de llogaters apunten més aviat a com s'han disparat les compres d'habitatge de grans tenidors i fons d'inversió que l'utilitzen per obtenir rendibilitat. El 44,7% dels pisos de lloguer de Barcelona, de fet, són de grans tenidors que tenen més de cinc pisos, segons un estudi de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge (OHM) publicat el mes de febrer passat, i només un 33% d'amos d'una sola propietat.